Broj 137-138

0

Uvodnik IO 137-138

Svakako najvažnija stvar u ITju koja će se desiti ove godine je novi Microsoftov operativni sistem Windows 8. Još nije precizno utvrđen datum objave finalne verzije, ali po nekim nagoveštajima to će se desiti u oktobru. Njegovo pojavljivanje će sigurno ostaviti dubok trag na IT sceni jer, kako mnogi analitičari tvrde a među njima se ističe poznata analitičarska kompanija Gartner, ovde se radi o promeni tehnologije i kraju tzv. WinNT ere i početku WinRT ere. „Internet ogledalo“ i drugi časopis naše izdavačke kuće „GM Business&Lifestyle“ prisustvovali su „Workshopu W8“ specijalno upriličenom za novinare u Amstredamu i dobili priliku da se među prvima upoznaju sa detaljima vezanim za ovaj čudesni Microsoftov proizvod, a prvi u nizu tekstova na ovu temu možete da pročitate već u ovom izdanju vašeg časopisa.

Najava: WebFest.ME

Rajan Freitas potvrdio nastup na Web Fest .ME 2012 Konferenciji

Windows 8 menja Windows onakvog kakvog ga znamo

Windows 8, sa svojim novim korisničkim interfejsom i API setom, obeležava početak WinRT ere i početak kraja ere WinNT. Biće potrebno 10 ili više godina pre nego što većina organizacija u potpunosti pređe na WinRT tehnologije, koje će, ako ovo uspe, u narednih 20 do 30 godina predstavljati operativni sistem Windows.

Amsterdam W8 workshop: Nova era računarstva

Naša ekipa se nedavno vratila iz Amsterdama, gde smo na poziv kompanije Microsoft prisustvovali KeyNoteu konferencije TechEd 2012, a zatim i za novinare specijalno upriličenom workshopu Windows 8, namenjenom za upoznavanje s karakteristikama novog operativnog sistema. Uvodno predavanje na TechEdu, u amsterdamskom “RAI konvenšen centru”, održano je u dupke punoj sali koja prima, po našoj slobodnoj proceni, nekoliko hiljada ljudi, u ovom slučaju sledbenika Microsoftove tehnologije, koji su se registrovali da prisustvuju ovoj svetskoj konferenciji u nameri da među prvima dobiju informacije kako o novom operativnom sistemu Windows 8 tako i o alatima koji prate ovaj novi koncept računarstva osmišljen u Redmondu.

Upotreba IT tehnologija u narednih 3 do 5 godina

Predviđanja su bazirana na IDC projektu “TOP 10 IT predictons 2012”. Ovaj IDC projekat se svake godine osvežava novim informacijama, a obuhvata istraživanja po svim regijama sveta, koja se potom spajaju u celinu. U ovom tekstu dat je sažetak studije.

Konvergentni oblak

HP je proširio ponudu konvergentnih cloud rešenja tako da sada omogućava da se cloud koristi širom infrastrukture, aplikacija i informacija, što organizacijama omogućava da ubrzaju inovacije i unaprede agilnost.

Otvoren za nove stvari

I ako nisam novinar i ne želim to da budem, kada sam čuo da treba da se uradi intervju sa Momčilom Stojkovićem kao “prvim mladim Evropljaninom koji je dobio poziv od kompanije Red Studios da otputuje u Holivud i učestvuje u radu na velikim filmskim projektima čija se projekcija očekuje u 2013. i 2014. godini” to zadovoljstvo nisam želeo da prepustim bilo kome iz Redakcije. Moca je moj drug još od srednje škole, u koju smo se upisali kao zaljubljenici u računare, željni da istražimo šta sve uz njihovu pomoć može da se napravi, pa mogu i lično da svedočim o njegovoj dugogodišnjoj posvećenosti izučavanju vizuelnih efekata i “pomeranju granica” uz pomoć After Effectsa.

Kako su radio stanice upoznale android telefone

Bila jednom jedna radio stanica. Puštala je odličnu muziku i imala kreativan program, ali se čula samo u okolini, dokle je predajnik mogao da “dobaci”. Radio stanica je zbog toga bila jako tužna, toliko da je jednog dan zaplakala. U tom trenutku, naiđe android telefon i videvši radio stanicu kako plače, upita je zašto je tužna. Ona mu se požali na svoju “zlu” sudbinu, a on će joj na to: “Ne plači radio stanice. Ja sam idealno rešenje za tvoje probleme!”

Asterisk je “*”

O naprednom telefonskom sistemu na bazi softvera otvorenog koda, čiji se naziv često meša sa imenom crtanog junaka Asteriksa Gala, mnogi su samo čuli, ne znajući koliko je iskustvo posedovanja rešenja zapravo potentno i dostupno.

Ultrabook i posao: Ima li misterije?

“Kažu da je jednom prilikom uspeo da prestigne čak i… A sve što mi o njemu znamo je da ne skida kacigu… I da ga zovu – Stig!”

Share.

Leave A Reply