Održan prvi sastanak Radne grupe za izradu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o informacionoj bezbednosti

0

Prvi sastanak Radne grupe koja treba da izradi Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o informacionoj bezbednosti, održan je danas u Beogradu.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija formiralo je Radnu grupu, koju čine predstavnici državnih organa u čijoj nadležnosti su pitanja od značaja za informacionu bezbednost, organizacije koje se bave pitanjima informacione bezbednosti, predstavnici privrede, organizacije koje se bave pitanjima lokalne samouprave, kao i istaknuti predstavnici akademske zajednice.

Prvom sastanku Radne grupe prisustvovao je i ministar informisanja i telekomunikacija, Mihailo Jovanović, koji je istakao da je ovaj dan od velike važnosti za čitavo društvo jer se izmenama i dopunama ovog Zakona otvara novo poglavlje informacione bezbednosti u Republici Srbiji.

„U eri 4. industrijske revolucije, u kojoj se nalazimo, možemo slobodno da kažemo da, informaciona bezbednost predstavlja izazov, problematiku i egzistencijalno pitanje svakodnevnog života i rada. Pored brojnih prednosti koje nam informaciono-komunikacione tehnologije donose, svedoci smo i da se svakodnevno suočavamo sa izazovima koji sa sobom nose dalekosežne posledice te zahtevaju pravovremenu reakciju, adekvatne odgovore, odbrane kompletnih nacionalnih interesa i čitavog društva na najvišem mogućem nivou. Pred nama je ozbiljan i zahtevan posao, velika odgovornost, ali sam uveren da ćemo zajedničkim snagama uspeti da odgovorimo na postojeće, kao i da predupredimo sve buduće izazove koje nameće digitalizovano društvo 21. veka“, rekao je ministar Jovanović.

Cilj izmena i dopuna Zakona o informacionoj bezbednosti je usklađivanje postojećeg zakona sa novim pravnim okvirom Evropske unije, odnosno usklađivanje sa NIS 2 direktivom (2555/ 2022), kao i usklađivanje sa Aktom o sajber bezbednosti EU (2019/881) u delu koji se odnosi na sertifikaciju u oblasti sajber bezbednosti, unapređenje institucionalnog i organizacionog okvira i kapaciteta, kao i sva dalja unapređenja teksta stečena na temeljima dosadašnjih iskustva u primeni Zakona o informacionoj bezbednosti. Takođe, jedna od važnih inicijativa je formiranje posebne agencije za informacionu bezbednost koja bi obezbedila dodatno institucionalno jačanje i efikasnije odgovore na sve potencijalne incidente i opasnosti.

Share.

Leave A Reply