Broj 118

0

Uvodnik IO 118

Ovim brojem “Internet ogledala” svečano smo zakoračili u dvanaestu godinu izlaženja. Ne želim da se osvrćem na godine iza nas, jer više volim da gledam unapred. Takva je, u ostalom i oblast IT-ja kojoj je posvećen časopis – fokusirana na viziju, razvoj i budućnost.

Intervju: Osluškivanje budućnosti

Saša Leković, član Upravnog odbora i glavni tehnički direktor Telekoma Srbija, bio je jedan od petoro KeyNote govornika na Svetskom kongresu za OSS/BSS sisteme (Operating System Support/Business System Support) koji je održan u Londonu 8. i 9. septembra – skupu koji je okupio menadžersku elitu iz najvećih svetskih telekomunikacionih kompanija. Ovakva čast ukazuje se samo stručnjacima koji su prepoznati kao neko čije je mišljenje referentno, a iskustvo respektabilno u celoj industriji. Zato, kada se govori o značaju OSS/BSS sistema u sadašnjosti, kao i viziji budućnosti oblasti koja predstavlja digitalni nervni sistem telekom operatora danas, nema boljeg sagovornika od gospodina Lekovića.

Astellia: Merenje performansi mobilne mreže

Dok se razvoj mobilnog tržišta graniči sa fantastičnim, operatori i proizvođači opreme se susreću sa novim izazovima, kao što je to puštanje u produkciju mreža u novim tehnologijama, istovremena upotreba opreme različitih proizvođača, i podrška novim, uzbudljivim mobilnim aplikacijama. Razvoj usluge prenosa podataka imao je nemerljiv uticaj na korisničku praksu i na mobilne širokopojasne usluge. Danas, više nego ikad, provajderi usluga žele da imaju dubok uvid ne samo u performanse svoje mreže i servisa, već i u iskustvo koje doživljava korisnik.

4G: Prva Ericssonova LTE mreža u severnoj Americi

Kompanije Ericsson i MetroPCS Communications predvode novi talas upotrebe mobilnog širokopojasnog pristupa internetu i aplikacijama bogatim sadržajem zahvaljujući pokretanju MetroPCS Long Term Evolution (LTE) mreže u gradskom području Dalas -Fort Vort. Ericsson je primarni dobavljač opreme za MetroPCS i njegovu 4G LTE mrežu.

Intervju: Na putu ka globalnoj kompaniji

Kompanija Telegroup je osnovana u aprilu 2001. godine kao integrator informaciono-komunikacionih mreža i sistema okrenut regionalnom tržištu zapadnog Balkana. S obzirom da je glavno polje njenog delovanja pružanje usluga konsaltinga, projektovanja, izgradnje i integracije infrastruktura namenjenih prenosu govora, podataka i slike (triple play) upravo izloženo najžešćim udarcima konkurencije, a samim tim i jedno od najdinamičnijih, pravi je izazov za stručne medije da pokušaju prodor u tajne uspešnosti poslovanja ove kompanije. O tome, ali i nizu drugih tema razgovarali smo sa Dianom Gligorijević, direktorkom marketinga Telegroupa, koja je, bez sumnje, i sama među zaposlenima u kompaniji čiji su rad, stručnost i iskustvo zaslužni za njen izuzetno dinamičan razvoj.

Rešenja: Jednostavnije i bolje

Mala i srednja preduzeća žele da zaštite svoje podatke iz preventivnih razloga da ne bi došlo do prekida u radu i snižavanja troškova vezanih za oporavak podataka. HP-ova “Just Right IT” ponuda za mala i srednja preduzeća koja obuhvata niz rešenja: HP StorageWorks P4000 Virtual SAN Appliance for Hyper-V, HP StorageWorks P2000 G3 Modular Smart Array (MSA) i HP Data Protector Express 5.0, bazirana je upravo na toj pretpostavci.

Blog off: Kako je IT industrija prevarila SEKU?

U avgustu 2007. godine američkim kolapsom u hipotekarnim kreditima počela je svetska ekonomska kriza kao posledica neusklađenosti ponude i potražnje. Istorija kaže da je ova kriza najveća još od tridesetih godina 20. veka. Kriza se iz Amerike prenela na Evropu, i po nekima traje i dan danas, po nekima se odavno završila, dok kod nekih, naravno, tek počinje. Sposobnost nas, kao naroda, je da sve iskoristimo pa čak i krizu, makar kao opravdanje. Od tada, pa do danas, sigurno je svako od nas ko zna koliko puta čuo čarobno objašnjenje: “Nije do mene, to je zbog SEKE.

E-mail: Servis ili bolest Interneta?

U početku beše svetlost – nastao je internet, svetska globalna mreža! (Doduše, u početku nije bila svetska, ali je bila mreža za akademske i vojne potrebe koja se svojom upotrebljivošću veoma brzo nametnula široj populaciji i malo po malo prerasla u svakodnevicu široke svetske populacije.) Onda bi e-mail…

Ciljani napadi: Vešta kamuflaža

Čuvena je priča o trojanskom konju. Za vreme rata između Grčke i Troje, nakon bezuspešnih pokušaja da osvoje grad Grci su pribegli lukavstvu i pred vrata Troje dovukli velikog drvenog konja u kojeg su sakrili trideset vojnika, a onda navodno odustali od opsade i napustili bitku. Ratnici Troje su konja uvezli u grad kao pobednički trofej, na taj način omogućivši Grcima ono što oni sami nisu uspeli klasičnim napadima. Po uzoru na trojanskog konja nastao je virus “trojanac” koji ima slično ponašanje i predstavlja veliku opasnost po moderna preduzeća

Share.

Leave A Reply