Veliki podvizi tek predstoje

0

29/05/2009 –

Vlada Tanasković, Regionalni Manager Serbia, Slovenia, Croatia, Bosnia and Herzegovina and Montenegro, Fujitsu Siemens Computers

Period u kojem je izdato sto brojeva magazina “Internet ogledalo”, mislim na punih devet godina izdavanja, gotovo se podudara sa dužinom postojanja brenda Fujitsu Siemens Computers i sa mojim boravkom na čelu ove kompanije. Zajedno smo bili svedoci otvaranja tržišta, zatim njegovog rasta i razvoja, a nekada i stagnacije, zavisno od političko ekonomskih uticaja kojima smo bili izloženi. U svakom slučaju, iskustvo koje “Internet ogledalo” i ja delimo čini nas nešto starijima, ali i ponosnim na ono što je u međuvremenu urađeno.

Sećanja

Tržište Srbije jeste bilo izazov, ali istovremeno i Wonderland u kojem je sve moguće, pa čak i pozitivni pomaci koji se nisu u datom trenutku javljali ni na mnogo razvijenijm tržištima od našeg. Sećam se naše instalacije MS Data Centra za Telekom Srbija pre pet godina, koja je bila 8. instalacija te vrste u Evropi. U tih deset godina uspeli smo ovde da ostvarimo sjajne rezultate, vrlo često iznad proseka našeg brenda. Poslednje četiri kalendarske godine za redom smo vodeći isporučilac prenosivih računara, s ubedljivo najvećim tržišnim ušešćem koji FSC ima bilo gde. Takođe smo u pogledu tržišnog učešća u prodaji Intel baziranih servera druga zemlja po redu na nivou cele korporacije, odmah posle Nemačke, koja je naše matično tržište.

Prepoznatljivi trendovi

Ponašanje IT industrije u Srbiji ne odstupa mnogo od opštih trendova celokupne privrede, koja je, rekao bih, pod prevelikim uticajem države. Ova izborna godina u Srbiji to je potvrdila svim pratećim efektima, a prvi put smo i bukvalno iskusili to da kupci čekaju da vide rezultate izbora pre nego što investiraju svoj novac u kupovinu računara. Sa druge strane, kada se država mnogo ne meša tj. kada se IT industrija prepusti sebi, ona uvek pronađe načina da se razvija.
Pojačavanje konkurencije i trend regionalizacije poslova u IT branši dokazuje da svaka vrhunska kompanija iz bilo koje od zemalja želi da postane regionalni lider, što je uz ukrupnjavanje kompanija i najuočljiviji trend. Ponuda i potražnja su posebno pojačane u domenu prenosivih računara.

U skladu s globalnim trendovima, i ovaj region u budućnosti može da očekuje snažniju orijentaciju ka uslugama u IT sektoru. Trend je i konsolidacija – smanjuju se budžeti za hardver, te nas sledeće godine čeka otrežnjenje. Pored toga, proces privatizacije se ove godine završava, pa je ovo dodatni faktor usporenja investicija u hardver.
U kojoj će meri, međutim, globalna recesija zaista uticati na stanje na srpskom tržištu vredi govoriti tek nakon Nove godine.

Optimizam sa pokrićem

Budućnost IT-ja u Fujitsu Siemens Computersu vidimo i gradimo u vidu dinamičkih infrastruktura. Već današnje informacione tehnologije moraju da odgovore na poslovne zahteve brže nego ikada, što znači da firme moraju da usredsrede svoje resurse na suštinske zadatke i inoviranje u svojim branšama, a to zahteva snažne i fleksibilne IT infrastrukture. Tu stupa na scenu novi strateški portfolio Fujitsu Siemens Computersa sa kompletnim izborom proizvoda, rešenja i usluga projektovanih da se uklope u raznovrsne potrebe korisnika. Primera radi, ponudom auto-inteligentnog softverskog rešenja za daljinsku podršku već smo najavili novu eru u IT uslugama – duže vreme dostupnosti sistema, poboljšanu produktivnost i zadovoljstvo krajnjih korisnika. Problemi se detektuju i otklanjaju i pre nego što se pokažu, i to bez potrebe za intervencijom na licu mesta.
Istovremeno, budućnost tehnologija orijentišemo ka održivom razvoju, sa doslednom i jasnom odgovornošću prema životnoj sredini. U tom cilju Fujitsu Siemens Computers je prvi IT dobavljač tehnologija na globalnom tržištu koji je nedavno lansirao sopstvenu oznaku “Green IT”, koja podrazumeva poštovanje skupa oštrijih propisa nego što su oni koje predviđa EU.

