Canon razvija CMOS senzor veličine 250 megapiksela

0

Canon razvija CMOS senzor veličine APS-Hs otprilike 250 megapiksela, što je najveći broj piksela   na svetu za ovu veličinu

Prototip fotoaparata opremljen novorazvijenim CMOS senzorom

Prototip fotoaparata opremljen novorazvijenim CMOS senzorom

Kad je novorazvijeni senzor bio ugrađen u fotoaparat, mogao je uslikati fotografije na kojima se mogao pročitati natpis na avionu koji je leteo na udaljenosti oko 18 kilometara od mesta snimanja.BEOGRAD, 7. septembra 2015. – Canon Europe, vodeći svetski proizvođač rešenja za obradu slike, objavio je danas da njegova kompanija-vlasnik, Canon Inc., razvija CMOS senzor veličine APS-H (otprilike 29,2 x 20,2 mm) koji se sastoji od oko 250 miliona piksela (19 580 x 12 600 piksela), što je najveći broj piksela na svetu za CMOS senzor manji od senzora punog kadra čija je veličina ekvivalentna 35-milimetarskom filmu.

Kod CMOS senzora povećanje u broju piksela rezultira većom količinom signala, koja s druge strane može uzrokovati probleme kao što su kašnjenje signala i manje nedostatke u sinhronizaciji. Novi CMOS senzor koji je razvio Canon, međutim, uprkos izuzetno velikom broju piksela postiže ultravisoku brzinu očitavanja signala od 1,25 milijardi piksela u sekundi zahvaljujući poboljšanjima kao što su minijaturizacija elektronskih komponenti i poboljšana tehnologija obrade signala. U skladu s tim, senzor omogućuje snimanje videa s ultravisokim brojem piksela brzinom od pet slika u sekundi. Uprkos izuzetnom broju piksela, Canon je primenio svoje senzorske tehnologije razvijane kroz mnogo godina da bi stvorio arhitekturu prilagođenu minijaturiziranim pikselima koja nudi grafičke performanse visoke osetljivosti s malom količinom šuma.

Videozapis koji je zabeležila kamera opremljena CMOS senzorom od otprilike 250 megapiksela postigao je rezoluciju otprilike 125 puta veću od Full HD videa (1920 x 1080 piksela) i otprilike 30 puta veću od 4K videa (3840 x 2160 piksela). Izuzetno visoka rezolucija senzora omogućuje korisnicima da izrežu i povećaju videosliku bez žrtvovanja rezolucije i jasnoće.

Canon razmatra primenu ove tehnologije u specijalizovanim alatima za nadzor i sprečavanje zločina, mernim instrumentima ultravisoke rezolucije i drugoj industrijskoj opremi, kao i na području vizuelnog izražavanja.

 

 

Share.

Comments are closed.