Vlada usvojila Predlog zakona o elektronskim komunikacijama

0

Na današnjoj sednici Vlade usvojen je Predlog zakona o elektronskim komunikacijama.

Rad na ovom nacrtu uključio je predstavnike više od 20 državnih organa, kao i predstavnike Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL), Regulatorne agencije za elektronske medije (REM), NALED, Savet stranih investitora, Nacionalni konvent o Evropskoj Uniji, kao i stručnjake iz privrede.

Ovaj zakon je u skladu sa Evropskim zakonikom o elektronskim komunikacijama (KOD), odnosno donošenje ovog zakona podrazumeva unapređenje poslovnog okruženja u Republici Srbiji, podstiče investicije, dalji razvoj i dodatno unapređuje zaštitu krajnjih korisnika – građana.

Neke od novina koje donosi ovaj zakon jesu obavezno uvođenje računa za usluge u elektronskom obliku, omogućavanje uslova operatorima da pravičnije i efikasnije dele postojeću infrastrukturu, a sve u cilju pružanja još kvalitetnije i raznovrsnije usluge krajnjim korisnicima. Takođe, to će uticati i na povećanje dostupnosti usluga interneta, fiksne i mobilne telefonije, kao i televizije u manjim mestima i selima.

Zakon predviđa i obavezu registracije pripejd korisnika mobilne telefonije, što će podići sigurnost građana. Građani će imati mogućnost da ovu registraciju obave i onlajn na krajnje jednostavan način i izbegnu čekanje u redovima.

Vlada će Predlog zakona u najkraćem roku uputiti Narodnoj skupštini na usvajanje.

Foto: Niek Verlaan, Pixabay

Share.

Leave A Reply