Prvi program edukacije za srednjoškolce završen u Levi9 IT

0

Kako vam zvuči ideja da letnji raspust provedete u kompaniji? Đacima Matematičke, Prve i Gimnazije Sveti Sava ovo je bila sjajna ideja, a ekspertima iz Levi9 dobra prilika da, po prvi put, sprovedu edukaciju za srednjoškolce.

U kancelarijama u K-Districtu, u trajanju od 3 nedelje, đaci gimnazija imali su priliku da praktično istraže Java programski jezik. I to sve u radu na projektu, zajedno sa mentorima. Olivera Živanović i Dunja Đorđević, iz Levi9, delile su svoje znanje sa srednjoškolcima koji će u septembru upisati završni razred, a u celom ovom procesu i same su uvidele koliko je odgovornosti i posvećenosti potrebno pri podučavanju drugih. Podrška, posvećenost, podsticanje samopouzdanja bile su njihov recept da stvore inspirativnu atmosferu za razvoj.
Prenošenje znanja je, kako kaže Dunja, „mnogo više od prenošenja informacija, to je proces razvijanja samopouzdanja, kreativnosti i kritičnog razmišljanja“. Olivera dodaje i ovo „Rad sa njima podsetio me je na sopstveni put i sve korisne savete koje sam dobijala od svojih mentora tokom profesionalnog razvoja“.

Praktični rad na projektu održavao se „hibridno“ baš kao što je i način rada u Levi9. To znači da su učenici imali priliku da uživo provedu vreme sa mentorima, ali i da od kuće nastave da kao tim rade na projektu. Komunikacija, uživo i onlajn, bila je konstantno otvorena, a to je i bio način da zajedno prođu kroz izazove, blokade. Po oceni mentorki, znanje koje srednjoškolci već imaju je bilo veliko, tako da su mogle da se, pored tehničkog prenosa znanja, posvete i timskom radu, na projektu koji je vremenski uokviren. To je bio pravi način da uvide kako izgleda rad u IT industriji, kao i da osete sinergiju, razviju veštine saradnje i komunikacije u timu.

„Ovo je prvi put da su učenici Prve beogradske gimnazije imali priliku da sistematično pristupe praksi u IT kompaniji. Đake često savetujem da u toku leta budu fokusirana na praktičan rad, pa čak i izvan struke, kako bi iskustveno mogli da uvide šta je to što žele odnosno ne žele da rade u budućnosti. Kompaniju Levi9 sam upoznao zajedno sa svojim učenicima ovog proleća, u okviru posete koju je organizovala Inicijativa Digitalna Srbija. Drago mi je da smo uspeli da napravimo korak dalje i da budemo deo prvog programa edukacije za učenike srednjih škola.“ kaže profesor Branko Vrhovac, koji u Prvoj gimnaziji đacima predaje programiranje.

Korisnost prakse potvrđuje i učenik ove škole, Petar Milanović, koji je kaže da je iskustvo neprocenjivo, kao i podrška mentora prilikom praktičnog rada. Stefan Dingarac, učenik Matematičke gimnazije dodaje: „Naučio sam osnove API-a, kako da napravim endpoint-e i prosledim informacije. Sa stečenim znanjem mogu da napravim prostu backend aplikaciju sa autentifikacijom.“

Rani uvid u praktične aspekte tržišta važan je faktor koji može da oblikuje usmerenje i izbor Fakulteta. U Levi9 se već održavaju prakse za studente, kroz koje godišnje prođe stotinak studenata, a ovo je bio prvi program namenjen srednjoškolcima. Levi9 ove godine proslavlja jubilej 18 godina poslovanja u Srbiji, a ponosni smo i na to što smo u top 3 vrh poslodavca u IT industriji, prema TalentX istraživanju.

Share.

Leave A Reply