VMware ubrzava inovacije i digitalnu transformaciju u sovereign-ready cloud okruženjima

0

Tokom nedavno održanog VMware Explore 2022 Europe u Barseloni, VMware je saopštio da se broj VMware Sovereign Cloud provajdera više nego udvostručio, te sada broji 25 partnera širom sveta. Takođe, najavljeni su VMware Tanzu na suverenom cloud-u, VMware Aria Operations Compliance paket za suverena cloud okruženja, kao i nova rešenja otvorenog ekosistema.

Zajedno, ove Sovereign SaaS inovacije će omogućiti partnerima da isporučuju usluge ekvivalentne onima koje se nalaze u javnim cloudovima, istovremeno osiguravajući bolju zaštitu podataka, usklađenost sa regulativom i čuvanje podataka na nacionalnim teritorijama. Sa Sovereign SaaS uslugama, VMware Sovereign Cloud provajderi mogu da grade visoko diferencirana rešenja koja odgovaraju velikim radnim opterećenjima, pojednostave operacije uz kontinuirano praćenje usklađenosti sa regulativom, i podrže monetizaciju podataka uz manji rizik.

VMware Sovereign Cloud Framework i povezane mogućnosti koje čine VMware Sovereign Cloud Inicijativu usklađeni su sa Gaia-X i drugim globalnim propisima o suverenitetu podataka. Novi VMware Sovereign Cloud provajderi uključuju Advanced Wireless Network Co., Ltd., Fundaments B.V., Hitachi, Ltd., Macquarie Cloud Services, National Information Center, NCS PTE Ltd., PT Aplikanusa Lintsarta, Tata Communications Limited and TM Digital Innovation Sdn Bhd. Poslušajte šta ovi partneri kažu o važnosti suverenog oblaka.

Partneri imaju mogućnost da isporučuju Sovereign SaaS usluge, koristeći VMware softver koji radi u njihovim sovereign cloud data centrima, potpuno isključeni sa javnog Interneta. Svi podaci ostaju rezidentni i postoje samo u okviru datog suverenog regiona, bez pristupa iz stranih jurisdikcija, i uz osiguranje da nikakvi podaci niti meta podaci ne napuštaju zemlju ili provajdera.

„Nema suvereniteta podataka bez suvereniteta cloud-a, a suverenitet ne mora da ide na uštrb inovacija u cloud-u“, rekao je Rajeev Bhardwaj, potpredsednik u VMware-u za Cloud Provider Platform Solutions. „Naše sovereign cloud inovacije stavljaju nas na lidersku poziciju u industriji, kroz proces omogućavanja SaaS usluga u suverenim okruženjima. Ovo će omogućiti VMware Sovereign Cloud provajderima da pomognu svojim klijentima da inoviraju i podstaknu digitalnu transformaciju, istovremeno smanjujući rizik od zloupotrebe podataka.”

VMware Tanzu na Sovereign Cloud-u

Visoko regulisani klijenti prepoznaju stratešku potrebu za modernizacijom aplikacija kako bi se poboljšalo angažovanje korisnika uz unapređenu sigurnost, efikasnost i otpornost. Kontejneri i Kubernetes nude put ka modernizaciji. Sa VMware Tanzu na suverenom cluoud-u, organizacije mogu konzistentno da grade, pokreću, upravljaju i bolje obezbeđuju moderne aplikacije na suverenoj cloud infrastrukturi sa ugrađenim enterprise Kubernetes. Tanzu portfolio pojednostavljuje platformske operacije i daje programerima omogućnost da brže pristupaju pravim resursima za izgradnju najboljih aplikacija. Sovereign-ready Tanzu dolazi pravo iz partnerskih sovereign cloud data centara, potpuno isključenih sa interneta. VMware Tanzu na suverenom cloud-u uključuje Tanzu Kubernetes Grid, Tanzu Application Platform, Tanzu Mission Control i VMware Data Solutions.

 VMware Aria Operations za suvereni cloud

VMware Aria Operations Compliance paket za suvereni cloud obezbeđuje kontinuirano praćenje usklađenosti, izveštavanje, remedijaciju i mogućnosti automatizacije koje pomažu partnerima da ostanu u skladu sa regulatornim merama i VMware Sovereign Cloud smernicama. Sovereign-ready Aria Operations pruža sveobuhvatne mogućnosti dostupnosti, performansi, upravljanja kapacitetima, upravljanja troškovima i usklađenosti infrastrukture i aplikacija. Aria Operations Compliance paketi uključuju gotove komplete za usklađenost sa propisima, provere konfiguracije i izveštavanje zasnovano na suverenim kontrolama od 20 tačaka kao što su mikrosegmentacija, enkripcija podataka u mirovanju i u tranzitu i usklađenost sa ISO 27000.

Open Ecosystem Solutions za suvereni cloud

Radeći sa svojim partnerima u otvorenom ekosistemu, VMware omogućava usluge svojih partnera kao što su Cloudian, Veeam i Fortanix – za skladištenje objekata, zaštitu od ransomvare-a, backup i key menadžment. Ove usluge su čvrsto integrisane sa VMware Cloud Director-om za multi-tenant primenu i besprekorno korisničko iskustvo. VMware nastavlja da gradi ovaj otvoreni ekosistem kroz sledeće nove partnerske usluge – upravljanje rizicima i usklađenošću i Data Lakehouse as a Service.  

Suvereni cloud i delikatan balans monetizacije podataka vs. suvereniteta podataka

Novo istraživanje koje je sproveo Vanson Bourne, po narudžbini VMware-a, otkriva da 96% svih anketiranih kompanija veruje da će u naredne dve godine podaci biti izvor prihoda, a 50% veruje da će biti značajan izvor prihoda. Kako se ekonomska neizvesnost pojačava, nije iznenađujuće što sve više poslovnih lidera počinje da gleda na podatke kojima raspolažu kao na neiskorišćeni izvor prihoda.

Ipak, negativna strana je isto tako značajna: ispitanici su identifikovali suverenitet podataka kao jedan od ključnih izazova sa kojima se organizacije suočavaju, a 95% njih priznaje da je to problem. Organizacije koje ne poštuju propise o suverenitetu podataka često moraju da plate kazne koje se mere stotinama miliona dolara i da trpe štetu po reputaciju brenda zbog kompromitovanja podataka.

Danas više od 100 zemalja ima nacionalne zakone koji regulišu upravljanje podacima i njihovo čuvanje unutar suverenih državnih granica, a većina ovih propisa se stalno menja. VMware Sovereign Cloud provajderi nude svojim klijentima sigurniji put napred u smanjenju rizika usled monetizacije podataka. Pročitajte ceo izveštaj.

Share.

Leave A Reply