Tema broja IO 111: IDC predviđanja za 2010. godinu – oporavak i transformacija ICT-ja

0

12/03/2010 –

Tekst koji sledi rezultat je globalnog IDC-evog istraživanja koje govori o stanju u ICT-ju u 2010. godini. Sa aspekta srpskog IDC tima on donosi zanimljiva “Top ten” predviđanja za ovu oblast poslovanja; predviđanja koja onima koji odlučuju o IT-ju nude smernice za ponašanje i hvatanje koraka sa svetskim trendovima.

Tekuća godina će biti godina skromnog oporavka za IT i telekomunikacione industrije. Međutim, oporavak neće značiti povratak na status quo pre recesije. Umesto toga, bićemo svedoci radikalne transformacije tržišta – podsticanog pulsirajućim rastom tražnje na novonastalim tržištima, rastućim uticajem cloud computing usluga, eksplozijom mobilnih uređaja i aplikacija, i daljom izgradnjom mreža većih brzina. Ove transformacijske snage će pokrenuti ključne igrače da redefinišu sebe i svoje ponude, te će pokrenuti mnogo aktivnosti u spajanju i preuzimanju preduzeća, kažu rezultati istraživanja.
Evo predviđanja za tekuću godinu:
•    Rast će se vratiti u IT industriju u 2010. Predviđamo rast od 3,2% godišnje, te povratak IT industrije potrošnji u 2008. godini od oko 1,5 triliona dolara.
•    Doći će do rasta i stabilnosti telekomunikacionih usluga na svetskom tržištu, sa predviđenim rastom od 3%.
•    Novonastala tržišta će predvoditi IT oporavak, BRIC zemlje će zabeležiti rast 8-13%.
•    Cloud computing će se proširiti i sazreti dok budemo gledali stratešku bitku za vodeću platformu cloud computinga, pojaviće se novi javni cloud computing hot spotovi, privatna ponuda cloud computiga i ponude koje spajaju javni i privatni cloud.
•    To će biti odlučujuća godina u dolasku mobilnih uređaja, kao strateške platforme za komercijalne i privredne razvojne programere. Ostvariće se više od jedne milijarde pristupa Internetu, iPhone aplikacije će se utrostručiti, android aplikacije upetostručiti, a stiže i Appleov “iPad”.
•    Javne mreže – važnije nego ikada – će nastaviti svoju agresivnu evoluciju ka optici i ka 3G i 4G bežičnoj ponudi. 4G će biti izvikan, mnogo bežičnih mreža će postati “nevidljive”, a FCC će regulisati VoIP.
•    Poslovne aplikacije će pretrpeti fundamentalne transformacije – spajajući poslovne aplikacije sa socijalnim/kolaborativnim softverom i analitikom u novu generaciju “socialytic” aplikacija, izazivajući trenutne tržišne lidere.
•    Rast troškova energije i pritiska sa Kopenhagenške konferencije klimatskih promena će omogućiti da održivost bude izvor ponovne prilike za IT industriju u 2010.
•    Druge industrije će takođe izaći iz recesije sa planom transformacije i gledaće na IT iz ugla sve važnijeg segmenta u sprovođenju inicijativa. Pametni merači i elektronski medicinski dosijei će dostići bitne nivoe usvajanja.
•    Transformacija IT industrije će podsticati suludi tempo spajanja i preuzimanja preduzeća.

Tekst u celosti možete pročitati u našem virtelnom izdanju.

Share.

Leave A Reply