Nastavak rasta IT tržišta

0

29/05/2009 –

Goran Đaković, generalni direktor, Saga

Prošlo je već dosta vremena, više od decenije, od kada se Saga opredelila da poslovna orijentacija preduzeća bude sistem integracija i profesionalni servisi. Rezultati iz poslednjih pet godina i veliki broj zadovoljnih korisnika pokazali su da je odluka bila dobra – ako pogledate zvanične podatke o poslovanju, Saga je već četiri godine sistem integrator broj jedan u Srbiji.

Struktura zaposlenih u Sagi jasno oslikava našu orijentaciju ka uslugama u IT-u: dve trećine zaposlenih su IT profesionalci. Polovina od dvesta pedeset zaposlenih je sa fakultetskom diplomom. To je ono što nas čini visokostručnim, produktivnim, konkurentnim – naši zaposleni. Moram da napomenem i to da je Saga jedno od svega nekoliko preduzeća u Srbiji gde ambiciozni inženjeri mogu da rade na “state of the art” računarskim i komunikacionim tehnologijama, čak i kada govorimo o našem internom IT-u, ali naročito kada posmatrate tehnologije koje isporučujemo i održavamo. Mislim da se može reći da time pomažemo Srbiji da zadrži neke izuzetne mlade ljude u zemlji.

Dug put ka uspehu

Oni koji možda ne poznaju Saginu delatnost treba da znaju da mi nemamo veliki lager robe i svetlucave izloge, jer to nije segment tržišta u kojem nastupamo. Ali smo izgradili neke od najnaprednijih poslovnih i nacionalnih ICT infrastruktura. Oko osamdeset odsto internet saobraćaja u Srbiji se obavlja preko okosnice koju je Saga isporučila i koju održavamo već godinama unazad. Puno radimo sa finansijskom industrijom, jer smo mi partner u kojeg ona ima poverenja. Najveće kontakt centre u zemlji, pa i u regionu, koji dnevno opslužuju desetine hiljada korisnika, izgradila je Saga. Očekujemo uskoro i puštanje jednog kontakt centra za dva miliona korisnika, ali o tome ćemo pričati u 2009. godini. Od novijih projekata, nedavno je završena takozvana “prva inteligentna zgrada na Balkanu” u Balkanskoj ulici u Beogradu, gde se daje sjajan primer kako IT može da podigne kvalitet življenja. Automatizacija, dostupnost, bezbednost, ušteda energije, daljinska kontrola – sve je na dugme. Pomalo zvuči kao naučna fantastika, ali je jednostavno za korišćenje osobama svih uzrasta i zaista od velike koristi.
Važno je napomenuti da Sagin uspeh nije došao “preko noći” – dugo i pedantno smo radili na našem pozicioniranju na tržištu. Međutim, nije jednostavno biti “Broj jedan” u bilo čemu – put se tu ne završava, naše tržište je veoma vitalno i naša pažnja je usmerena ne samo na naše korisnike i planove, već posmatramo i konkurenciju, ali i situaciju na svetskom finansijskom planu.
Svetska ekonomska kriza je ove jeseni krenula naglo i oštro, ne štedeći nikoga. Predviđanja analitičkih kompanija i pojedinih stručnjaka za IT za sledeću godinu su pesimistična. Najbolje procene kažu da će kriza trajati samo jednu, one najlošije čak tri sledeće godine. Kako će aktuelna kriza uticati na poslovanje Sage, preduzeća koje je najveći sistem integrator u Srbiji, i koje mere preduzimamo da bi se njen uticaj smanjio?

Period prilagođavanja

Saga je privredni subjekt na srpskom tržištu i svaka kriza koja se desi na njemu mora neminovno na neki način da se odrazi i na nas. Ja lično očekujem određene krizne momente. Ljudi koji se bave makro ekonomijom ih najavljuju, tako da će se to verovatno i desiti. IT nabavke neće opstati na svim segmentima privrede u 2009. godini. Sa druge strane, Saga kao kuća koje se bavi IT sistem integracijom, treba da bude dovoljno spretna da se prilagodi tim kriznim momentima. Očekujem da budemo dovoljno brzi u tom prilagođavanju; da dobijemo svoj deo posla na tržištu, a njega će, bez obzira na krizu, biti. Mi se već prilagođavamo datim okolnostima, pratimo dešavanja na tržištu i na taj način se spremamo za novonastalu situaciju. S obzirom da je baždarenost i pogonska spremnost u firmi takva da ona može da odrađuje raznorodne poslove – nismo vezani za jednu platformu – ne očekujem velike turbulencije i ne preduzimamo neke specijalne mere u tom pogledu. Kako je rast IT-a u Srbiji oko 30% godišnje, što je iznad proseka u regionu, očekujem samo malo usporenje tog rasta 2009. godine.

Bez drastičnih mera

Smanjivanje planova, kao motivacija menadžmentu i zaposlenima, sigurno nije dobar šlagvort za poslovanje u 2009. godini. Nama je plan rasta stabilno definisan već par godina unazad na nivou od 20% godišnje. Iako se očekuje, a u prilog tome govore i istraživanja nekih analitičkih kuća, da svetsko tržište raste i u IT-u, mi očekujemo usporavanje, ali da ipak budemo na nivou od planiranih 20% godišnje.
Ne planiramo ni smanjivanje plata zaposlenih, jer je to prvi korak negativne selekcije. U devetnaest godina postojanja Sage i mog vođenja ovog preduzeća prolazili smo kroz različita turbulentna vremena u kojima smo, dok još nismo imali dovoljno iskustva u menadžmentu, preduzimali i takve korake, ali smo naučili, na teži način, da to dugoročno nije dobro. Smanjenje plata vodi samo ka negativnom kontekstu.
Mi imamo permanentnu analizu rada u kompaniji i postavljene nivoe očekivanja od zaposlenih, pa jedino u kontekstu toga da li ih neko zadovoljava ili ne, bez obzira o kakvoj godini je reč, može doći do preduzimanja ovakvih mera.

Prostor za optimizam

Što se nas tiče, mi nećemo smanjiti nabavke za interni IT, jer nama je to osnovno sredstvo i osnovna delatnost, ali očekujemo, što se tiče tržišta, da će se deo IT nabavki smanjiti, različito u zavisnosti od sektora do sektora. Neki sektori, kao što je građevinarstvo, verovatno će biti više na udaru krize. Neki drugi sektori u Srbiji, kao što su na primer zdravstvo i državna samouprava, s obzirom da su u nekim ranijim godinama, možda čak cele prošle decenije, “kaskali” sigurno će intenzivnije rasti. Dakle, očekujemo da će se IT nabavke negde smanjiti, a negde povećati, ali smo, što se tiče našeg posla u 2009. godini, optimisti.

Uz pomoć marketinga

Uprkos najavljenoj krizi, Saga ne planira da smanji ulaganje u marketing. On će pratiti delatnost kompanije. Ukoliko predviđamo i planiramo rast prometa i posla u celini od 20%, marketing mora u tome da nam pomogne. U tom smislu, važna aktivnost za prezentaciju naših proizvoda i usluga jesu stručne konferencije i mi ćemo i dalje biti prisutni na takvim skupovima, jer 2009. godina sigurno nije poslednja godina u našem poslovanju, a nadam se ni u poslovanju drugih. Kao sistem integrator mi moramo da pratimo sva dešavanja u brojnim tehnološkim i industrijskim vertikalama.

Kompletan tekst možete pročitati ovde

Share.

Leave A Reply