Trubačka princeza iz Arilja

0

Film o mladoj devojci koja pomera granice mogućeg i očekivanog

Danijela Veselinović iz Arilja je prva devojka u istoriji Srbije koja vodi duvački orkestar. Priča o posvećenosti i snazi ove mlade žene ispričana je u novom dokumentarnom filmu „Disanje“ u okviru serijala #mladiheroji, koji je premijerno pušten na Telenorovom Youtube kanalu.

Orkestar koji nosi Danijelino ime formiran je februara 2003. godine i početni sastav činila su deca, uzrasta od 6 do 10 godina. Najmlađi član, Bojan Veselinović, Danijelin brat, imao je na početku svoje muzičke karijere „čitavih“ 12 kilograma, što je samo 2 kilograma više od bubnja koji je tada svirao. Svojim talentom opčinio je čuvenog Svetu Pasuljkovića, bubnjara iz poznatog orkestra koji mu je i poklonio bubanj. Danijela je od velikana trube –  Bobana Markovića dobila taj instrument i titulu: „mala trubačka princeza“.

Orkestar, jedva stasao za svoje instrumente, već 2006. godine predstavlja Srbiju na festivalu „Radost Evrope“, a u godinama koje dolaze nastupali su i na festivalima u Poljskoj, Španiji, Švajcarskoj, Grčkoj. Svaki njihov nastup je ispraćen velikom podrškom publike, a osvojili su i brojne nagrade: za najboljeg trubača, najbolji pionirski orkestar, najboljeg basistu i najboljeg bubnjara na saborima u Srbiji, ali i treće mesto na nacionalnom takmičenju orkestara i velikih orkestara u Poljskoj.

„Danas deca rade ono što roditelji žele. U mom slučaju je potpuno drugačije. Ja sam radila ono što sam htela i moji roditelji su me podržavali“, ističe Danijela i prenosi svoj recept za uspeh: „Veoma je bitna komunikacija i razumevanje sa kolegama u orkestru. Važno je da slušaš šta i oni sviraju jer muziku ne praviš ti sam, već sa tim ljudima oko sebe.“

Danijela danas živi i studira u Novom Sadu. Slobodno vreme provodi sa prijateljima, u druženju, izlascima, uživajući u upoznavanju novih stvari, kako u muzici tako i u životu. Truba je verno prati čak i u večernjim izlascima.

Danijela je uspešna i u sportu. Članica je streljačkog kluba  „Milosav Vujović“ u Arilju, gde je osvojila prvo mesto na republičkom takmičenju i time donela prvi uspeh klubu u svojoj generaciji.

Na prvi pogled truba i streljaštvo nemaju mnogo zajedničkog, ali prema rečima Danijelinog trenera, Vlada Isailovića, veza i te kako postoji: „U streljaštvu su važna četiri elementa za uspeh: stav, nišanjenje, disanje i okidanje, a kod trubača je od presudne važnosti povezanost disanja sa preciznošću pokreta.“

„Svaka proba, svaki nastup, svaki naš zajednički rad, svaki novi čas kod profesora sa Akademije umetnosti – ja jedva čekam. Moja želja za novim i neostvarenim je neutoljiva“, priča Danijela.

Telenor podstiče i podržava ovakve mlade ljude koji veruju u sebe i imaju snagu i volju da pokreću svet.

Podelite priču o Danijeli i drugim akterima serijala #mladiheroji kako bi njihova priča mogla da postane inspiracija mladim ljudima u našoj zemlji.

 

Share.

Comments are closed.