Datum 2019

0

Konsultantsko-analitička kompanija Mineco Computers je za ovogodišnje DAne Tehnološkog UMeća – DATUM 2019 odabrala 16. i 17. april. Dvodnevna konferencija, održana u beogradskom hotelu “Crowne Plaza”, bila je posvećena uticaju novih trendova na infrastrukturu i poslovanje, a kao jedan od njenih ciljeva organizator je postavio “demistifikaciju ključnih termina – Digitalna transformacija, Industrija 4.0 i Računarstvo u oblaku”.


Prvog dana konferencije, vrsni predavači iz Uptime instituta, kao i iz kompanija Schneider Electric, Enel PS, Vesimpex, Vertiv, Alcatel –Lucent Enterprise, TR Services, Lanaco, Konvereks i Net Cast, u okviru tri bloka predavanja, ponudili su odgovore na pitanja kako obezbediti pouzdanu infrastrukturu i kontinuitet poslovanja, kako umanjiti rizike i obezbediti infrastrukturu za digitalnu transformaciju i kada i na koji način odabrati data centar po vlastitoj meri.

Studija slučaja koju je prezentovala Jelena Bukelić, direktorka data centra i cloud servisa u Orion telekomu, slikovito je pokazala kako se ova kompanija u saradnji sa Enel PS-om transformisala u servis provajdera sledeće generacije.

Drugog dana konferencija se delom odvijala u plenarnom formatu, a delom kroz paralelne sesije u kojima su neke od ključnih tema bile posebno obrađene, da bi se omogućio bolji fokus i veća detaljnost svake od njih.

Prvi blok zajedničkih predavanja odnosio se na Savremeno poslovanje u dinamičnom okruženju, u okviru koga su predstavnici kompanija Microsoft, IIB i DunavNet  prikazali način da se iskorači u digitalnu budućnost, kako funkcioniše hibridni informacioni sistem i načine primene IoT-a u poslovan

U okviru prvog bloka predavanja, Vladan Živanović, Country Director kompanije Euronet  Worldwide, objasnio je izazove koje donosi diskrepancija između zahteva digitalne transformacije i raspoloživih stručnih kadrova.

Drugi blok  činila su predavanja pod zajedničkim nazivom  “Savremeno poslovanje u 4 koraka”. Ovde je ulogu i važnost Enterprise architecture” prikazao dr Dušan Krstajić, direktor Infolinka, a sigurnosne GDPR izazove u implementaciji ERP sistema opisao Slobodan Dramićanin, tehnički direktor AB Softa.

Kako se mogu pojednostaviti poslovni procesi i zašto valja preneti odgovornost na DataLabov Pantheon objasnio je Dejan Kontić, vođa prodaje u Data Labu Srbija, dok je o mašinskom učenju i naprednim analitičkim algoritmima kao načinu da se unapredi poslovanje govorio Aleksandar Milanović, direktor start-up kompanije Spark Analytics.

Kroz paralelne sesije predavanja, organizovane u tri sale, zainteresovani su dalje mogli da saznaju više o tome šta je savremeni poslovni softver ERP klase, da detaljnije uđu u problematiku digitalne transformacije i da unaprede svoja znanja o Industriji 4.0.

Polazeći od uverenja da se razvijeni svet u poslednjih nekoliko godina nalazi u svojevrsnom “digitalnom vilajetu”, organizator konferencije je tokom ova dva dana nastojao da prisutnima pomogne u rešavanju aktuelne dileme da li ili ne investirati u digitalizaciju. No, kako se ovom prilikom iz sadržajnih predavanja i ilustrativnih kompanijskih prezentacija moglo videti da je Industrija 4.0 uveliko uzela maha, a digitalna transformacija postala jedini siguran put ka smanjenju troškova i većoj efikasnosti poslovanja, prisutni su svakako mogli da zaključe da će se oni koji investiraju možda kajati, ali da će se oni koji ne investiraju sasvim sigurno kajati još više.

Share.

Leave A Reply