Broj 131

0

Uvodnik IO 131

Cloud Computing, tehnologija, o kojoj se uveliko govori i koja omogućuje značajne uštede kompanijama kada je u pitanju IT funkcionisanje, kroz ponudu Telekoma Srbija i Coming Engineeringa, ali i nekih drugih kompanija, je sve prisutnija i na srpskom tržištu. O tome šta sve domaće kompanije mogu da dobiju koristeći ovakav način organizacije svog IT sektora razgovarali smo sa Jelenom Stojanović, direktorkom Funkcije za marketing i prodaju Telekom Srbije. U ovom broju donosimo intervju za koji sam siguran da će vam privući pažnju.

Telekomi – problemi i rešenja

U okviru Telfora 2011 23. novembra je održan radni sastanak predstavnika telekom operatora iz Srbije i zemalja okruženja, na kojem su razmenjena iskustva i informacije o primenjenim strategijama i prezentovana neka od uvedenih rešenja. Učesnici ovog skupa bili su: Slavoljub Popadić, zamenik generalnog direktora i šef korisničkog servisa, Telekom Crne Gore – Deutsche telekom, Ognen Firfov, direktor prodaje, Telekom Makedonija – Deutsche telekom, Predrag Ćulibrk, generalni direktor Telekom Srpske, Darko Parun, direktor tehnike, VIP Mobile, Srbija, i Saša Leković, direktor tehnike, Telekom Srbija.

Intervju: Još jedan put do “oblaka”

Cloud Computing, tehnologija koja omogućuje značajne uštede kompanijama kada je u pitanju IT funkcionisanje, je kroz ponudu Telekoma Srbija i Coming Engineeringa sve prisutnija i na srpskom tržištu. O tome šta sve domaće kompanije mogu da dobiju koristeći ovakav način organizacije svog IT sektora razgovarali smo sa Jelenom Stojanović, direktorkom Funkcije za marketing i prodaju Telekom Srbije, koja je imala zapaženo izlaganje na ovu temu na IDC konferenciji nedavno održanoj u Beogradu.

Intervju: Osluškivanje kupaca

Edmund (Ed) Thompson je potpredsednik i istaknuti analitičar Gartner Researcha. U fokusu njegovog profesionalnog interesovanja je CRM, a slovi za vodećeg istraživača kada je reč o temama vezanim za CRM strategiju, implementaciju i upravljanje korisničkim iskustvom. Gospodin Tomson je bio jedan od predavača na skupu koji je Gartner upriličio 24.11.2011. u Beogradu, kojom prilikom je predstavio Gartnerov pogled na CRM i izlagao na temu “Social CRM: Sales, Customer Service and Marketing Social Software Use Cases”.

“Pregled sigurnosti u TMT kompanijama za 2011.”

Nedostatak sredstava i stručnjaka najveće su prepreke informacone sigurnosti TMT kompanija

Cloud computing: Security – Kako (p)ostati bezbedan

Šta vendori i korisnici treba da urade da bi bili sigurni – pitanje je koje od samog početka prati , cloud computing. U potrazi za odgovorom na njega nezavisni analitičar Ben Kepes je kroz niz tekstova i vebinara izradio čitav Cloud Computing curriculum dizajniran kako za tehnološki potkovane korisnike, tako i za one koji to nisu. Budući da je Kepes svoju misiju vidi u širenju znanja o cloud revoluciji i podsticanju diskusije o prednostima koje “oblak” donosi preduzećima svih veličina, a da u tome i mi vidimo deo svoje misije kao medija, u ovom tekstu prenosimo njegova saznanja našim čitaocima, uvereni da time doprinosimo realizaciji njegove (a i naše) misije.

Strategije korišćenja različitih uređaja u radnom okruženju

Rast zahteva i potreba korisnika za što raznovrsnijim uređajima predstavlja potencijalne izazove za IT odeljenja. Koje su to osnovne strategije koje se mogu primeniti za rešavanje ovakvih izazova?

Energetska efikasnost 2.0

Energetski efikasni proizvodi su ključni za smanjenje emisije štetnih gasova – ali novi softver za vizuelizaciju i pametne mreže imaće čak i veći značaj.

Intervju: NSN za inovativnost i efikasnost

Potražnja za širokopojasnim servisima u mobilnoj komunikaciji neprekidno raste, a time i resursi koji se svakodnevno ulažu u telekomunikacione mreže. Ovo je važna stavka u komunikacionom funkcionisanju svakog društva, pa i našeg. Primera radi, bežične mreže čine više od 80% ukupnih troškova za energiju jednog telekomunikacionog operatora. Kompanija Nokia Siemens Networks je ponudila potpuno novo revolucionarno mrežno rešenje Liquid Net, koje omogućava maksimalno iskorišćenje mreže. O mogućnosti kvalitetnijeg funkcionisanja mobilnih mreža kao i o energetskoj efikasnosti razgovarali smo sa Rastkom Blagojevićem, menadžerom prodaje Nokia Siemens Networks Srbija.

Case stady: Realnosti Virtual Desktop rešenja – Fleksibilno, ekološki, ekonomično

Sa petnaest lokacija na kojima posluje, Institut za primenjenu logistiku (Institut für Angewandte Logistik GmbH (IAL)) jedan je od najpoznatijih dobavljača usluga napredne profesionalne obuke u Nemačkoj, čiji časovi pokrivaju dijapazon širokog obuhvata – od Java programiranja do savladavanja novih poslovnih veština. Vođen potrebom za fleksibilnom infrastrukturom za edukaciju, jednostavnom za upravljanje i bolje izbalansiranom sa aspekta pratećih troškova – IAL se za pomoć obratio Fujitsu partneru, kompaniji Keppel DataSystems (KDS)

Kina_160390650

eUprava u Kini: Šta se dešava iza velikog zida

Pet hiljada godina neprekinute tradicije i nasleđa čine Kinu jedinom civilizacijom koja ima toliki kontinuitet trajanja. Za to vreme, Kina je dala nemerljiv doprinos razvoju čovečanstva, kako u kulturnom tako i u tehnološkom smislu. Pomenimo samo pronalazak kompasa, baruta, papira i štampe. Tokom dugih vekova Srednje kraljevstvo bilo je najnaprednija civilizacija Istoka sa dominantnim uticajem na čitav istočno azijski region. Danas Kina ponovo preuzima ulogu lidera ali na globalnom planu.
Share.

Leave A Reply