Dodeljene Sakura stipendije za 2022. godinu

0

Da li su manga stripovi ono što će upotpuniti svakodnevno obrazovanje? Kako Kaizen menadžment može uticati na razvoj državnih ustanova u Srbiji? Da li strah od korona virusa jenjava, i kakav je njegov uticaj na ljude u Srbiji, a kakav u Japanu?

Kompanija Japan Tobacco International (JTI) i Ambasada Japana, jedanaestu godinu zaredom, dodelile su pet Sakura stipendija studentima i istraživačima iz Srbije za najbolje istraživačke radove na teme u vezi sa Japanom.

Projekat Sakura stipendija pokrenut je 2011. godine sa ciljem da podstakne kreativne i pametne mlade ljude, nosioce društvenog napretka u budućnosti da ojačaju prijateljske veze između Japana i Srbije, ali i da istraže dobre japanske prakse koje mogu da doprinesu razvoju Srbije.  Svi studenti osnovnih, postdiplomskih i doktorskih studija akreditovanih fakulteta u Srbiji, kao i istraživači koji nisu zaposleni puno radno vreme, imali su pravo da konkurišu i predlože svoju ideju na neku od ponuđenih tema: od japanskog jezika, preko književnosti i kulture, društvenih i tehničkih nauka, do ekonomije i Kaizen menadžmenta.

Nakon pregleda radova, komisija je izabrala pet najoriginalnijih predloga koje odlikuje veliki istraživački potencijal. Novu generaciju dobitnika Sakura stipendije čine:

  • Gabriela Poljak– „Analiza mogućnosti razvoja Pošte Srbije pomoću Kaizen menadžmenta“
  • Milica Simić – „Startup u Srbiji i Japanu“
  • Marko Milošević– „Strah od koronavirusa: Srbija i Japan“
  • Irina Kovačić – „Poboljšanje kvaliteta vazduha u Srbiji uz primenu japanske prakse”
  • Luka Lučić – „Mange u škole!”  

Njegova ekselencija Takahiko Kacumata, ambasador Japana u Srbiji ovim povodom rekao je: „Izuzetno smo zahvalni kompaniji JTI na kontinuiranom zalaganju za ovaj projekat, promociju japanske kulture i podršci u jačanju prijateljskih odnosa između Srbije i Japana. Čestitam svim dobitnicima Sakura stipendije i želim im mnogo uspeha u budućim nastojanjima na produbljivanju našeg prijateljstva.“

Goran Pekez, direktor korporativnih poslova i komunikacija u kompaniji JTI za Zapadni Balkan zahvalio se Ambasadi Japana na dugogodišnjoj podršci u realizaciji ovog projekta, i dodao: „Za ovih 11 godina, koliko traje konkurs za Sakura stipendije, pročitali smo preko 1.000 interesantnih prijava mladih studenata i istraživača, a nagradili preko 50 najboljih. Svake godine se iznova uveravamo u to koliko su mladi ljudi na našim prostorima ambiciozni i talentovani, a posebno smo ponosni na činjenicu da je njihov interes za istraživanje Japana sve veći.”

Kompanija Japan Tobacco International već dugi niz godina glavni je promoter japanske kulture i tradicije u Srbiji. Vođena svojim japanskim korenima i Kaizen filozofijom usmerenom ka konstantnom poboljšanju na svim poljima, JTI od početka poslovanja u Srbiji nastoji da našim prostorima približi deo Japana, na taj način brišući granice i negujući vezu između dve države.

Share.

Leave A Reply