Razvoj broadband komunikacija

0

28/05/2009 –

Zoran Miljanić, CEO, Technology Networking International

Sredinom 2005. osnovao sam kompaniju TNI (Technology Networking International) sa ciljem promovisanja razvoja broadbanda u novim rastućim tržištima. Telekomunikacije su ključna infrastrukturna komponenta modernog poslovanja – kvalitet i cena telekomunikacionih usluga direktno utiču na brzinu modernizacije poslovanja u svim drugim granama industrije. Za razliku od drugih infrastrukturnih komponenti, energije i transporta na primer, telekomunikacije prolaze kroz radikalnu tranziciju na konvergentnu infrastrukturu baziranu na internetu, koja otvara neslućene mogućnosti razvoja. Kao i svaka radikalna promena, ova tranzicija nosi i mogućnosti grešaka. One će naročito biti skupe u područjima u razvoju, najviše zbog propuštenog vremena da se nadoknadi zaostatak u razvoju. Pomoći da se smanji broj grešaka i ubrza razvoj je cilj dostojan truda i verujem da su forumi i akcije koje je TNI pokrenuo i ostvario u poslednje tri godine doprineli pozitivnim rezultatima.

 

Broadband konferencije

Prepoznavši specifičnosti regiona i potreba regionalne saradnje, svoje promotivne napore počeli smo sa Broadband konferencijom za jugoistočnu Evropu, koja se već tri godine za redom održava u Beogradu. Konferencija je sada već prepoznat forum za razmenu iskustava i pozicioniranje najnovijih tehnologija i rešenja u ovoj ključnoj privrednoj grani. U ovim naporima su nas podržali ključni subjekti u Srbiji Ratel i Telekom Srbije, aktivno učestvujući u sve tri konferencije prezentacijama, otvorenim panel diskusijama i promotivnim akcijama. Prošle godine smo odžali prvu regionalnu Broadband konferenciju za jugoistočnu Aziju, gde su najuglednije kompanije, regulativne agencije i profesori univerziteta ovog gigantskog rastućeg tržišta prvi put razmenili svoja praktična iskustva.

Pokretač razvoja

Primer iz Indije i Šri Lanke pokazuje da je brz razvoj telekomunikacija moguć i u zemljama sa skromnim prihodima stanovništva i da stepen ekonomskog razvoja nije nepremostiva kočnica razvoju telekomunikacija. Upravo obrnuto, telekomunikacije treba da budu pokretač razvoja. Na primer, Šri Lanka je bila prva zemlja koja je uvela komercijalni IPTV servis u području jugoistočne Azije i prva koja je uvela WiMAX broadband pristup. Ključ ovih pionirskih poduhvata treba tražiti u činjenici da je Šri Lanka bila pionir deregulacije telekomunikacija u području i pionir u uvođenju slobodne konkurencije. Poučno iskustvo je i to što sa uvođenjem slobodne konkurencije dominantni i nekada monopolistički operater nije izgubio svoju ekonomsku moć, već je nastavio sa dvocifrenim godišnjim rastom i ekspanzijom na okolna područja, dobivši pre bilo koje kompanije iz moćne Indije licencu za servise fiksne telefonije u Hong Kongu. Nije teško zaključiti da je za dobijanje licence u Hong Kongu potrebno pokazati visok nivo konkurentnosti i sposobnosti, a tome je sigurno doprinela dugogodišnja konkurencija na domaćem tržištu.

Poučni primeri

Mi smo u prethodne tri godine kroz beogradsku Konferenciju za jugoistočnu Evropu posvedočili značajne pomake i na ovom tržištu. Na poslednjoj konferenciji prvi put su se predstavila sva tri operatera iz Srbije: Telekom Srbije, Telenor i VIP, a Telekom Srbije se prvi put predstavio kao snažan regionalan faktor razvoja prikazujući svoje rezultate u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Na prvoj konferenciji 2006. godine, Ratel je prezentovao tek svoje buduće planove, jer je tek bio preuzeo ingerencije, a na poslednjoj konferenciji je prikazao značajne rezultate razvoja u poslednje tri godine, kada je broj internet pretplatnika gotovo dupliran.

