Nova generacija PEXIM stipendista iz Srbije na Kembridžu

0

PEXIM fondacija ima tu čast i zadovoljstvo da, u saradnji sa Kembridž Fondom, ove godine u potpunosti stipendira i pošalje četvoro studenata iz Srbije, na master studije, na Univerzitet Kembridž.  Dva studenta će svoje master studije započeti u oblasti fizike, jedan student u oblasti javnog zdravlja, a jedan u oblasti zaštite životne sredine, i po završetku studija vratiće se u Srbiju, da daju doprinos u svojim poljima.

Fotografija: wikipedia.org

Fotografija: wikipedia.org

U čast nove generacije PEXIM stipendista održan je i prijem u četvrtak 24. septembra, u prostorijama PEXIM Fondacije. Skupu su, kao počasni gosti i govornici, prisustvovali Nj.E. Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif i Potpredsednica Vlade Kori Udovički, kao i dugogodišnji prijatelji PEXIM Fondacije, predstavnici privatnog i javnog sektora i postojeći i bivši studenti Univerziteta Kembridž.

Skup je svojim obraćanjem otvorio Mihail Petreski, predsednik i osnivač PEXIM Fondacije, koji se osvrnuo na dosadašnje aktivnosti PEXIM Fondacije i predstavio je ovogodišnje stipendiste: Stefana Badžu, Stefana Aranđelovića, Ivu Jugović i Tamaru Noru Živković.

Ambasador Velike Britanije, Denis Kif izjavio je kako rad PEXIM Fondacije predstavlja odličan primer saradnje između dve zemlje u oblasti obrazovanja i poželeo studentima puno uspeha na prestižnom Univerzitetu Kembridž.

Potpredsednica Vlade, Kori Udovički je istakla značaj kontinuiranog obrazovanja za razvoj karijere, te je stoga pohvalila želju studenata za daljmi usavršavanjem. Potpredsednica Vlade je takođe posebno pohvalila želju studenata da se vrate, uzimajući u obzir da je za su za ekonomski razvoj države neophodni stručni, obrazovani i ambiciozni kadrovi.

Od ove godine Centar za međunarodne odnose i održivi razvoj (CIRSD) daje jednu stipendiju za kandidata na master studijama u partnerstvu sa PEXIM Fondacijom i Kembričkim Fondom, na inicijativu osnivača CIRSD-a, Vuka Jeremića koji je i sam bio alumnista Univerziteta Kembridž.

Preko programa PEXIM Kembridž stipendija koje PEXIM fondacija daje u partnerstvu sa Cambridge Trust-om, do sada je stipendirano školovanje 20 stipendista u iznosu od 625.000 funti. PEXIM Fondacija omogućava stipendistima da po povratku u zemlju stave svoja znanja poslodavcima i privatnog i javnog sektora na raspolaganje, čime se stvara bolja klima za povratak mladih ljudi koji žele da doprinesu ekonomskom razvoju Srbije.

Pored finansijske podrške, PEXIM Fondacija obraća posebnu pažnju na razvoj kadrova, tj. obezbeđivanje adekvatnog zaposlenja za stipendiste koji su u obavezi da se vrate u Srbiju i pomognu njene evro integracije i ekonomsko osnaživanje.

Share.

Comments are closed.