Jovanović otvorio konferenciju „Technobank“

0

Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Mihailo Jovanović, otvorio je danas konferenciju „Technobank“ u Beogradu.


Jovanović je u svom pozdravnom obraćanju istakao da mu je izuzetna čast da bude učesnik konferencije koja je više od dve decenije, jedna od najposećenijih u bankarskom i IT sektoru Jugoistočne Evrope.
„Sektor informaciono-komunikacionih tehnologija za našu državu predstavlja neprocenjivi izvor za rast deviznog priliva, nova radna mesta, kreiranje povoljnih uslova za rad i dodatna ulaganja“, rekao je Jovanović i istakao da je izvoz IKT sektora u Republici Srbiji za prethodnu godinu dostigao 2,7 milijardi evra, sa suficitom od 2 milijarde evra i da se očekuje da će izvoz 2030. godine dostići 10 milijardi evra.
Takođe, on je naglasio da je Srbija prema poslednjem izveštaju Ujedinjenih nacija, među 10 zemalja sveta koje su u poslednje dve godine najviše napredovale u oblasti elektronske uprave, dok je prema najnovijem globalnom izveštaju Svetske banke, koji prati napredak u oblasti digitalne transformacije, na 4. mestu u Evropi.

„Nastavljamo da digitalizujemo Srbiju i u decembru prošle godine započeli smo kapitalni projekat razvoja širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima naše zemlje. Do kraja 2025. godine preko 99% domaćinstava Republike Srbije imaće pristup brzom fiksnom internetu. Cilj nam je da, završetkom ovog projekta, svi građani imaju podjednake mogućnosti za korišćenje elektronskih usluga, od administrativnih, preko obrazovnih, poslovnih, multimedijalnih do nesmetane komunikacije sa bilo kojim krajem sveta“, rekao je ministar Jovanović.

Technobank je vodeća Konferencija i Izložba u regionu Jugoistočne Evrope sa višedecenijskom tradicijom, koju odlikuju veliki broj posetilaca, poslednja inovativna rešenja renomiranih kompanija izlagača i stalni fokus na aktuelne teme iz oblasti informaciono komunikacionih tehnologija u bankarstvu, plaćanjima, finansijama i sigurnosti.

Share.

Leave A Reply