Broj 125

0

Uvodnik IO 125

Iako se realno manje govori o ekonomskoj krizi nego što je to bio slučaj u protekle dve godine ne znači da je ona prošla. Mnogi tek sad osećaju pune posledice recesije. Po svemu sudeći, u IT sektoru su distributeri hardvera oni koji i dalje nose veći deo tereta, mada ni ostali nisu prošli bez posledica.

ITU u centru ICT sektora

U beogradskom “Sava centru”, 30 i 31. maja 2011. biće održana konferencija na temu upravljanja Internetom – EuroDig 2011, evropska inicijativa koju su 2008. godine pokrenuli predstavnici civilnog društva, poslovnog sektora, tehničke i akademske zajednice, kao i evropskih vlada, institucija i organizacija. Konferencija će okupiti više od 300 predstavnika vlada, regulatornih agencija i civilnog sektora, kao i predstavnike drugih zajednica iz brojnih evropskih država i institucija, uključujući Savet Evrope i Evropsku uniju (EU). Beograd je prvi grad van zapadne Evrope koji ima čast da ugosti učesnike ove prestižne konferencije među kojima će biti i gospodin Brahima Sanou, direktor Biroa za razvoj ITU (međunarodne Telekomunikacione unije). Iskoristili smo ponuđenu mogućnost organizatora i kroz mail komunikaciju uradili intervju sa gospodinom Sanouom.

Istraživanje IDC-a: Pad IT tržišta Srbije u 2010. i početak preusmeravanja snaga

Prema istraživanjima IDCa (International Data Corporation), jednog od vodećih svetskih provajdera za istraživanja tržišta, konsalting usluge, kao i organizovanje događanja u oblastima informacionih tehnologija, telekomunikacija, tehnologije i potrošačkog tržišta,srpsko tržište informacionih tehnologija opalo je dodatnih 2,0% u 2010. godini u odnosu na potražnju u 2009. godini. Ukupna vrednost IT tržišta u 2010. iznosila je 696,83 miliona dolara. Mereno u lokalnoj valuti, tržište je poraslo 12,7% u odnosu na prethodnu godinu, odražavajući jačanje dolara prema dinaru. Međutim, kada se uzme u obzir visoka inflacija potrošačkih cena (10,3%), gledano iz te perspektive IT tržište je zapravo ostalo nepromenjeno, mereno u lokalnoj valuti.

Blog off: Ko nema u vuglu ima u Guglu

Pre neki dan čuh ovaj izraz. Ko nema u glavi, ima na Guglu. Poznat po polemisanju u vezi sa teorijom zavere odmah prepoznah temu…

Laserski prenos podataka

Dr Hajnc A Villebrand (Heinz Willebrand), predsednik i generalni direktor kompanije LightPointe, je smatran jednim od ključnih vizionara koji stoje iza pokretanja FreeSpace Optics (FSO) industrije. Poznat i priznat po svom doprinosu napretku u oblasti prenosa podataka laserskim putem kroz slobodan prostor, redovan je govornik na domaćim i međunarodnim konferencijama o tehničkim i poslovnim aspektima FSOa i MillimeterWave (MMW) tehnologiji. Sreo sam ga na ovogodišnjem CEBIT-u i iskoristio priliku da saznam nešto više o rešenjima kompanije na čijem je čelu, i da sa pravim znalcem porazgovaram o samom FSO sistemu.

HP FlexNetwork arhitektura: Pripreme za budućnost

HP je početkom maja predstavio koja omogućava objedinjavanje mreža, namenjenu korisnicima koji žele da iskoriste mogućnosti multimedijskih sadržaja, virtuelizacije, mobilnog pristupa i cloud computinga u svojim računskim centrima, kampusima i ograncima. Nova arhitektura povećava fleksibilnost IT infrastrukture tako što omogućava korisnicima da rešenja pokreću primenom modularnih blokova i otvorenih standarda, da bi se fokusirali na poslovne inovacije i izbegli vezivanje za jednog proizvođača. Ova arhitektura objedinjuje mreže u računskim centrima, kampusima i ograncima radi garancije konzistentnosti, zaštite i performansi.

