Inovacije – put u budućnost

0

29/05/2009 –

Klod Kolaro, Country Senior Director Bulgaria, Serbia, Montenegro

Od svog nastanka, 1977. godine pa sve do danas Oracle je prešao put od kompanije čiji su osnivači otkrili neverovatno veliki potencijal u modelu relacione baze podataka i iskoristili prostor da stvore jednu od najvećih softverskih kompanija današnjice do kompanije koja gradi svoju budućnost na inovacijama, nudeći svojim korisnicima najbolja tehnološka i poslovna rešenja.

Nakon 30 godina rada, Oracle nastavlja da postavlja standarde u oblasti database tehnologije, dok sa druge strane preuzima vodeću poziciju u domenu aplikativnog biznisa. Svoju lidersku poziciju Oracle potvrđuje činjenicom da je trenutno najveća enterprise software kompanija na svetu. Ako pogledamo tržište i različite industrijske grane, činjenica je da se Oracle tehnološka rešenja mogu naći u skoro svim industrijskim granama (telekomunikacije, finansijski sektor, public sektor, high technology…). Svoju inovativnost kompanija Oracle potvrdila je između ostalog i time što je prva softverska kompanija koja je razvila i uvela 100% internet integrisana softverska rešenja u celokupnu liniju svojih proizvoda: baze podataka, biznis aplikacije, razvojne aplikacije i alate za podršku odlučivanju.

Sa pojavom Oracle Fusion Middlewarea Oracle je otvorio novo poglavlje u razvoju svojih proizvoda i funkcionalnosti koje podržavaju poslovne ciljeve korisnika: povezivanje svih nivoa enterprise tehnologije i omogućavanje pristupa svim resursima potrebnim kompaniji da odgovori na sve zahtevnije uslove koji vladaju na tržištu. Oracle Fusion Middleware objedinjuje standard-based-software Oracle Application Server, Oracle Content Management, Oracle Master Data Management, Oracle Developer Tools, Oracle Identity Management, Oracle SOA Suite, Oracle Business Integration, Oracle Business Intelligence and Oracle Web Center Suite, i isporučuje industrijski najsveobuhvatnije i istovetno integrisane usluge – service orijentisana arhitektura (SOA).
Od 2005. godine Oracle svoj razvoj bazira na strateškim akvizicijama i integrisanju proizvoda tih kompanija u svoj product portfolio. Jedna od poslednjih akvizicija je akvizicija kompanije BEA Systems, Inc., vodećeg dobavljača enterprise application infrastructure rešenja. Zahvaljujući ovoj akviziciji, Oracle je u prilici da ponudi prvoklasni middleware portfolio.

Oblast u kojoj Oracle preuzima lidersku poziciju u odnosu na svoje konkurente su svakako Oracle aplikativna rešenja koja obuhvataju nekoliko linija proizvoda, Oracle E-Business Suite, PeopleSoft Enterprise, JD Edwards EntripriseOne i JD Edwards World, Siebel i Hyperion, čija kombinacija obima i snage funkcionalnosti označava kritičan trenutak u evoluciji softverske industrije. Omogućavajući informacionim procesima da se povežu i automatizuju celo preduzeće, Oracle aplikacije pružaju kompletnu funkcionalnost i poslovnu inteligenciju neophodnu kompanijama. Oracle Industry Applications, bazirane na temeljnoj ekspertizi i funkcionalnosti specijalizovanoj za određenu industriju, bave se jedinstvenim izazovima i procesima koji se javljaju u poslovanju u današnje vreme. Proteklih godina Oracle je povećao svoje tržišno učešće praveći strateške akvizicije, uključujući Retek, ProfitLogic, 360Commerce, Metasolv, i-flex, Portal Softwer, TimesTen, HotSip, Net4Call, G-Log, Demantra, Agile, SPL WorldGroup i LODESTAR.

Oracle na srpskom tržištu

Prepoznajući kvalitet i potencijal ovog tržišta u okvirima jugoistočne Evrope, kompanija Oracle je na prostorima bivše Jugoslavije prisutna već više od dve decenije. U Beogradu, Oracle je osnovao 1986. godine svoju prvu kancelariju u jugoistočnoj Evropi, i od tada naše prisustvo na srpskom tržištu je konstantno i možemo slobodno reći značajno, kako za razvoj privrednih subjekata, tako i za pospešivanje rada državne uprave i modernizaciju društva uopšte.
Godine 2003. osnovan je i Oracle Srbija i Crna Gora d.o.o. Fokus kompanije u ovom periodu je osvajanje tržišta poslovnih aplikacija, kao i zadržavanje liderske pozicije u oblasti tehnologija. U skladu s tim, oformljen je tim konsultanata za kompleksne projekte u oblasti informacionih tehnologija za važne korisnike. Konsultanti su obučavani u vodećim svetskim centrima i kroz konkretan rad na strateškim projektima, sa osnovnom idejom da se od tima najboljih formira konsalting centar za implementaciju rešenja za ceo region i pružanje usluga svim zemljama u okruženju. Time se broj zaposlenih udvostručio, odnosno postao jedan od većih i važnijih u odnosu na zemlje regiona, kako po projektima na kojima se radi, tako i po stručnosti, obučenosti i iskustvu tima. Povećanje broja zaposlenih, ulaganje u njihov razvoj i kontinuirano usavršavanje kroz obuku i rad i učešće na regionalnim projektima predstavlja jednu od najznačajnijih investicija kompanije u ovo tržište.

Ovim projektima je Oracle kompanija potvrdila dugoročne strateške planove, koji će uticati na razvoj postojećih i sticanje novih projekata i korisnika, kao i celokupan razvoj tržišta kroz korišćenje najsavremenijih tehnologija, primenom iskustava iz regiona i praćenjem svetskih trendova.

Planovi

U kom pravcu će se Oracle razvijati u budućnosti? Ono što je sada izvesno je da ćemo nastojati da održimo lidersku poziciju u oblasti middlewarea i poslovnih aplikacija, kao što je slučaj sa bazom podataka. Nastavićemo sa inovacijama, uvek imajući u vidu potrebe i ciljeve svih onih koji koriste naš softver.

Kompletan tekst možete pročitati ovde

Share.

Leave A Reply