Broj 136

0

Uvodnik IO 136

Leto je na pragu i u sledećih dva meseca ne očekujemo da se dogodi ništa značajno. Dakle ostaje nam još ovaj polu letnji mesec u kome ćemo da ispratimo nekoliko važnijih konferencija i promocija (SAP godišnja konferencija, zatim Microsoftova zvanična promocija Windowsa 8 i sl.), pa da se spakujemo na zasluženi odmor.

TeleGroup Sofija: Prvih pet godina uspešnog poslovanja u Bugarskoj

U prisustvu poslovnih partnera, ključnih klijenata, predstavnika državne uprave Republike Bugarske i Republike Srbije i TeleGroup tima iz regiona, kompanija TeleGroup Sofija je 16. maja 2012. obeležila značajan jubilej – prvih 5 godina uspešnog poslovanja u Bugarskoj.

A400 i BluStar video terminal: Za mala i srednja preduzeća

Kompanija TeleGroup Sofija, koja se već pet godina uspešno bavi integracijom informaciono komunikacionih sistema, mreža i softverskih aplikacija na tržištu Bugarske i Makedonije, predstavila je u prestonici Bugarske jedno od najnovijih IP komunikacionih rešenja specijalno kreiranih za potrebe malih i srednjih preduzeća. Prezentacija je u saradnji sa kompanijom Aastra bila namenjena partnerima i korisnicima iz Bugarske, Srbije, Makedonije, Bosne, Crne Gore i Hrvatske.

Istraživanje: Intеrnеt (r)еvоluciја Srbiје 2.0

Cеntаr zа rаzvој Intеrnеtа nedavno je prezentovao rezultate opsežnog istraživanja o upotrebi interneta u Srbiji, koji pokazuju bitan razvoj svesti naših građana o značaju Interneta, njihovu sve veću zainteresovanost za servise eUprave i sve manju za nesvrsishodno korišćenje ovog medija i sredstva komunikacije. Istrаživаnjе је sprоvеdеnо tоkоm prvih dеsеt dаnа аprilа 2012. gоdinе nа uzоrаku оd 1.239 ispitаnikа, putеm nеkоlikо pоznаtih srpskih Intеrnеt pоrtаlа i blоgоvа, kао i nа društvеnim mrеžаmа Fејsbuk i Тvitеr.

EMEA prkosi krizi

Prema istraživanju IDC-a, EMEA region uspešno odoleva ekonomskim problemima i HDD nestašici i u prvom kvartalu ove godine pravi skok na 7,6% kada je reč o isporuci personalnih računara.

Uplašeni, a neoprezni

Postoji mnogo stvari koje mogu da ugroze korisnike računara i njihove podatke. Najgore od ovih pretnji su one koje ugrožavaju bezbednost bitnih podataka ili, još gore, poverljivost istih. Od svih ličnih podataka koje čuvamo onlajn, najviše brinemo o finansijskim podacima: 60 % korisnika iz Rusije, Amerike i Evrope, ispitanih u istraživanju koje je uradila agencija Harris Interactive u februaru i martu 2012. godine, reklo je da se najviše plaši zloupotrebe finansijskih podataka… Odmah potom slede podaci o šiframa za onlajn usluge – 58 % korisnika se plaši gubitka ili krađe ovih informacija usled sajber kriminala. Sledeći je strah od zloupotrebe ličnih mejlova i dokumenata, telefonskih imenika i različitih multimedijalnih fajlova.

Spameri (ne)posustaju

Nedavno objavljeni izveštaj kompanije Kaspersky Lab pokazuje da je udeo spam mejlova u ukupnom broju poruka tokom prvog kvartala 2012. širom sveta pao za 2,4 % u odnosu na poslednji kvartal 2011. godine, i prosek je iznosio 76,5 %, te da samo 4,2 % spama vodi poreklo iz zemalja jugoistočne Evrope.

Flame ukratko

Kompanija Kaspersky Lab najavila je 28. maja 2012. otkriće o visoko sofisticiranom štetnom programu, poznatom kao Flame, koji je bio u aktivnoj upotrebi kao sajber oružje za ciljane subjekte u nekoliko zemalja.

Bezbedno uz DNSSEC

DNS (Domain Name System) sе smаtrа јеdnim оd stubоvа nа kојimа pоčivа Intеrnеt. Zbog toga su bеzbеdnоst i tаčnоst pоdаtаkа kоје DNS pružа оd klјučnе vаžnоsti zа оpstаnаk Intеrnеtа kао urеđеnоg svеtа, apostrofira se već na prvoj stani internet sajta Registra nacionalnog internet domena Srbije. Namera RNIDSa dа uvеdе Domain Name System Security Extensions (DNSSEC) zа dоmаći .RS i .SRB intеrnеt dоmеnski prоstоr poslužila nam je kao povod da porazgovaramo na ovu temu sa Aleksandrom Kostadinovićem, sistem administratorom Registra nacionalnog internet domena Srbije.

Za Big Data – procesiranje na memorijskom nivou

Ako se resursi za analiziranje podataka ne povećavaju srazmerno sa rastom količine podataka iz višestrukih izvora, biće potrebno više vremena za donošenje poslovnih odluka – a to je potencijalna slabost u odnosu na konkurenciju. Procesiranje na memorijskom nivou, tzv. Inmemory computing može da pomogne – objasnićemo kako

image

 Sto terаbajta na sat

Početkom juna HP je predstavio nova rešenja za deduplikaciju za HP StoreOnce Backup liniju rešenja koja organizacijama omogućavaju da upravljaju rizikom i da štite više podataka u kraćem vremenu, dok se bore s eksplozivnim rastom informacija (Big Data).

Nebeski šoping

Poslednjih godina, prodavnice aplikacija su preoblikovale način na koji potrošači nabavljaju i koriste softver. Danas, isti ti ljudi traže da se funkcionalnost aplikacija i jednostavnost upotrebe uvedu i u radno okruženje. Ovo stavlja IT odeljenja pred brojne izazove, ali i mogućnosti. Kako u ovom slučaju prodavnice poslovnih aplikacija mogu da pomognu?

“Internet of things”: Ključni aspekti za bolje poslovanje

Analitičari, komentatori i visoki rukovodioci predviđaju da će takozvani „Internet of Things“ značajno evoluirati u 2012. Predstavljamo pet načina na koje taj trend može da poboljša poslovanje.

Transformacija sa stilom

Predstavljen na Mobile World kongresu u februaru ove godine, Asus Transformer Pad je nedavno stigao i u prodavnice. U pitanju je moćni a ipak pristupačan tablet sa brojnim naprednim mogućnostima.

Mobilni Internet još bliži

Početkom juna Nokia je predstavila Nokia Asha Touch porodicu mobilnih uređaja, kojom će, uvereni su u kompaniji, “napraviti još jedan korak ka povezivanju naredne milijarde korisnika na Internet”.

Izrada 3D teksta u Adobe Directoru

Alat je pogodan za izradu modela, svetla, kamera, omotača, filmova, animacija i tekstura koje se kombinuju u 3D sceni. U ovom prilogu pokazaćemo izradu 3D teksta

Share.

Leave A Reply