Tehnologija, etika i generativna veštačka inteligencija

0

Veštačka inteligencija (AI) je ušla u opštu svest javnosti. Lansiranje OpenAI-ovog ChatGPT-a uvelo je stručni izraz  „generativna AI“ ili GenAI u konvencionalni narodni jezik. Znali smo da GenAI inovacija dolazi i da će imati veliki uticaj, ali 2023. je zabeležila značajne skokove u GenAI koja stvara sadržaj zasnovan na ljudskim unosima ili podacima.

GenAI je naveo mnoge na praktičnu, svakodnevnu upotrebu. On može da poveća produktivnost, obezbedi brzo pronalaženje informacija ili automatizuje svakodnevne zadatke. Može čak da isplanira itinerar za vaš sledeći odmor! Sa druge strane, GenAI može da generiše netačne, pristrasne ili neetičke rezultate. On je i tehnološko čudo i etička dilema.

Svi smo iskusili nezgodu sa veštačkom inteligencijom tokom godina. Možda ste uneli naziv mesta u svoj telefon i ukazali poverenje aplikaciji za navigaciju koja će vas odvesti tamo. U ranim danima Google Mapsa, dobijao sam uputstva o pravcu do Pentagona i završio na pogrešnoj strani reke Potomak. Pretpostavio sam da su uputstva tačna bez provere, što je dovelo do zbunjujućeg i frustrirajućeg rezultata. Takođe je bilo prijava o vozačima koje su GPS sistemi doveli u rizične situacije. Neki su bili navođeni u opasnost, građevinske zone, parkove ili čak vodene površine.

Ovo dovodi do veoma važnog pitanja koliko slepog poverenja treba da imamo u pametnu tehnologiju bez provera i ravnoteže. Zar ne bi uvek trebalo da obezbedimo neki ljudski nadzor?

Od onog sudbonosnog prelaska reke Potomak, izuzetan napredak učinio je AI pouzdanim alatom za mnoge upotrebe. Njegova moć je počela da oblikuje industrije, ekonomije, pa čak i međuljudsku interakciju. No, hajde da istražimo prednosti, rizike i etičke dileme GenAI-a…

Tekst u celosti možete pročitati u digitalnom izdanju časopisa.

Share.

Leave A Reply