Šta je sledeće: Microsoft Build nastavlja evoluciju i ekspanziju AI alata za programere

0

Microsoft je na svojoj godišnjoj konferenciji Microsoft Build predstavio niz unapređenja na području veštačke inteligencije i razvojnih alata. Kompanija je posvećena tome da programerima pruži vrhunska AI rešenja za izradu sledeće generacije inteligentnih aplikacija.  

„Revolucionaran napredak na području veštačke inteligencije značajno utiče na Microsoft i na programere koji koriste našu tehnologiju,” komentarisao je Frank X. Shaw, direktor komunikacija u Microsoftu. „Na Build-u najavljujemo dalje širenje ove tehnološke revolucije i ukupno oko 60 novih proizvoda i rešenja.

Ključne novosti sa Microsoft Builda:

  • Evolucija Copilota: Microsoft Copilot Studio predstavlja nove mogućnosti agenta da bi programeri mogli raditi proaktivne kopilote; Copilot ekstenzije omogućavaju poboljšanu funkcionalnost povezivanjem sa novim izvorima podataka i aplikacijama.
  • Real-Time Intelligence: Ova nova ponuda unutar Microsoft Fabric-a pruža end-to-end rešenje softvera kao usluge (SaaS) za unos, analizu i organizaciju velike količine vremenski osetljivih podataka.
  • GitHub Copilot ekstenzije: Prvi set GitHub Copilot ekstenzija je trenutno u privatnom preview-u, omogućavajući programerima da prilagode svoje iskustvo pomoću preferiranih usluga.
  • Microsoft Fabric Real-Time Intelligence: Omogućava kompanijama da analiziraju i deluju na temelju velike količine podataka u stvarnom vremenu, omogućavajući brže i informiranije odluke.
  • Microsoft Fabric Workload Development Kit: Omogućava nezavisnim dobavljačima softvera i programerima da prošire aplikacije unutar Fabric-a.
  • Novi Frontier modeli i multimodalne mogućnosti u Azure AI: GPT-4o, OpenAI-jev najnoviji model, sada je dostupan u Azure AI Studiju i kao API za generativna i konverzacijska AI iskustva; Phi-3-vision, novi multimodalni model iz Microsofta, takođe dostupan u Azure-u, nudi sposobnost unosa slika i teksta i primanja tekstualnih odgovora.
  • Novo partnerstvo sa Cognition AI: Microsoft je ušao u partnerstvo sa Cognitionom kako bi ponudio Devin, AI agenta kojeg pokreće Azure, a bavi se složenim zadacima poput migracije koda za programere.
  • Moćne nove virtualne mašine: Microsoft je prvi pružatelj usluga u Cloud-u koji donosi AMD-ov MI300X AI akceleratorski čip u Azure; nove virtualne mašine temeljene na Cobalt 100 Armu su u preview-u, a nude do 40% poboljšane performanse u komparaciji sa uporedivim Azure virtualnim mašinama.
  • Copilot+ računari: Predstavljena nova kategorija Windows kompjutera dizajniranih za veštačku inteligenciju, Copilot+ računari, najbrža i najinteligentnija ikad napravljeni Windows računari.

……………………………….

Detaljan pregled:

Evolucija Copilota

Otkada je predstavljen Microsoft Copilot transformisao je razvojno okruženje. Tokom prošle godine za njega je bilo više od 150 ažuriranja, a razvijen je Copilot stack koji objedinjava sve do sada naučeno i omogućava programerima da izrade vlastite kopilote.

Microsoft Copilot Studio uvodi nove mogućnosti agenta, omogućavajući razvojnim programerima da naprave proaktivne AI pomoćnike za specifične zadatke. Ti AI pomoćnici mogu upravljati složenim procesima, učiti iz povratnih informacija korisnika i zatražiti pomoć kada je potrebna. Dodatno, Copilot ekstenzije omogućavaju korisnicima da povežu Copilot sa novim izvorima podataka i aplikacijama, dodatno proširujući njegovu funkcionalnost.

Predstavljen Real-Time Intelligence za brže odlučivanje

Microsoft Fabricov novi Real-Time Intelligence omogućava tvrtkama da analiziraju i djeluju na temelju velike količine podataka u stvarnom vremenu, omogućavajući brže i informiranije odluke. Sada u previewu, može biti koristan za analitičare koji imaju samo osnovna znanja o kodiranju, no i za profesionalne programere koji rade u korisničkim sučeljima koja uključuju puno kodiranja.

