Istraživanje: Promena uloge Chief Information Officera

0

Preuzeto sa IT Exclusive Newsa Internet ogledala

Digitalizacija i tehnološke inovacije menjaju prirodu posla CIO-a. Lideri brzo skaliraju svoje digitalne poslove, čineći ostatak ove godine i 2018. odlučujućim momentom za CIO-e koji neće da zaostanu. Gartnerovo godišnje globalno anketiranje CIO-a je pokazalo da je njihova uloga u tranziciji od rukovodilaca isporuke do poslovnih izvršilaca, od kontrolisanja troškova i inženjerskih procesa do upravljanja prihodima i iskorišćavanja podataka.

Gartnerovo istraživanje CIO Agenda 2018 ( 2018 Gartner CIO Agenda Survey) je prikupilo podatke od rekordnog broja (3.160) CIO-a iz 98 zemalja i svih glavnih industrija, koji predstavljaju oko 13 biliona dolara prihoda/budžeta javnog sektora i 277 milijardi dolara IT potrošnje. Za potrebe istraživanja, ispitanici su kategorizovani kao vrhunski, tipični i prateći izvođači u digitalizaciji.

Rezultati istraživanja pokazuju da 95% CIO-a očekuje da se njihov posao promeni ili bude remiksovan zbog digitalizacije. Mada se upravljanje svetskom klasom isporuke IT-a podrazumeva, ono će uzimati sve manje i manje vremena CIO-a. Ispitanici veruju da će dve najveće transformacije uloge CIO-a biti da on postane lider promena, nakon čega sledi preuzimanje većih i širih odgovornosti i mogućnosti. Posao CIO-a će se neizbežno proširiti izvan tradicionalnih uloga isporuke u druge oblasti poslovanja, kao što je upravljanje inovacijama i razvoj talenata…

Tekst u celosti možete da pročitate u virtuelnom izdanju časopisa.

Share.

Comments are closed.