Od redundantnog do rezilijentnog

Kompanija Allied Telesis, globalni proizvođač IP/Ethernet mrežnih rešenja i jedan od vodećih učesnika u razvoju Triple Play mreža, zajedno sa ovlašćenim distributerima za Srbiju – kompanijama Direct Link i Sion Net, organizovala je krajem aprila konferenciju o rešenjima i novitetima u svojoj proizvodnoj liniji, ali i novinama u Star partner programu. Tehnološki stručnjaci lokalnog predstavništva Allied Telesis Srbija održali su niz predavanja na temu upotrebne vrednosti Allied Telesis rešenja u svim aspektima i tehnološkim scenarijima budućnosti kao što su konsolidacija Data Centara, IP Video nadzor i bezbednost, pristupna bezbednosna rešenja, tehnološka tranzicija ka IPv6 standardu i Ecofriendly filozofija u proizvodnji mrežnih uređaja. Praktična demonstracija je obuhvatila prikaz rezilijentnih tehnologija u izgradnji poslovnih računarskih mreža. Na kraju skupa, u prijatnoj atmosferi kluba “Easy” na Adi ciganliji, uradili smo kratak intervju sa Jovanom Bakočevićem, Country Managerom Allied Telesisa za region Balkana. Nastojali smo da kroz razgovor čitaocima “Internet ogledala” damo rezime tema i predavanja upravo održane konferencije. Zato smo gospodina Bakočevića pitali o načinu poslovanja i partnerima kompanije koja slovi za jednog od lidera u pružanju tehnoloških rešenja za mrežnu infrastrukturu, o nezaobilaznoj bezbednosti uređaja, ali i o ekologiji i nagradama koje je kompanija zaslužila svojim društveno odgovornim ponašanjem u pogledu staranja o životnoj sredini.

Rešenja: „Dijeta za storidže“

HP je ovog 11. maja predstavio HP Get Thin Guarantee Program, koji omogućava korisnicima da smanje neophodan prostor za čuvanje podataka za 50 % ili više nakon što staru opremu zameni novi HP 3PAR Utility Storage. Kao deo portfolija HP konvergentne Infrastrukture, HP 3PAR storidž sistemi nude tanke silikonske procesore kao sastavni deo visoko specijalizovanog hardverskog dizajna. U kombinaciji sa HP 3PAR Thin Conversion Softwareom ovaj mehanizam pokreće brzo “istanjivanje” veličine storidža identifikujući i otklanjajući neiskorišćene kapacitete diska. Rezultat je smanjenje tradicionalnih veličina storidža na pola i konvertovanje u „stanjene“ oblike u okviru HP 3PAR. Ovo omogućava korisnicima da smanje ekološki otisak stroridža i potrošnju struje, dok se istovremeno smanjuje i vreme potrebno za administriranje storidža čak do 90 %.

Istraživanje Ericssona: Život “u oblaku”

Rezultati istraživanja koje je sproveo Ericsson ConsumerLab predstavljeni 11. maja 2011. na Ericsson Business Innovation Forumu u Silikonskoj dolini pokazuju da se korisnici u izvršavanju svakodnevnih obaveza sve više oslanjaju na servise zasnovane na cloudu, a da čak 35 % korisnika Androida i iPhone telefona u SADu koristi aplikacije poput Facebooka putem svojih smartphone telefona čak i pre nego što ustanu iz kreveta!

PaperPhone: Interaktivni “list papira”

Grupa kanadskih naučnika nedavno je pokazala novi fleksibilni mobilni uređaj izgrađen korićenjem epapir tehnologije kojim se mogu obavljati sve funkcije kao na normalnom smartphoneu. Ovo novo čudo tehnologije je nazvano PaperPhone. Radi se o gedžetu kojim je moguće primati pozive, slati poruke, slušati muziku ili čitati eknjige. Savijanjem određenih delova uređaja ili pisanjem po njemu koristite u stvari istu eink tehnologiju koja je primenjena u uređajima kao što je Amazov čitač eknjiga

Mobilne aplikacije: Za svakog po nešto

Danas je već teško snaći se u moru mobilnih aplikacija. Najčešće je potrebno isprobati desetine njih da bi se našla ona koja baš vama može biti od koristi. Zato smo rešili da čitaocima olakšamo pretragu kratkim prikazom nekih koje su nam se učinile zanimljivim.

Windows Phone 7: Nakon godinu dana

Pre nešto više od godinu dana, na MIX10 konferenciji, kompanija Microsoft otkrila je svetu svog novog „igrača“ na polju mobilnih uređaja – sve nepopularniji Windows Mobile zamenjen je savremenim Windows Phone 7 operativnim sistemom, konceptualno različitim od svih prethodnika iz Windows Mobile platforme. Nakon godinu dana, Microsoft iznosi statističke podatke koji se najviše odnose na developere, ali mogu biti zanimljivi i široj javnosti

Share.

Leave A Reply