Šta od svega toga spremamo za naše tržište? Nismo optimisti bez pokrića i lokalno aktivno usvajamo ove principe. Aktuelna je edukacija dodatnih stručnjaka u cilju fokusiranja regionalne tehničke podrške kompanije u Srbiji, a budućnost naše lokalne ponude je u razvoju usluga i superiornog servisa proizvoda. Već sada je, na primer, u domenu prenosivih računara prosečno vreme popravke u najvećem broju slučajeva četiri radna dana.
Dakle, ovo je baza oko koje razvijamo i ostale tipove usluga za kućne i korporativne korisnike, i u saradnji sa partnerima možemo da ponudimo ugovore sa garantovanim nivoom usluge (SLA).

Izazovi okruženja

Ono što troši najviše energije je pokušaj da se organizovanjem sistema u sopstvenoj firmi nadomesti nedostatak sistema u okruženju. Okruženje ne može biti izgovor za propuštanje poslovne šanse. To je zaista krupan zahtev koji postavljam pred svoje ljude.
U domenu regulative u prethodnoj deceniji nije postojao konzistentan stav, podrška IT industriji, niti suštinsko deregulisanje tržišta telekomunikacija. Takođe, nije postojala operativna državna strategija, a okvir ovoj slici dale su političke turbulencije. Nadam se da će nova prilika, sa novom vladom, da se obezbedi dugoročno stabilno poslovno okruženje biti iskorišćena.

Sa druge strane, osobine i vrednosti koje negujemo i živimo smatram našim značajnim doprinosom rešavanju ovih izazova. U prilog tome govori i činjenica da Fujitsu Siemens Computers danas iz Srbije koordinira čitavim Adriatik regionom, u kojem pojedina tržišta imaju znatno izgrađeniji sistem. Konačno, takve različitosti nisu smetnja da stečene kvalitete u organizaciji odavde prenesemo na druga regionalna tržišta, a da od njih preuzmemo korisne informacije o putevima koji su ih doveli do većeg stepena razvoja, a koji verovatno oslikavaju blisku budućnost tržišta Srbije.

Očekivanja

U daljem radu pre svega očekujem unakrsan transfer najboljih iskustava među zemljama Adriatik regiona, uz poštovanje specifičnosti lokalnih tržišta. Paralelno tome, sličan nivo prioriteta u našim planovima zadržava edukacija zaposlenih, kao i lokalnih partnera, u cilju osposobljavanja za transfer i implementaciju globalno postavljene strategije u korporaciji. I ovo proleće i leto dodatno smo iskoristili za obučavanje ljudi u domenu enterprise rešenja i proizvoda.
Verujem da će trenutna ekonomska recesija generalno pomeriti fokus tržišta sa hardvera, pošto očekujem da novca za to neće biti, te ćemo se zajedno baviti nadgradnjom, upotrebnom vrednošću i što boljom iskorišćenošću postojeće investicije. Kao primer toga u Skandinaviji već potpisujemo ugovore sa klijentima “Bladeframe” sistema, u kojima potvrđujemo da ćemo im uštedeti 30% od postojećih troškova ili im ukoliko to ne ispunimo ovo finansijski nadoknađujemo. Radujem se trenutku kada ćemo, sa uređenjem ovdašnjeg tržišta i spremnošću klijenata, ovaj nivo usluge moći da nudimo i u Srbiji.

Kompletan tekst možete pročitati ovde

Share.

Leave A Reply

Verified by MonsterInsights