Vrlo je poučan izveštaj Grčke regulativne agencije EETT (Hellenic Telecommunications and Post Commission) na poslednjoj Beogradskoj broadband konferenciji za jugoistočnu Evropu (SEEB 2008) održanoj u junu ove godine. Naime, Grčka je 2005. godine bila na poslednjem mestu u EU po internet penetraciji i po njenom rastu. Problemi su bili i niska prosečna brzina interneta (većina priključaka ispod 1 Mbps) i visoka cena (150 evra za 1 Mbps). Urađena je brza analiza tržišta u roku od 12 meseci i identifikovan glavni problem: nizak stepen oslobađanja pristupa lokalnoj petlji i nedostatak alternativnih provajdera. Uvedene su regulativa i praksa i oba problema su uspešno rešena. Broj priključaka iz LLU je porastao od 2005. do 2007. sa 20.000 na 275.000 (sa 5% do 35% učešća u broadbandu), a fizička kolokacija je povećana sa jednog na 109 mesta! Urađen je veliki promotivni napor i 2007. godina je proglašena godinom svesti u broadbandu (“Broadband Awareness”). Krajnji rezultati su podjednako impresivni: od 2005. do 2007. broj broadband linija povećan je sa 160.000 na 1.017.000 rezultirajući u 9.1% broadband penetracije, broj priključaka od 1 Mbps ili veće brzine je porastao sa 5,8% na 60,6%, a cene su pale od 60% do 85%. Prilikom ove tranzicije OTE, vodeći grčki telekom operater, nije izgubio svoju jaku tržišnu poziciju u zemlji, a značajno je ojačao svoju međunarodnu poziciju akvizicijama u regionu.

Ovi primeri pokazuju da konkurencija i koordinisan napor ubrzavaju razvoj i pomažu svima, uključujući i nekadašnje monopoliste koji otvarajući deo tržišta za konkurenciju uspešno transformišu sebe u međunarodnog konkurenta i nastavljaju da igraju vodeću ulogu na domaćem tržištu koje raste po ukupnom obrtu zbog pada cena usluga koje povećavaju broj pretplatnika.

Ključ ubrzanog rasta ubuduće će biti kvalitet servisa, njihova raznolikost i prilagođavanje zahtevima i potrebama pojedinačnih korisnika. Spajanje usluga u korisničke pakete (bundling – Triple Play) neće biti dovoljno za uspeh u povećanoj konkurenciji i operateri će morati da budu efikasni i inovativni u svojim infrastrukturnim rešenjima i servisima.

Kursevi

TNI će nastaviti i pojačati svoje napore sledeće godine u promociji broadband servisa na novim tržištima Evroazije. Uvodimo Telekom Akademiju kurseva za stručno usavršavanje osoblja telekom operatera, internet provajdera, IT departmana kompanija i regulativnih agencija. U 2009. godini ponudićemo 14 kurseva iz internet komunikacija. Kurseve kreiraju i vode eminentni svetski stručnjaci sa dugogodišnjom praksom u vodećim kompanijama. Planiramo i osnivanje foruma stalne saradnje u usaglašavanju standarda kvaliteta i cena usluga između vodećih telekom operatera i internet provajdera jugoistočne Evrope. Za nastavak Broadband konferencije za jugoistočnu Evropu i južnu Aziju uspostavili smo partnerstvo sa vodećom svetskom media kompanijom TechWeb i njihovim ogrankom za analitička istraživanja i vesti Light Reading. Partnerstvo sa Light Readingom će nam pomoći da ponudimo još kvalitetniji program konferencije sa jačim učešćem analitičara, industrijskih asocijacija i proizvođača opreme. Informacije o sledećoj SEEB konferenciji su na www.seebb.org, a ostale aktivnosti TNI će biti blagovremeno najavljene na www.tninternational.com.

Kompletan tekst možete pročitati ovde

Share.

Leave A Reply