Gradonačelnik Berna Alexander Tschäppät posetio Naučno-tehnološki park Beograd

0

Švajcarska podržava izvoz proizvoda zasnovanih na znanju iz Srbije

“Divno je videti da se na jednom mestu razvija zajednica malih i velikih, visoko tehnoloških firmi, koje se međusobno podržavaju i generišu razvoj. Uprkos činjenici da su, kao i svuda u svetu, male kompanije izložene riziku slabog finansiranja, ovo što mladi ljudi u NTP Beograd rade, aktuelno je i inovativno na bilo kom tržištu“ – rekao je Alexander Tschäppät, gradonačelnik Berna, koji je u okviru zvanične posete Beogradu danas obišao Tehnološki park na Zvezdari. Tom prilikom razgovarao je sa predstavnicima start-up kompanija koje su svoje poslovanje započele u Poslovno-tehnološkom inkubatoru tehničkih fakuleteta u Beogadu (BITF), a koji je od prošle godine proširio svoje kapacitete u Naučno – tehnološkom parku Beograd.

Ugledni švajcarski gost bio je u prilici da se upozna sa inovacijama mladih preduzetnika, od kojih su neke već postale poznate širom sveta, poput Pametne Klupe kompanije Strawberry Energy, koja obezbeđuje energiju za punjenje telefona, tableta… koristeći samo sunčevu energiju. Kompanija Eon plus predstavila je svoje softversko rešenje za procenu uticaja na životnu sredinu, inovatori kompanije Aggios Europe prikazali su kako funkcionošu njihova hardverska i softverska rešenja za uštedu u potrošnji električne energije, dok su preduzetnici kompanije Honorarci prezentovali prvu internet bazu honorarnih radnika.

Govoreći o važnosti tehnoloških inovacija za ukupan rast ekonomije, Gordana Danilović Grković v.d. direktora NTP Beograd, naglasila je važnost podrške Švajcarske vlade kroz projekat „Naučno- tehnološki park Beograd – novi izvozni instrument Srbije“. Ovaj trogodišnji projekat realizuje se uz podršku Švajcarskog sekretarijata za privredu SECO, s ciljem da se u ukupnom izvozu Srbije značajnije poveća udeo viskotehnoloških proizvoda i usluga.

Naučno-tehnološki park Beograd osnovan je u junu prošle godine u partnerstvu Vlade republike Srbije, Grada Beograda i Univerziteta u Beogradu. Na taj način, u  skladu sa najboljom međunarodnom praksom, obezbeđena je podrška ključnih insitucija za razvoj ekonomije zasnovane na znanju kroz povezivanje nauke i privrede, a talentovanim mladim ljudima perspektiva da razvijaju svoju karijeru u Srbiji i posluju sa svetom.

Naučno-tehnološki park Beograd omogućava svojim članicama, domaćim i stranim kompanijama, ubrzani rast i razvoj kroz stručnu podršku i veliki broj raznovrsnih usluga. Osim savremenog poslovnog prostora i infrastrukture, kompanije imaju direktan pristup bazama znanja i laboratorijskoj opremi, kao i stručnoj podršci u oblastima poslovnog savetovanja, savetovanja za EU programe, zaštite intelektualne svojine, sertifikacije, promocije, umrežavanja i internacionalizacije poslovanja.

 

Share.

Comments are closed.