Saradnja sindikata i poslodavca je u interesu svih – Gorenje Valjevo

0

Slobodan Stanojlović, predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije – sindikat „Gorenje doo Valjevo“: Osnivanje Fonda solidarnosti, isplata uvećane Božićnice i regresa – rezultat dogovora i saradnje menadžmenta i sindikata

U fabrici Hisense Gorenje u Valjevu u toku su pripremni radovi pred početak gradnje novog pogona za proizvodnju side by side frižidera – popularno nazvanog „Valjevo 3“. Početak rada novog pogona, koji je najavljen za prvi kvartal 2023. godine, za Valjevo će značiti otvaranje više od 1.000 novih radnih mesta. I dok se fabrika, koja danas zapošljava preko 1.600  ljudi ubrzano sprema za širenje, saradnja sindikata i menadžmenta donosi značajne dobre vesti zaposlenima.

U fabrici Gorenje Valjevo prošle godine zaključen je novi kolektivni ugovor. „On je primer kako se se saradnjom, otvorenim razgovorom i dogovorom mogu unapređivati uslovi rada na način koji je dobar za obe strane – i za nas zaposlene, i za poslodavca. Novim kolektivnim ugovorom sačuvali smo sva ugovorena prava iz prethodnog kolektivnog ugovora, i postavili osnov za novu sistematizaciju i novi način obračuna zarada, te definisali jasna pravila za obračun regresa, Božićnice i bonusa. Kao rezultat ovih dogovora zaposlenima u Gorenju Valjevo je, s obzirom na dobre poslove rezultate, pred kraj prošle godine isplaćena uvećana Božićnica, a ove godine pred kolektivni godišnji odmor biće isplaćen uvećan regres u iznosu 42.000 dinara neto. Kao i prethodnih godina i ove godine smo u januaru mesecu imali povećanje vrednosti radnog sata, a za zaposlene sa najnižim pozicijama dodatno je izvršena i korekcija koeficijenata“, kaže Slobodan Stanojlović.  

Na inicijativu sindikata u fabrici Gorenje Valjevo u maju je počeo sa radom i Fond solidarnosti. Fond, koji će pružati materijalnu pomoć zaposlenima, njihovim užim porodicama i licima sa kojima žive u zajedničkom domaćinstvu, zajednički je projekat fabrike i reprezentativnih sindikata – Samostalnog sindikata metalaca Srbije – Sindikata „Gorenje doo Valjevo“ i Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata – Sindikat „ASNS Gorenje“. Sredstva Fonda biće usmeravana za nabavku skupih lekova i pokrivanje drugih troškova lečenja, za hitne popravke stambenih objekata u slučaju nepogoda, kao i u drugim slučajevima kada je zaposlenima potrebna finansijska podrška.

„Ovo je primer dobre prakse koja nije tako česta u Srbiji, i mi smo baš zato veoma ponosni na sve što ostvarujemo ovde u Valjevu. Koristim ovu priliku da pozovem sve naše kolege iz fabrike da se priključe ovoj inicijativi i da u ovim teškim vremenima budemo maksimalno solidarni i pomognemo jedni drugima. Želim da kažem i da naša inicijativa ne bi mogla da zaživi bez podrške menadžmenta kompanije, kao i kolega iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.“, istakao je Slobodan Stanojlović, predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije – Sindikata „Gorenje doo Valjevo.“**

Share.

Leave A Reply