Deca iz Srbije i dalje ranjiva grupa u sajber prostoru, zaključak Centra za istraživanje javnih politika

0

Strategija o razvoju informacione bezbednosti trebalo bi da prepozna decu kao ranjivu grupu, kako bi se obezbedila zaštita njihovih prava na internetu, jedna je od preporuka Centra za istraživanje javnih politika (CENTAR) u policy_briefu “Bezbednost dece na internetu u Srbiji: Izloženost bez koordinisane zaštite”, koji je predstavljen danas u prostorijama CENTRA.

centarCENTAR predlaže da se formira Radna grupa pri Telu za koordinaciju poslova informacione bezbednosti Vlade Republike Srbije, koja bi na osnovu analiza dosadašnjih projekata i pravnih dokumenata koji se bave ovom temom, kreirala dugoročnu nacionalnu kampanju.

„Internet je danas sastavni deo obrazovanja i života, naročito dece i mladih, koji su najčešće bez nadzora i nesvesni opasnosti kojima se izlažu prilikom upotrebe računara. Zbog toga je neophodno da budu prepoznati kao ranjiva grupa u Strategiji o razvoju informacione bezbednosti što bi vodilo jačanju zakonskog okvira i kapaciteta institucija koje se bave decom. Stupanjem na snagu Zakona o informacionoj bezbednosti i formiranjem Tela za koordinaciju poslova informacione bezbednost stvoren je preduslov da se problemu izloženosti dece rizicima na internetu pristupi jedinstveno i da se osmisli  nacionalna kampanja koja bi doprinela da se deca, roditelji i nastavnici bolje informišu o sigurnim načinima upotrebe interneta“ rekla je istraživačica CENTRA Jelena Šapić, autorka analize postojećih zakona, međunarodne prakse i istraživanja sprovedenih u prethodnom periodu.

“Preporuke će biti upućene na ciljane adrese, donosiocima odluka, kako bi doprinele rešavanju problema nezaštićenosti dece na internetu. Ovaj predlog praktične politike prvi je od šest iz raznih oblasti koje će CENTAR predstaviti u narednom periodu u okviru sprovođenja  institucionalnog granta Think Tank Fonda” naglasila je direktorka Centra za istraživanje javnih politika, Svetlana Đurđević-Lukić.

Iako su deca danas ,,digitalni domoroci’’ (eng. digital natives) okruženi internetom od najranijeg uzrasta, sa mnogo više znanja i sposobnosti da mu pristupe od onog koje imaju njihovi roditelji, oni su istovremeno i jedna od najranjivijih grupa kada je reč o bezbednosti na internetu. U 2014. i prvoj polovini 2015. godine Net patrola, onlajn platforma za prijavu digitalnog nasilja pri Centru za bezbedan internet Srbije, primila je 1690 prijava zloupotreba i štetnih sadržaja po decu. Prema podacima istraživanja Instituta za psihologiju, 62 odsto starijih osnovaca i 84 odsto srednjoškolaca je bilo izloženo riziku u sajber prostoru u 2011. godini. Najrasprostranjeniji rizici su prihvatanje zahteva za prijateljstvo od nepoznate osobe (43 odsto osnovaca, 71 odsto srednjoškolaca), ostavljanje ličnih podataka na profilima (29 odsto osnovaca, 39 odsto srednjoškolaca) i odgovaranje na poruke nepoznatim osobama (27 odsto osnovaca, 47 odsto srednjoškolaca). Primetna je velika spremnost starije dece da se sastanu sa osobom koju su upoznale preko interneta.

Ovi alarmantni podaci pokazuju koliko je važno uključiti bezbednost dece na internetu u buduću Strategiju o razvoju informacione bezbednosti Republike Srbije. Nijedan postojeći dokument na nacionalnom nivou ovo pitanje ne reguliše zasebno. Zakonski propisi jesu neophodan, ali nedovoljan elemenat da bi se bezbednost dece unapredila.

Centar za istraživanje javnih politika ukazuje da je izuzetno važno stvoriti jedinstven pristup ovom problemu. Potrebno je koordinisati i projekte koji se bave ovom temom kroz stvaranje široke koalicije privatnih kompanija i državnih institucija koje bi sprovodile dugoročnu nacionalnu kampanju o bezbednosti dece na internetu. Podsticanje stvaranja javno-privatnih partnerstva trebalo bi ostvariti kroz rad Nacionalnog centra za prevenciju bezbednosnih rizika u informaciono-komunikacionim sistemima (eng. Computer_ Emergency_ Risk_ Teams – CERT). Nacionalni CERT izdvaja se kao centralni organ za potrebnu koordinaciju između zainteresovanih strana, i koji može da kreira pristup bezbednosti dece na internetu zasnovan na podacima koje će prikupiti u svojoj jedinstvenoj bazi.

 

Share.

Comments are closed.