Sinonim za Internet

0

29/05/2009 –

Saša Marković, direktor, EUnet

EUnet Yugoslavia nastao je 1995. godine kao potpisnik franšize sa EUnet International CS Amsterdam, tada najvećim internet provajderom u Evropi. Zahvaljujući sopstvenom linku od (za ono vreme impozantnih) 2Mbit/s EUnet je postao prvi komercijalni internet provajder na ovim prostorima. Iako ta vremena, sa poslovne tačke gledišta, nisu bila laka (veliki troškovi poslovanja, malo i nerazvijeno tržište), EUnet se od samog početka opredelio da snagu svog brenda gradi isključivo kroz kvalitet i asortiman internet servisa kao i snažnu tehničku podršku.

Vreme koje je za nama pokazuje da je ovakav pristup bio ispravan. Danas je EUnet najveća domaća kompanija koja se bavi isključivo internetom, sa velikom i raznovrsnom korisničkom bazom i više od stotinu različitih internet servisa. Zahvaljujući partnerstvu sa vodećim svetskim kompanijama kao što su Cisco, IBM i Microsoft, ali i neprekidnim ulaganjima u svoju tehničku infrastrukturu, EUnet danas ima pouzdanu i kvalitetnu platformu za dalji razvoj poslovanja. Istovremeno, asortiman usluga EUneta nikad nije bio širi, pri čemu se jednakim kvalitetom pokrivaju potrebe i rezidencijalnih i poslovnih korisnika. Naravno, sve to ne bi bilo moguće da EUnet i iznutra nije organizovan po modelu najuspešnijih svetskih provajdera. Danas u EUnetu radi preko 120 zaposlenih, uglavnom mladih ljudi, a naročita pažnja poklanja se stalnom unapređenju sektora prodaje, tehničke podrške (koja je na raspolaganju 24 časa dnevno, svih 365 dana u godini) i sektora razvoja koji predstavlja motor daljeg razvoja kompanije.

Poslovno okruženje

Današnji uslovi poslovanja nimalo ne liče na one s kraja prošle decenije. Konkurencija je ogromna (država je podelila više od stotinu licenci za rad internet provajdera), a težište poslovanja brzo se pomera od nekada sveprisutnog, dominantnog dial-upa ka širokopojasnim (broadband) internet vezama, pri čemu je ADSL (o kojem se trenutno najviše govori) tek jedan od mogućih oblika povezivanja. Internet, koji je do juče bio puko sredstvo za prenos elektronske pošte i sadržaja web stranica, danas je univerzalni medij sposoban da podrži transfer i konvergenciju informacija u bilo kom obliku. Nekada striktne granice koje su postojale između internet provajdera, operatera fiksne i mobilne telefonije, TV i radio stanica i drugih content provajdera danas su praktično izbrisane, što zbog napretka tehnologije, što zbog relaksirane pravne regulative i nastupajuće demonopolizacije na domaćem i svetskom tržištu telekomunikacija. Sa otvaranjem našeg društva prema svetu, sve je više korisnika iz inostranstva koji od domaćih internet provajdera očekuju svetski kvalitet internet usluga.

Lepeza usluga

Istovremeno, i potrebe korisnika postaju sve složenije. Sve je manje onih kojima je za život i rad dovoljna samo obična veza sa Internetom. EUnet se uvek trudio da svoje servise profiliše prema konkretnim potrebama svojih klijenata. Tipičan primer za ovo je EUnetov ADSL servis: dok se većina provajdera na tržištu takmiči isključivo cenom i kruto definisanim servisom, EUnet se trudi da uz atraktivnu cenu ponudi i servis koji je napravljen u skladu sa potrebama korisnika. I ne samo to: servis je tehnički tako koncipiran da ga korisnik u svakom trenutku sam može modifikovati, u skladu sa svojim potrebama i finansijskim mogućnostima.

Konstantan rast potreba naročito je izražen na polju velikih poslovnih korisnika kojima je EUnet tradicionalno okrenut. Uz servis povezivanja na internet, EUnet svojim poslovnim klijentima nudi i brojne dodatne usluge: projektovanje i održavanje računarskih mreža, povezivanje udaljenih lokacija u jednu logičku celinu korišćenjem MPLS, VPN i srodnih tehnologija, proveru bezbednosti i implementaciju zaštite mreže, a kroz partnerstvo sa F-Secureom i zaštitu radnih stanica.
Ova godina bila je značajna za EUnet i zbog završetka i puštanja u komercijalnu eksploataciju nove hosting platforme koja je u potpunosti rezultat rada EUnetovih inženjera. Za razliku od drugih, EUnet se opredelio da shared-hosting usluge pruža na samostalno razvijenom softveru, na svom hardveru, iz svog profesionalnog data-centra u Beogradu. Bazirana na klaster tehnologijama, uz savremeni kontrolni panel urađen u duhu Web 2.0 filozofije, EUnetova hosting platforma izdvaja se na tržištu kao rešenje koje korisnicima nudi jednostavno, udobno korišćenje i konfigurisanje servisa, uz potpuno novi, viši nivo stabilnosti, dostupnosti i robusnosti. Poseban akcenat stavljen je na skalabilnost izvedenog rešenja koje se sada izvodi jednostavnim dodavanjem novih nodova u postojeći klaster web servera. Servis je i potpuno automatizovan: čitav postupak, od trenutka naručivanja servisa, preko plaćanja pa do aktivacije na sistemu može se sprovesti online, tako da se sa korišćenjem servisa može započeti u roku od par minuta.

Naravno, mnogim zahtevnijim korisnicima shared-hosting servis neće biti dovoljan da problem internet prisustva ili poslovanja reše na zadovoljavajući način. Takvim korisnicima na raspolaganju je čitava gama namenskih servera različite snage, sa Linux ili Windows operativnim sistemom, na koje se može instalirati softver po želji, bilo samostalno, bilo uz asistenciju naših inženjera. Onima koji već poseduju odgovarajući hardver na raspolaganju su i smeštajni kapaciteti u EUnetovom data-centru koji je projektovan i izveden po najvišim fizičko tehničkim standardima.

Novina u ponudi je i EUnetova grid platforma bazirana na AppLogic softveru, izvedena kroz partnerstvo sa kompanijom 3Tera, jednom od vodećih svetskih kompanija u oblasti razvoja grid tehnologija. Ova platforma namenjena je kako onima kojima je potreban samo delić snage jednog servera, tako i najzahtevnijim korisnicima koji imaju kompleksne aplikacije i sisteme koji zahtevaju neuporedivo više hardverskih resursa. Jednom postavljena na EUnetov grid, aplikacija može da alocira dodatne resurse po potrebi, lako preskačući fizičke limite jednog pojedinačnog servera, uz apsolutnu sigurnost podataka i automatizovano oporavljanje od eventualnih hardverskih problema.

Predvidljiva budućnost

Izvesno je da će ono što očekuje EUnet u narednom periodu biti jednako uzbudljivo. Odmah po dobijanju odgovarajuće licence od RATEL‑a, EUnet će tržištu ponuditi mogućnost jeftinog pozivanja telefonskih brojeva u inostranstvu na više različitih načina, a kako demonopolizacija bude odmicala i dodatne usluge koje će se bazirati na EUnetovoj VoIP platformi. Takođe, očekujemo i veliku ekspanziju elektronskog poslovanja, jer će sve veći broj naših klijenata birati internet kao jeftin i pouzdan kanal za prezentaciju, prodaju i naplatu svojih proizvoda i usluga.

Kompletan tekst možete pročitati ovde

Share.

Leave A Reply