Deset godina SOX-a

0

Zoran Perović, SOX

SOX oprema je početkom februara 2021. godine instalirana u Državni Data Centar u Kragujevcu, čime je SOX postao jedan od prvih komercijalnih korisnika Državnog Data Centra.

Oprema je povezana potpuno nezavisnim linkovima kapaciteta 10G sa druga dva Data Centra u kojima se nalazi SOX oprema i sposobna da pruža sve usluge kao i u drugim Data Centrima.

Ali šta je to SOX? Ko stoji iza SOX-a? I šta je svrha SOX-a?

Šta je SOX?

SOX je skraćeno ime B2B platforme za saradnju domaćih i regionalnih Internet kompanija. Serbian Open eXchange namenjen je pre svega kompanijama u Srbiji, otvorenog je i transparentnog načina rada, a u tehnološkom smislu predstavlja okosnicu srpskog Interneta.

Ko stoji iza SOX-a?

Iza SOX-a ne stoje mračne sile, ne stoje zle korporacije, niti strani i domaći vladari iz senke. SOX je skup inženjersko-strateških iskustava njegovih osnivača i vlasnika. Dr Nenad Krajnović i Zoran Perović su uložili mnogo više od novca u osnivanje SOX-a. Uložili su znanje, iskustvo, ugled, poznanstva, neumorno radeći na promovisanju „Internet vrednosti“ u Srbiji, ali i šireći ugled srpske Internet zajednice na mnogobrojnim skupovima i konferencijama u zemlji i inostranstvu.

Šta je svrha SOX-a?

Prisustvo u Državnom Data Centru je “Tačka na i” naših aktivnosti u poslednjih 10 godina.

„Cherry on Top“ ako ćemo međunarodno, što SOX-u nije strano 😉

SOX u trenutcima glavnog saobraćajnog časa ima više od 300 Gbps saobraćaja, nebrojeno povezanih portova i BGP sesija, previše servera, nikad previše korisnika 🙂

Doveli smo u Beograd 9 root DNS servera, najveće svetske CDN-ove, uspostavili partnerstva širom Balkana, prateći tradicionalni trgovački put – Carigradski put ili ako gledate malo dalje u prošlost Via Militaris ili još dalje Silk Road.

Dvanaest Data Centara u 5 gradova i 3 zemlje, se mogu pohvaliti da su “The Home of SOX”. Beč-Beograd-Kragujevac-Niš-Sofija. I tu nije kraj. U stvari mi kraj i ne vidimo. Počeli smo 2010 sa 2 switch-a u Beograđanci i u Računskom Centru Elektrotehničkog fakulteta, uz veliko razumevanje prijatelja iz AVCom-a, Mediaworks-a, CRI-ja, Beotel-a. A danas je SOX pouzdan partner gotovo svim srpskim operatorima, svetskim Internet gigantima, medijskim kompanijama, državnim organima i sve češće IT sistem integratorskim kompanijama.

Sve u HA arhitekturi i vrhunskoj raspoloživosti!

Uložili smo znanje, ali i sopstvena sredstva u 100Gbps linkove, u optička vlakna u gradu Beogradu, u vrhunsku i profesionalnu rutersku i switch-ing opremu proizvođača Juniper i Arista. U agregacionoj ravni koristimo FS, Cisco, Dell, EdgeCore switching opremu, a za servise su zaduženi serveri proizvođača Dell, HP.

Sve udvojeno, sve profesionalno, sve za dobrobit i stabilnost srpskog i balkanskog Interneta.

Mi nemamo korisnike, niti klijente, samo partnere i one koji prihvate naše prijateljestvo, prijatelje. Rado sa njima delimo svoja iskustva, ali i svoje planove. Povezujemo kompanije kako tehnološki, tako i lično. Kako optikom, tako i na skupovima. Družimo se uz razgovor, nekad uz kafu, a gotovo uvek uz ručak i ako je ikako moguće uz krempite!!!

I ako vam neko kaže da posao shvatamo lično, to je apsolutno tačno. I ako vam neko kaže da u tome preterujemo i to je verovatno tačno. Jer za nas dvojicu je srpski Internet više od rutera i vebsajtova, za nas je to prošlost, sadašnost i budućnost. Pogotovo budućnost!

Hvala svim partnerima, prijateljima i zaposlenima u SOX-u za ludih 10 godina.

10 godina poverenja, koje smo nadam se zaslužili i koje ste nam svakako pružili.

Share.

Leave A Reply