Microsoft Fabric Workload Development Kit

Novi Microsoft Fabric Workload Development Kitomogućava nezavisnim dobavljačima softvera i programerima da prošire aplikacije unutar Fabric-a, stvarajući uniformno korisničko iskustvo.

GitHub Copilot dobija mogućnost proširenja sa novim ekstenzijama

Tokom protekle dve godine GitHub Copilot je postao najprihvaćeniji alat za razvoj veštačke inteligencije, sa 1,8 milijuna pretplatnika. Prvi set GitHub Copilot ekstenzija sada je u privatnom preview-u. Ti dodaci omogućavaju programerima da prilagode svoje Copilot iskustvo sa uslugama kao što su Azure, Docker i Sentry sve unutar GitHub Copilot Chata.

GitHub Copilot for Azure, jedno od Microsoftovih proširenja, pokazuje kako izrada prirodnim jezikom sa širim rasponom mogućnosti može podstaći brzinu razvoja. Koristeći ekstenziju putem Copilot Chata, programeri mogu istraživati i upravljati Azure resursima, dok takođe rešavaju probleme i lociraju relevantne zapise i kod.

Novi Frontier modeli i multimodalne mogućnosti u Azure AI

GPT-4o, OpenAI-jev najnoviji model, sada je dostupan u Azure AI Studiju i kao API. Ovi modeli integrišu obradu teksta, slike i zvuka, postavljajući novi standard za AI iskustva.

Phi-3-vision nudi mogućnost unosa slike i tekst, kao i primanje tekstualnih odgovora. Na primer, korisnici mogu postavljati pitanja o grafikonu ili postaviti otvorena pitanja o određenim slikama.

Novo partnerstvo sa Cognition AI   

Microsoft i Cognition ponudiće Devina, Cognitionovog autonomnog AI softverskog agenta, korisnicima da im pomogne u kompleksnim zadacima kao što su migracija koda i projekti modernizacije. Kao deo sporazuma, Devina će pokretati Azure. Cognition AI je laboratorija za primenjenu veštačku inteligenciju koji nudi end-to-end softverske agente da pomogne programerima da postignu više.

Moćne nove virtualne mašine ubrzavaju usvajanje veštačke inteligencije

Microsoft ima jedinstven sistemski pristup AI infrastrukturi, koji uključuje hardver i softver Microsofta i njegovih partnera, a sve je optimizovano za pokretanje AI workloada i prilagođeno potrebama korisnika. Microsoft je prvi pružalac usluga u Clopud-u koji nudi AMD-ov MI300X AI akceleratorski čip i predstavlja nove virtualne mašine temeljene na Cobalt 100 Armu, donoseći značajna poboljšanja (do 40%) za sve AI workloade.

Predstavljeni Copilot+ računari

Microsoft je predstavio i Copilot+ računare, novu kategoriju Windows računara dizajniranih za veštačku inteligenciju, najbrži i najinteligentniji Windows računari ikada napravljeni. Sa moćnim novim silicijumom sposobnim za neverovatnih 40+ TOPS (bilion operacija u sekundi), baterijom koja traje ceo dan i pristupom najnaprednijim AI modelima, Copilot+ računari omogućavaju obavljanje stvari koje su nemoguće na bilo kojem drugom računaru: generišite i poboljšajte AI slike u stvarnom vremenu na samom uređaju koristeći Cocreator i premostite jezičke barijere uz Live Captions, prevodeći zvuk sa više od 40 jezika na engleski. Ta iskustva dostupna su na različitim uređajima, od Microsoft Surfacea do uređaja Microsoft partnera – Acer, ASUS, Dell, HP, Lenovo i Samsung. Pretprodaja je započela 20. maja, a uređaji će biti dostupni počevši od 18. juna.

Za Microsoft Build koji donosi tri dana tehničkog učenja i povezivanja članova zajednice registrovalo se oko 200 000 ljudi. Od njih će 4 000 lično učestvovati na Microsoft Build-u u Sijetlu. Učesnici mogu birati između više od 300 predavanja, demonstracija i labova koje vode stručnjaci iz Microsofta i partnera. Za one koji ne mogu prisustvovati uživo, većina sadržaja bit će dostupna na zahtev. Microsoft na ovom događaju najavljuje ukupno oko 60 novih proizvoda i rešenja.

Share.

Leave A Reply