Uvodnik IO 176

0

Svaki septembar, oktobar, pa i novembar, su po pravilu prepuni konferencija na kojima se obrađuju najnoviji tehnološki trendovi. Naravno, redovni čitaoci „Internet ogledala“ mogu, kroz specijalna godišnja izdanja ovog časopisa, da se unapred pripreme i saznaju sve ono o čemu će se na ovakvim konferencijama govoriti u narednoj godini. Ove jeseni su skoro sve konferencije svoje programe i izlaganja bazirale na digitalnoj transformaciji, a ovu temu smo detaljno obradili u istoimenom specijalnom izdanju koje se pojavilo krajem maja ove godine. Koja će tema biti hit iduće godine(a) saznaćete iz narednog godišnjeg specijala „Internet ogledala“ koji pripremamo za kraj ove godine.

Šta novo u oblasti cloud tehnologije stiže iz Cominga za “Internet ogledalo” rezimirao je Miroslav Kržić, tehnički direktor ove kompanije.  On je naglasio da je ekonomičnost rešenja u cloudu glavni pokretač njihovog sve većeg prihvatanja, a kako tržište sazreva u tehnološkom smislu menjaju se i zahtevi korisnika. “Od početne brige korisnika da li će njihovi podaci, dokumenti, sadržaji… biti bezbedni u cloudu, da li će imati odgovarajuće performanse, dostupnost itd., sad se prelazi na mnogo sofisticiranije zahteve”, otkrio nam je tom prilikom Miroslav Kržić.

U organizaciji kompanije Saga 13. oktobra je održana konferencija SecurePath 2016, prva u nizu godišnjih konferencija koje će biti posvećene IT bezbednosti i, prema zamisli organizatora, imati zadatak da demistifikuju tajnovitost koja obavija ovu oblast. Polazeći od stava da je znanje najvažniji resurs u borbi protiv cyber kriminala, organizator je kao glavnog govornika angažovao Etaya Maora, jednog od vodećih svetskih stručnjaka na polju cyber bezbednosti i cyber terorizma. Etay Maor je security evanđelist  i izvršni savetnik za bezbednost u IBM Security, gde vodi istraživanja za borbu protiv online prevara. Nakon izuzetno zanimljive i poučne prezenzacije, gospodin  Maor je dao ekskluzivan intervju za „Internet ogledalo“. Preporučujemo da ga obavezno pogledate ili pročitate (objavljen je i u video i u tekstualnom formatu).

Činjenica da sajber napadi postaju sve sofisticiraniji i štetniji, kriminalci sve agresivniji i domišljatiji, a njihove mete sve brojnije navela nas je da u razgovoru sa Draganom Martinovićem, direktorom kompanije Kaspersky Lab za region Jugoistočne Evrope, detaljnije zavirimo u svet pretnji kako bismo predočili korisnicima ozbiljnost situacije  i sugerisali im kako da se zaštite od nekih od njih…

Časopis u celosti možete da pročitate u virtuelnom izdanju.

Share.

Comments are closed.