IoT menja svet kakav poznajemo

0

Internet stvari (IoT) povezuje milione predmeta iz našeg svakodnevnog života (drveće, ulično osvetljenje, parking servis, uličnu signalizaciju, bolničku opremu, kućne aparate, proizvodne linije, poljoprivrednu mehanizaciju itd.), koji su opremljeni senzorima, procesorima i uređajima za komunikaciju, sve sa ciljem da preko interneta razmenjuju važne podatke i da prema potrebi odreaguju na najoptimalniji način. 

U osnovi, IoT omogućava daljinsku razmenu podataka i upravljanje različitim predmetima, a nekima od njih (npr. termostatima) daje potrebne podatke neophodne da sami donose odluke. Kada su predmeti povezani u IoT i dobiju glas, postaju deo korisničkog iskustva koje oblikuje interakcija između ljudi, mesta i predmeta, između proizvoda, prirode i života i prirodno vas navode da zakoračite dalje, iza IoT-a, ka internetu korisničkih iskustava (Internet of Experiences).

Internet korisničkih iskustava

Korisnici se u IoT-u fokusiraju na stvari, pojedine pametne uređaje u mreži, za razliku od interneta korisničkih iskustava koji ima viši cilj koji je moguće dostići kada pametni uređaji međusobno komuniciraju i omogućuju kreiranje inovativnih usluga koje pojednostavljuju i obogaćuju naše živote na nov način. Tako se, na primer, može dogoditi da drvo pošalje poruku da ga napadaju gusenice, a računar mu kao odgovor pošalje bespilotnu letelicu opremljenu za rešavanje pomenute situacije. Autoput može poslati poruku da postaje preopterećen i da se automatski uključi preusmeravanje saobraćaja na alternativne pravce. Sve to, naravno, moguće je samo ako proizvođač zamisli, projektuje i odradi simulaciju kako bi, za bolje korisničko iskustvo, mogao primeniti mogućnosti koje imaju proizvodi drugih proizvođača…

Tekst u celosti možete da pročitate u virtuelnom izdanju časopisa.

Share.

Comments are closed.