IO 123

0

Uvodnik IO 123

Mart je počeo onako kako smo se i plašili: dugo najavljivana rekonstrukcija vlade je ovih dana pokazala da oni koji koji treba da razmišljaju o budućnosti ove zemlje rade to na diskutabilan način – utapanjem Ministrarstva za telekomunikacije i informaciono društvo u resor kulture i medija, šalju nedvosmislenu poruku da je ICT resor nešto što i nije tako važno za naše društvo i da ova zemlja ima i prečih poslova nego da smanjuje, iovako predubok, digitalni jaz koji se isprečio između našeg i razvijenih tržišta.

Fujitsu „IT kompas“: Prepoznajte sebe

Zaposleni ulazi u odeljenje ITja sa zahtevom za korišćenje tehnologije „odomaćene“ u široj potrošačkoj populaciji i pita: „Mogu li da primam elektronsku poštu sa posla i na svoj „smartfon“? To automatski inicira, ili bi bar trebalo da inicira, unutrašnju borbu u umovima tima za IT podršku – popularnim „Ajtijevima“. Kako biste u tom slučaju reagovali vi?

Trendovi: PC/Mobile konvergencija

Nokia je u februaru sklopila partnerstvo sa Microsoftom kako bi odbranila lidersku poziciju na globalnom tržištu mobilnih telefona. No, ovaj dogovor predstavlja mali deo dešavanja u PC/Mobile konvergenciji, konstatuje se u press materijalu konsultantske kuće Futuresource Consulting, koja ovaj događaj stavlja u kontekst dužeg niza događaja na ovom tržištu.

Projekti: Virtuelizacija desktop okruženja – granice skalabilnosti

Virtuelizacija desktop okruženja se sve više koristi zbog bolje kontrole troškova i lakšeg upravljanje IT infrastrukturom sa velikim brojem desktop računara, uz prateću korist od povećane bezbednosti i efikasnosti uvođenja novih virtuelnih mašina. Mnoge organizacije se, međutim, i danas pitaju hoće li takvo okruženje funkcionisati i sa zaista velikim brojem korisnika?

Cloud Computing: Za mala i srednja preduzeća – Koristi od SaaSa

Usvajanje cloud računarstva je donelo obnovljeni fokus na SaaS model isporuke softvera. Ipak, dok neka mala i srednja preduzeća vide SaaS (softver kao usluga) kao ekvilajzer koji im obezbeđuje istu funkcionalnost aplikacije uz veću konkurentnost, bez potrebe za ogromnim inicijalnim ulaganjima u sopstvenu tehnologiju i resurse, druga još uvek ne razumeju u potpunosti šta je SaaS, kako radi i zašto daje novi smisao poslovanju.

Newscurve: Merenje pulsa članaka

Na internet nebu se pojavio novi alat za web analitiku u režiji firme Spoonlabs d.o.o. iz Beograda, poznatoj čitaocima “Internet ogledala” po svom CMS rešenju Vivvo (), koje smo prošle godine predstavljali na stranicama časopisa.

Intervju: Iskustvo i vizija

Šta je uticalo na to da krenete u realizaciju vašeg analitičkog servisa “Newscurve”? Mislim da smo uspeli u nastojanju da prepoznamo određenu potrebu. Već pet godina

Studija slučaja: Sybase PowerDesigner – za fleksibilne dizajnere i “klikeraše”

Uspešna primena Sybase Software tehnologija na Fakultetu tehničkih nauka, Univerziteta u Novom Sadu

HTC HD7: Posle prvog apdejta

O zvezdi Windows Phone 7 operativnog sistema – HTCovom modelu pisali smo detaljno u prethodnom broju. U međuvremenu je usledio prvi apdejt, pa da se kratko osvrnemo na to šta je on doneo. Inače, na World Mobile Congresu u Barseloni objavljena je vest o strateškom partnerstvu Nokie i Microsofta. Informacija da će Nokia modeli u budućnosti raditi i na Microsoft platformi prilično je uzdrmala kompletnu mobilnu scenu. Spoj dva giganta, bez sumnje biće težak udarac konkurenciji.

Zaštita: Privatnost – Jednom na Internetu, uvek na Internetu

Internet, socijalne mreže, blogovi, email, povezali su nas sa ostatkom sveta kao nikada ranije. Sve nam je na dohvat ruke: davno zaboravljeni prijatelji, rodbina, nepoznati ljudi, daleke kulture i po neke „uvrnute“ stvari. Globalizacija o kojoj se tako puno priča ne odigrava se „tamo negde“, već smo i mi deo toga i aktivno učestvujemo u njoj. Na Internet postavljamo svoje fotografije i fotografije svojih bližnjih i dragih ljudi, objavljujemo datume rođenja, svoje sklonosti u sportu, umetnosti, nauci, seksualnoj opredeljenosti, poslovnim i životnim uspesima i neuspesima… Drugima je sve to samo klik daleko

Share.

Leave A Reply