OMV uvodi solarnu energiju na svoje benzinske stanice u Srbiji

0

OMV Srbija, u partnerstvu sa Terra Solar, počeo je da postavlja fotonaponske krovne panele za mrežu OMV benzinskih stanica u Srbiji. Prva pumpa sa fotonaponskim panelima je na stanici OMV Ražanj, koja se nalazi na autoputu E75. Tako, pored infrastrukture za dopunu električne energije, OMV Srbija nastavlja da ulaže u zelene tehnologije u cilju smanjenja potrošnje energije iz mreže i pružanja rešenja za e-mobilnost.

Fotonaponski paneli postavljeni na stanici Ražanj imaće ukupnu instaliranu snagu od 65 kWp. Stanica će imati 158 monokristalnih 410W solarnih panela koji će proizvoditi 72.000 kWh zelene energije svake godine što će smanjiti za 23% ukupnu potrošnju energije objekta iz mreže. Projekat će doprineti smanjenju emisije karbon dioksida (CO2) od 61 tonu, na godišnjem nivou.

„OMV je posvećen očuvanju životne sredine i smanjenju karbonskog otiska u svim segmentima poslovanja, pa je projekat razvoja solarnih elektrana za sopstvene potrebe logičan odgovor na sve veću potrebu za smanjenjem emisije štetnih gasova u vazduh. Ovaj projekat pokrenuli smo u saradnji sa našom partnerskom kompanijom Terra Solar, a plan je da u narednom periodu kontinuirano povećavamo broj naših stanica opremljenih solarnim panelima“, kaže Decebal Sorin Tudor, generalni direktor OMV-a u Srbiji.

Smanjenje konvencionalne potrošnje energije na OMV benzinskim stanicama,  uz podršku Terra Solar nastaviće se otvaranjem još jedne „zelene pumpe“, OMV Krnjača 1.

OMV tim za inovacije stalno radi i na poboljšanju performansi i visokog kvaliteta OMV proizvoda, kao što su MaxxMotion goriva, nastojeći na taj način da zadovolje potrebe potrošača i osiguraju pozitivan uticaj na efikasnost njihovih automobila, a samim tim i na životnu sredinu. Nova OMV MaxxMotion goriva sadrže više visokokvalitetnih aditiva, koji održavaju motor čistim i produžavaju mu životni vek. Pored toga, OMV MaxxMotion goriva takođe pružaju maksimalnu efikasnost motora, manje unutrašnjeg trenja, čistiji motor, kao i optimalne nivoe emisije.

Share.

Leave A Reply