Broj 129

0

Uvodnik IO 129

Leto lagano prolazi i približavamo se ranoj jeseni. Kao i prethodnih godina ovaj period je pun nagoveštaja burnih događanja u IT sektoru. Ovo je vreme kada svoje poslovanje intenziviraju svi oni koji nešto znače u IT branši. Do kraja godine ćemo biti u prilici da ispratimo nekoliko značajnih konferencija: SAP World Tour, Coming Cloud Computing, Web Fest, IDC, Microsoft Sinergija, Oracle Day, Telfor…

Intervju: Novo internet iskustvo

Projekat renoviranja mreže, započet sredinom 2010. godine jedna je od najvećih kapitalnih investicija Telenora od dolaska na tržište Srbije. Obnovljeni su svi vitalni delovi mreže, od radio i transportne mreže, do jezgra i servisnih platformi, za čega je korišćena oprema najpoznatijih svetskih proizvođača kompanija Huawei, Ericsson i Nera. Na koktelu upriličenom povodom proslave pet godina uspešnog poslovanja Telenora na srpskom tržištu zamolili smo Mareka Slacika, direktora marketinga i prodaje Telenora u Srbiji, da nam odgovori na nekoliko pitanja u vezi sa ovim interesantnim projektom.

Intervju: Biće kiše iz oblaka!

Gospodin Ramsés Gallego je zaposlen u kompaniji Quest Software, gde radi kao Security Strategist & Evangelist. Reč je o vrsnom znalcu koji poseduje brojne sertifikate (CISM, CGEIT, CISSP, SCPM, CCSK, ITIL, COBIT(f), Six Sigma Black Belt Certified) i iskusnom međunarodnom predavaču koji svoja znanja rado i vešto prenosi drugima. U to smo se i sami uverili proletos prilikom njegovog učešća na konferenciji IDC IT Security and Datacenters Transformation Roadshow 2011. Tada smo iskoristili priliku i da zadovoljimo svoju ličnu i profesionalnu radoznalost i u krajnje neformalnom ambijentu Glavne ulice u Zemunu, gde se i sami osećamo kao „domaćini“, porazgovaramo sa njim o neophodnosti inovacija u poslovanju, trendovima u oblasti cloud computinga i pitanjima bezbednosti u njegovoj primeni. Vreme je tematiku našeg razgovora učinilo još aktuelnijom, te smo odlučili da odgovore gospodina Gallega ipak podelimo i sa čitaocima “Internet ogledala”.

HP rešenja: Za Instant-On preduzeća

Sajber opasnosti postaju sve sofisticiranije, upornije i nepredvidljivije, a obim i kompleksnost pretnji po bezbednost nastavljaju da rastu, pokazuju rezultati istraživanja sprovedenog za potrebe HP-a u julu ove godine. Po ovom istraživanju, više od 50 % viših menadžera zaduženih za poslovanje i tehnologiju veruje da je narušavanje bezbednosti u njihovim organizacijama postalo učestalije u prethodnoj godini, skoro 30 % je imalo neautorizovan interni pristup sistemu, dok je 20 % imalo upad sa strane.

Bezbednost: Korak ispred hakera

Nedavno su Sony’s PlayStation Network i Qriocity music streaming service postali žrtve sajber napada na njihov data centar u San Dijegu, a posledice toga su bile krađa ličnih podataka, što verovatno uključuje i brojeve kreditnih kartica od više od 100 miliona korisnika. Na sreću nije bilo prijava da su neke od ukradenih informacija bile korišćene ilegalno, ali je ovaj slučaj ponovo pokrenuo brojne rasprave na temu cyber bezbednosti.

Apps: Nadmetanje u oblacima

I ako Google Apps for Bussines i Microsoftov Office 365 predstavljaju različite pristupe e-mailu, kolaboraciji i dokument editing alatima u poslovanju, oni su u poslednje vreme čest predmet komparacija. Početkom avgusta IT Pro je objavio zanimljivu analizu Mary Branscombe, koja je poredeći enterprise verzije servisa koji su jedan drugom žestoka konkurencija, došla do nekih zaključaka koji će možda nekog iznenaditi…

Sve “staze” vode u “oblake”

Kao Developer Evangelist u okviru Microsoft Technology Evangelism grupe, Siniša Perović je pravi sagovornik na temu cloud tehnologije i novih rešenja koja dolaze iz Microsofta, a koja će biti prezentovana na ovogodišnjoj Sinergiji.

Mobilne aplikacije: Korisne i nagrađivane

Nastavljajući sa prikazom mobilnih aplikacija, ovog puta smo izdvojili četiri koje zaista mogu biti od pomoći u svakodnevnom životu i radu. Neke od njih su već osvajale prestižne nagrade, a neke “samo” simpatije korisnika.

Fujitsu Eternus CS800 S3: Prekretnica u poslu skladištenja

Kod opredeljivanja za tehnologiju bekapa podataka kompanije su do sada obično bile prinuđene da biraju između brzog i skupog skladištenja na diskovima i sporijeg ali jeftinijeg zapisa na trakama. Predstavljanjem treće generacije Eternus CS800 uređaja – to će se promeniti, tvrde u kompaniji Fujitsu, a tvrdnju argumentuju činjenicom da ovaj sistem koristi naprednu tehnologiju deduplikacije da smanji količinu aktuelnih podataka za koje treba praviti rezervne kopije, što skladištenje na diskovima automatski čini daleko pristupačnijim

Share.

Leave A Reply