Broj 128

0

Uvodnik IO 128

Priča o cloud computingu se nastavlja sve većim intezitetom. Poznati svetski trend se iz Amerike, gde je nastao, vrlo brzo proširio na ostatak sveta, pa je tako stigao i do nas. I ako je ova tehnologija stara nekih tridesetak i više godina (setimo se čuvenih mejnfrejmova), ponovo se pojavljuje, sada u jednom savremenijem izdanju, lagano menjajući način na koji će se koristiti IT infrastruktura i odgovarajuće poslovne aplikacije.

Istraživanje: Glavni izvori piraterije

Deo IT firmi u Srbiji koje prodaju opremu i softver jedan su od činilaca koji podstiču održavanje stope piraterije u Srbiji na veoma visokom nivou, pokazuje istraživanje kompanije Microsoft sprovedeno tokom proteklih 12 meseci na gotovo 500 firmi. Prodavci zaposleni u ovim firmama kupcima prilikom kupovine često ne nude legalan softver, ne predočavaju prednosti njegovog korišćenja, niti potencijalne rizike korišćenja piratskog. Takođe, postoji alarmantno visok procenat situacija u kojima prodavci kupcima direktno preporučuju ili nude instaliranje piratske verzije softvera!

Intervju: Cloud Computing u nacionalnom interesu

Krajem juna Telekom Srbije i kompanija Coming Computer Engineering su predstavili cloud computing servis, čije uvođenje u javna preduzeća, zdravstvo, obrazovanje i državnu upravu bi trebalo da donese Srbiji uštede u investicionim i operativnim troškovima koje se mogu meriti i stotinama miliona evra godišnje. S obzirom da je svega nekoliko evropskih zemalja počelo sa pružanjem cloud computing usluge u ovakvom obimu, uvođenje ovog servisa smatra se i svojevrsnim uspehom za celu zemlju, i očekuje se da ono bude na dobrobit domaće privrede i državne uprave. Više nego dovoljan povod za razgovor sa Dragom Samardžićem, generalnim direktorom Cominga.

Google Apps Premier Edition: Vrline i mane

Google je i dalje svetski lider po pitanju inovacija, a kada se uzme u obzir sve veća pomama za cloud computingom, njihov novi “izum”, kao odgovor na nju, nije neočekivan. Naime, polazeći od stava da su standardne kancelarijske aplikacije prošlost, Google nudi “budućnost kancelarijskog poslovanja” u vidu cloud aplikacija za obradu teksta, tabela i prezentacija, uz koje dobijate i mail management, spam filtere, alate za saradnju i 25 GB prostora na online storageu, a to sve ćete plaćati 25 funti godišnje po korisniku. Osim ove Premier edicije, postoji i besplatna verzija Google Apps Standard Edition, ali uz nju dobijate svega 7 GB prostora, stalno vam dosađuje sa reklamama i nema mnoge napredne opcije.

Analiza: Tržišni potencijal Internet marketing usluga malih preduzeća

Kada se govori o poslovanju preko Interneta, po pravilu se misli na velike firme i sajtove preko kojih one obavljaju svoje poslovanje. O malim korisnicima se malo razmišlja i oni ostaju na kraju događanja. Kada kao korisnici izađemo na Internet i pokušamo da napravimo upit „po kategoriji usluge u našem susedstvu“ najčešće će se pojaviti „Žute strane“ ali je mala verovatnoća da se pojavi sajt sa kratkim prikazom koju uslugu može da Vam ponudi lokalni preduzetnik…

Intervju: Promocija potencijala regiona

Web Fest, sada već tradicionalni festival posvećen promociji i unapređenju Interneta ali i društva u celini, ove godine je preseljen u Crnu Goru i i formalno postao – regionalni. Za razliku od prethodnih, kada je akcenat stavljan samo na svečanost uručenja priznanja, a zatim i “Grand Prix Web Fest” statua najboljim internet sajtovima, ovogodišnji Web Fest.ME za okosnicu ima konferenciju koja je namenjena onima “koji žive kroz Web i od Weba”, a koja će biti održana 22. i 23. septembra u Budvi. Očekuje se da ona bude najveći regionalni događaj koji populariše korišćenje interneta i nagrađuje uspješne Web projekte. O svemu tome, ali i o ekonomskom momentu koji je sine qua non razvoja Web projekata, kao i o mogućnosti da se i na ovaj način promovišu potencijali regiona govorio nam je Srđan Erceg, direktor Festivala.

Mobilna plaćanja u zemljama regiona SEE

Sistemi mobilnih plaćanja predstavljaju novi, rastući trend u oblasti pružanja finansijskih usluga. Potencijali ovih usluga svrstavaju ih u red sistema plaćanja budućnosti. Rad Evaluacija sistema mobilnih plaćanja u zemljama regiona SEE istražuje karakteristike sistema mobilnih plaćanja u zemljama regiona SEE i predstavlja njihovu kvantitativnu interpretaciju. Istraživanjem je obuhvaćeno 6 zemalja (BIH, Bugarska, Hrvatska, Rumunija, Srbija i Turska), 12 aktivnih sistema mobilnih plaćanja u tim zemljama, sa 60 karakteristika i funkcionalnosti sistema mobilnih plaćanja svrstanih u nekoliko glavnih kategorija. Svaka od karakteristika i funkcionalnosti ponderisana je istom vrednošću, a rezultujuća vrednost predstavlja nivo performansi sistema. Rad je značajan, jer ukazuje na stepen razvijenosti mobilnih plaćanja u regionu SEE, zatim na stepen usmerenosti na korisnika, kao i mogućnosti daljeg razvoja.

Mobilne aplikacije: Za rad u pokretu

Ranije smo već konstatovali koliko teško je danas u izobilju mobilnih aplikacija pronaći baš onu koja za vas ima odgovarajuću upotrebnu vrednost. Zato nastavljamo da kratkim prikazima nekih čitaocima olakšamo pretragu. Ovog puta izabrali smo Locale, Documents To Go, Meebo, ServerUp i Scatterslides.

Instalacija WSS 3.0 na WS 2008

Za razliku od beta verzije, WSS 3.0 (Windows SharePoint Services) nije uključen u konačnu verziju Windows Servera 2008. U ovom tekstu opisaćemo tok instalacije korak po korak

Share.

Leave A Reply