Institut za inovacije: Razvoj digitalne ekonomije 2008-2016.

0

Za Institut za inovacije piše: dr John Deighton, Harvard Business School, Harvard University

Iako bi mnoge kompanije i pojedinci mogli da smatraju priču o internetu “starom pričom”, istina je da su najaktuelniji buzz-wordi ništa drugo do otkrivanje mogućnosti da se izvuče vrednost od interneta. I danas, jedan od najvećih izazova sa kojim se suočava skoro svako preduzeće je da se razume i odgovori na izazov interneta. Mi ne želimo da napravimo grešku koju je napravio Paul Krugman 1998. (a sada postiđeno žali), kada je izbacio predviđanje da će “otprilike do 2005. godine postati jasno da uticaj interneta na ekonomiju nije bio veći od uticaja faks mašina”.        

Naprotiv, internet je revolucija koja se ne završava. Mi nastavljamo da otkrivamo nove mogućnosti i prilike koje su gotovo bez presedana u ljudskoj istoriji. Moj tim svake četiri godine, od 2008. godine, sprovodi istraživanje o obimu internet ekosistema, koje pokazuje koliko perzistentan i prodoran je pomak, bar u Sjedinjenim Državama, a verovatno i svuda, od industrijskog do informacionog doba. Između 2008. i 2012. godine kapacitet interneta u odnosu na ukupnu američku ekonomiju se udvostručio. Zatim se od 2012. do 2016. opet udvostručio, zapravo nešto više nego udvostručio.

Drugim rečima, trend digitalne ekonomije raste sve brže i pokazuje vrstu rasta koja se obično povezuje sa fazom uzleta industrije. Razlog je u tome što je američka ekonomija u celini sve više informaciona ekonomija, njeno gorivo su podaci, a njihov transportni sistem je internet. Bivši predsednik Harvarda Larry Summers je rekao:”Podaci mogu biti ekonomija 21. veka, što je nafta bila za 20. vek, vrlo vredna imovina od suštinskog značaja za privredni život.” Ako se preduzeće ne raspituje kako ova sila utiče na njegovu industriju, biće podjednako iznenađeno kao što su muzička industrija, novinska industrija, taksi i hoteli bili poslednjih godina.

Zašto se rast interneta nije usporio kao što se usporio kada se radilo o faks mašini? Zato što postoji platforma platformi – više je načina za čuvanje podataka i njihovo seljenje s mesta na mesto, više industrija se bori sa digitalnom disrupcijom…

Tekst u celosti možete da pročitate u virtuelnom izdanju časopisa.

Share.

Comments are closed.