Sandoz ulazi u novu eru kao samostalni globalni lider i evropski šampion u generičkim i biosličnim lekovima

0

Sandoz, globalni lider u generičkim i biosličnim lekovima, danas slavi početak trgovanja akcijama na SIX švajcarskoj berzi (SIX Swiss Exchange) kao nezavisna kompanija.

Nova kompanija je uključena u ključnih šest tržišta i ima kreditni rejting investicionog nivoa koji joj daje jaku konkurentsku poziciju. Dobro je pozicionirana za kontinuirani profitabilan rast kao samostalni globalni lider i evropski šampion u generičkim i biosličnim lekovima.

Ceremonija početka poslovanja na šest tržišta označava uspešan završetak sto postotnog odvajanja od bivše matične kompanije Novartis i početak trgovanja akcijama Sandoz Group AG. Akcije su kotirane na švajcarskom indeksu performansi (SPI®), švajcarskom liderskom indeksu (SLI®) i drugim relevantnim švajcarskim indeksima; Sandoz ADR (američke depozitne potvrde) će se takođe trgovati od danas na US OTCQX®.

Predsednik upravnog odbora Sandoza, Žilber Gustan (Gilbert Ghostine) ovim povodom je rekao: „Danas je početak nove ere za Sandoz kao nezavisne kompanije, ali naša svrha je nepromenjena: pionirski pristup pacijentima. To je ono što radimo najbolje, uvek smo radili najbolje i uvek ćemo raditi najbolje: da kvalitetne lekove učinimo dostupnim većem broju ljudi, na više mesta, na više novih načina.”

Svrha i brend Sandoza duboko su ukorenjeni u našoj naučnoj baštini i nasleđu prvih medicinskih dostignuća, od osnivanja hemijskog pionira Kern & Sandoz daleke 1886, razvoja Calcium Sandoza 1929, preko prvog oralnog penicilina na svetu 1951, do lansiranja prvog biosimilara na svetu 2006. godine.

CEO Sandoza, Ričard Sejnor (Richard Saynor): “Kao nezavisna kompanija, Sandoz će biti u potpunosti u poziciji da ostvari svoju strategiju koja ima za cilj održivo liderstvo u rastućoj i ključnoj industriji generičkih lekova i biosličnih lekova.”

“Već aktivno stvaramo pristup pacijentima oblikovanjem globalnog okruženja za zdravstvo. Jačamo zdravstvene sisteme širom sveta tako što pružamo godišnje uštede od preko 17 milijardi dolara samo u Evropi i SAD-u, i svake godine dosežemo oko 500 miliona pacijenata u preko 100 zemalja.

Generički lekovi i bioslični lekovi čine oko 80% ukupnog obima lekova koji se koriste širom sveta, uz oko 25% ukupnih troškova. Uprkos snažnim konkurentskim pritiscima, očekuje se stabilan rast tokom naredne decenije, podstaknut osnovnom potražnjom za ovim ključnim sistemskim lekovima.

Nikola Mikašinović, Direktor za tržišta Zapadnog Balkana (Srbija, Bosna i Hercegovina i Makedonija): „Od danas, Sandoz će moći bolje da zadovolji potrebe pola milijarde pacijenata širom sveta. Sandoz ostaje trajno posvećen inovacijama u zdravstvu kao i suočavanju sa globalnim izazovima zdravstvene zaštite. Naša kultura je zasnovana na integritetu i inkluziji, sa željom da svi budemo najbolja verzija sebe – da živimo svoje vrednosti, činimo ono što možemo da podstaknemo rast poslovanja i pionirski pristup pacijentima. Sandozov listing prospekt i srodna dokumenta mogu se naći ovde: www.sandoz.com/sandoz-spin

Share.

Leave A Reply