Mašinsko učenje i veštačka inteligencija su tehnologije koje će u budućnosti povećati nivo bezbednosti biznisa

0

Postoji bezbroj razloga zbog kojih se u određenim situacijama osećamo nesigurno. Iako je psihologija ta koja daje odgovore u ovom domenu, i tekst posvećen tehnologiji može da ponudi par opservacija, posebno kada je reč o usvajanju novih tehnologija. Naime, i biznisi se „plaše“, posebno nepoznatog. To se najbolje vidi kada je reč o prihvatanju mašinskog učenja (ML) ili veštačke inteligencije (AI). Prema poslednjem Global Security Insights godišnjem istraživanju kompanije VMware, više od polovine kompanija (56%) kao razlog koji ih koči u usvajanju mašinskog učenja i veštačke inteligencije za unapređivanje usluga koje nude navode zabrinutost u pogledu bezbednosti. To je, najpribližnije, komercijalni ekvivalent strahu od mraka.

Autor: Joe Baguley, potpredsednik & CTO EMEA, VMware

Velika priča oko ML i AI nije bez osnova, ali u realnosti, upravo ove dve tehnologije će rešiti bezbednosne izazove sa kojima se današnje kompanije suočavaju, pod uslovom da ih biznisi prihvate kao rešenja koja donose dobro, umesto da ih izbegavaju sa skepticizmom.

Oštra ivica AI-ja

Korišćenje ML i AI posmatra se kao mač sa dve oštrice. Iako se to može reći za većinu novih tehnologija, obe strane ovog sečiva su daleko oštrije, jer nijedna nije potpuno razumljiva – još uvek. Iako je široka rasprostranjenost upotrebe ovih tehnologija još uvek u povoju, pitanja o tempu napretka su otvorena, i tek negde oko 10% biznisa na globalnom nivou je usvojilo AI i ML – a potencijal je ogroman. McKinsey Global Institute istraživanje sugeriše da bi do 2030. godine AI mogao da donese dodatnu globalnu ekonomsku proizvodnju od 13 triliona dolara godišnje…

Tekst u celosti možete pročitati u digitalnom izdanju časopisa.

Share.

Leave A Reply