Institucije kulture otvorile arhive

0

Istorijski arhiv Beograda, Pozorište na Terazijama, Pozorište „Boško Buha”, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković”, Narodna biblioteka Srbije i Svetska organizacija pantomimičara priključili su se globalnom GLAM projektu (Galleries, Libraries, Archives, Museums) Zadužbine Vikimedija.

Ove institucije su do sada stavile svetu na raspolaganje više od 350 fotografija pod slobodnom licencom (Creative Commons) za dalje korišćenje na Vikipediji i drugim projektima slobodnog znanja Zadužbine Vikimedijina – Vikiizvorniku, Vikiknjigama, Vikivestima, Vikicitatima, Vikivrstama… Sve fotografije se nalaze na Vikimedijinoj ostavi (Wikimedia Commons) – globalnoj riznici slobodnih fotografija, datoteka, audio i video fajlova.

Istorijski arhiv Beograda donirao je 30 fotografija za Vikimedijinu ostavu, koje prikazuju istoriju prestonice. Među fotografijama našle su se i one iz 16. veka, ali i mape, plan grada, nacrti, zapisi iz matičnih knjiga, kao i fotografije znamenitih ličnosti, poput predsednika SFRJ Josipa Broza Tita sa drugim zvaničnicima ili Danice Tomić, prve žene pilota.

Pozorište na Terazijama je, za prvu fazu saradnje, doniralo 284 fotografije koje ilustruju njihovih 18 najglednijih predstava (Neki to vole vruće, Čikago, Zona Zamfirova, Briljantin, Kabare…), ali i tekstove kao izvore na osnovu kojih će biti napisani članci na Vikipediji na srpskom jeziku.

Pozorište „Boško Buha” oslobodilo je 23 datoteke za Vikimedijinu ostavu. Za početak saradnje izabrano je jubilarno 100. izvođenje njihove popularne predstave „Gospođa ministarka”. Tom prilikom su volonteri Vikimedije Srbije, uz relavantne izvore koje je obezbedilo pozorište, napisali članak o ovoj predstavi na Vikipediji na srpskom jeziku.

Vikimedija Srbije, u saradnji sa Svetskom organizacijom pantomimičara, organizovala je uređivački maraton u pisanju članaka na Vikipediji na Svetski dan pantomime. Zahvaljujući volonterima, u jednom danu napisano je 15 novih i dopunjeno dva članka na Vikipediji. Neki od članaka su ilustrovani sa 14 fotografija koje je oslobodila Svetska organizacija pantomimičara. Podrška je stigla i iz Makedonije, gde su urednici Vikipedije na makedonskom jeziku napisali devet novih članaka. Specijalna gošća maratona bila je i Stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji Irena Vojačkova Solorano, koja je pozdravila ovu akciju, posebno podržavajući volonterizam.

Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković” je već drugu godinu za redom deo GLAM programa sa projektom „Viki-bibliotekar”. Cilj projekta je zainteresovati bibliotekare da postanu uspešni urednici Vikipedije, ali i proširivanje mreže biblioteka i drugih kulturnih ustanova, kao i postavljanje što bogatijeg, kvalitetnijeg i informativnijeg sadržaja na Vikipediju. Tokom ovog projekta ostvarena je saradnja sa 11 gradova u Srbiji i 38 institucija. Održano je devet predavanja, šest radionica i tri uređivačka maratona.

GLAM projekat, koji u ovom delu sveta sprovodi Vikimedija Srbije, usmeren je na razvijanje dvosmerne saradnje sa institucijama kulture u kreiranju i unapređenju dostupnosti riznice kulturnog i istorijskog nasleđa na internetu.
Projekat uključuje i druge institucije kao što su pozorišta, zoološki vrtovi, botaničke bašte, javni emiteri, novinski arhivi, odnosno sve ustanove kuture koje žele da učestvuju u stvaranju otvorenog i slobodnog sadržaja.

Share.

Comments are closed.