Broj 117

0

Uvodnik IO 117

Konferencije i ostali IT događaji se nižu jedni za drugim. Svakodnevno. Po svemu sudeći u ICT sektoru će ove jeseni biti veoma dinamično. Više nego prethodnih. Da li nam to najavljuje blagi oporavak i lagani prelazak iz recesije u neko bolje vrema? Verovatno…

Intervju: IT u Srbiji nekad i sad

Nikola Marković je jedan od doajena srpskog IT-a. Bio je svedok i aktivni učesnik ključnih dešavanja u ovoj oblasti tokom decenija njenog razvoja, a kao istinski zaljubljenik u IT, i ako u penziji, svoj doprinos daje i danas kroz angažovanje u Društvu za informatiku Srbije, čiji je predsednik, i starajući se da informacije o aktuelnim IT dešavanjima pravovremeno stignu do čitalačke publike kao urednik Tanjugovog “ICT servisa”.

Trendovi: Budućnost IT stručnjaka

Serveri se virtualizuju, aplikacije se postavljaju na lokacijama van firmi i organizacija, a brze mreže omogućavaju procesiranje i računarstvo „sa daljine“. Manji troškovi čak navode kompanije da iz svojih IT budžeta kupuju već namenski „skrojene“ usluge, a IT stručnjake da se zapitaju šta će biti sa njihovim poslom u bliskoj budućnosti. Trend ili realnost?

Istraživanje: Strategija modernizacije

Ovo Gartnerovo istraživanje se bavi strategijom rasta zvanom – Modernizacija platforme kompanije (Enterprise Platform Modernization – EPM) i identifikuje ključne izazove i mogućnosti, sugerišući da bi organizacije koje planiraju modernizaciju sistema trebalo da razmotre Microsoft kao opciju.

Mreže: Vreme za transformaciju

U svom polugodišnjem izveštaju o bezbednosti za 2010. godinu objavljenom u julu Cisco upozorava da preduzeća moraju da promene svoj stav o bezbednosti kako bi se uverila da su njihove mreže i korporativne informacije od presudne važnosti zaštićene od rastućih pretnji po bezbednost i daje plan za navigaciju tektonskih promena koje menjaju oblike mrežne bezbednosti, pri čemu pod ovim promenama podrazumeva povećano korišćenje društvenih mreža, usvajanje i širenje mobilnih uređaja povezanih na mrežu, kao i virtuelizaciju. Profesionalci iz preduzeća moraju delovati istog trenutka kako bi postojala spremna efikasna praktična rešenja da se zaštiti i očuva reputacija koju preduzeće ima i održi konkurentnost, savetuju iz Cisca.

Managed Workplace: Mreža na dlanu

Dugogodišnji ste administrator. Imate sve u malom prstu. Celu mrežu poznajete kao sopstveni džep. Znate šta se sve dešava na domenu i mirno spavate jer znate da imate sve pod kontrolom i da vas ništa ne može iznenaditi. Da li je baš stvarno tako?

Intervju: Dobro Yutro Srbijo!

Baveći se IT-jem u domaćem okruženju susrećemo se bezbroj puta s činjenicom da je ova oblast u nas prepuna suprotnosi koje nas često stavljaju u situaciju da smo „tako blizu“ svemu onome što u IT poslovanju možemo da koristimo, ali i „tako daleko“ od toga zbog inertnosti kada je u pitanju menjanje navika i prihvatanje noviteta. Pojavom Interneta mnogo toga nam se našlo na dohvat ruke i ne moramo više da kasnimo za ostatkom sveta, ali da li su i koliko domaće kompanije i njihovi IT menadžeri zaista spremni da idu u korak sa svetom i tako omoguće svojim firmama kvalitetnije poslovanje i konkurentniji nastup na tržištu? O tome smo razgovarali sa Sašom Milašinovićem, direktorom firme Yutro.com koja je još u praskozorje Cloud Computinga u svetu, našem tržištu ponudila veoma napredne servise najavljujući tako svitanje ICT-ja sledeće generacije i navijajući budilnik koji treba da prene iz sna one IT menadžere koji još uvek spavaju snom zadovoljnih stanjem u prošlom veku.

Mobilni servisi u veleprodaji: Pozajmi mi mrežu jedan krug

Kako da outsourcing infrastrukture, mreže, sistema, procesa i ljudskih resursa donese novi profit operatorima, proizvođačima mobilnih platformi, vlasnicima operativnih sistema, ISP-ovima, ostalim prisutnim operatorima na tržištu – i to sve na zadovoljstvo krajnjeg korisnika? Odgovor je u novim uslugama i još važnije, novom poslovnom modelu veleprodaje.

Fenomeni: Slučaj “The Pirate Bay”

Prošlo je više od godinu dana od kako je švedski sud osudio četvoro ljudi koji stoje iza sajta The Pirate Bay, ali postavlja se pitanje šta se sada dešava, s obzirom da je sajt i dalje u funkciji.

Web panorama: Social Networking – od ideje do fenomena

U vreme nastanka Interneta niko nije mogao ni da pretpostavi da će se kompletan biznis, komunikacija i obrazovanje za 50 godina potpuno oslanjati na njega. Mreža, koja je prvenstveno osmišljena kao vojno-orijentisana vrlo brzo je prerasla svoje dimenzije i postala sveopšti fenomen. Svaki novi servis koji je internet iz godine u godinu pružao i razvijao, potvrđivao je činjenicu da je Internet ključni momenat u istoriji ljudske interaktivnosti. I baš u vreme kada smo mislili da nas ništa više ne može iznenaditi pojavljuje se novi fenomen koji objedinjuje sve do sada – Social Networking

Share.

Leave A Reply