Posao 2.0 – tri izazova prelaska sa rada od kuće na rad sa bilo koje lokacije

0

U Poljskoj raste broj co-working prostora koji su otvoreni 24 sata, globalne kompanije, među kojima i Ernst & Young, trajno prelaze na hibridni model rada, a u Nemačkoj je rad od kuće postao zakonsko pravo. Primeri širom sveta pokazuju da je koncept “rada” konačno doživeo odavno neophodnu transformaciju.

Pre samo godinu dana ili nešto više, ovo su bila usputna ćaskanja među zaposlenima koji su sanjali o kraćem vremenu provedenom u prevozu do i od kancelarije, o poslovima koji bi više odgovarali njihovim privatnim životima, o modelu rada koji nije diktiran potrebom da ih šef vidi dok rade. Za najveći broj poslodavaca, rad od kuće je bio tek nešto više od fusnote u ugovorima, kojom se zaposlenima „dozvoljava“ da rade izvan  kancelarija, ukoliko ispunjavaju određene kriterijume. 

“Prisilna promena u načinima rada koja se desila 2020. je većim delom bila uspešna i dokazala ono o čemu se dugo govorilo – zaposleni mogu da budu i uspešni i produktivni čak i kada ne obavljaju zadatke u centralizovanim kancelarijama. Hibridni pristup koji radnicima omogućava da rade sa bilo koje lokacije dobija na zamahu i postaje realnost”, kaže Kristine Dahl Steidel, potpredsednica odeljenja za End User Computing kompanije VMware za EMEA region…

Tekst u celosti možete pročitati u digitalnom izdanju časopisa.

Share.

Leave A Reply