Broj 115-116

0

Uvodnik IO 115 -116

Slovenačka kompanija DataLab nedavno je poslavila dvadeseto hiljaditog korisnika ERP sistema Pantheon. Zaista impresivan rezultat i to u periodu recesije! Interesovalo nas je kako je jedna firma u najtežem periodu svetskog poslovanja, sa pogubnim reperkusijama na tržište u našem regionu, uspela da napravi ovakav rezultat, što je bio dovoljan razlog da otputujemo u Sloveniju i uverimo se na licu mesta kako to sve kod njih funkcioniše.

IDC istraživanje

Ekonomska kriza izazvala pad potrošnje IT tržišta u Srbiji 2009. godine.

Ogromno povećanje internet saobraćaja u CEE regionu

Globalna online video zajednica će premašiti milijardu korisnika do 2014. godine, a video sadržaj će preuzeti vodeću ulogu u porastu IP saobraćaja, predviđanja su kompanije Cisco. Prema rezultatima godišnje “Cisco Visual Networking Index prognoze 2009-2014”, objavljenim 18. juna, globalni internet saobraćaj će se do 2014. godine povećati bar četiri puta, na više od 3/4 zetabajta, što je deset puta više od količine ukupnog saobraćaja preko Internet protokol mreža u 2008. godini.

Intervju: Nakon 20.000. korisnika

Polazeći od uverenja da je uspešno i efikasno vođenje preduzeća moguće jedino uz podršku kvalitetnog i sigurnog informacionog sistema, kompanija DataLab se preko deset godina bavi upravo razvojem poslovnog softvera za mala, srednja i velika preduzeća, a nedavno je njihovo ERP rešenje Pantheon dobilo svog dvadeset hiljaditog korisnika! O rešenju koje korisnicima pomaže da „pretvore podatke u profit“, ali i o modernom partnerskom modelu koji je DataLab razvio i planovima za budućnost govori nam Andrej Mertelj, predsednik upravnog odbora ovog, od nedavno, deoničarskog društva, sa autoritetom nekog ko „više od dvadeset godina iskustva u informatici i sedamnaestogodišnje iskustvo u preduzetništvu sastavlja u jedinstvenu mešavinu informacionih i poslovnih znanja” koja prenosi u Pantheon.

Blog off: Kraj jedne ere

Moj prvi susret sa računarskim mrežama desio se pre mnogo godina. Radi preciznijeg utvrđivanja vremenskog razdoblja o kom govorim, ja sada imam 27 godina a pomenuti period odnosi se na sedmi razred osnovne škole. Sećam se kako sam tada zaljubljeno gledao u monitor jedinog PC 486 koji je škola imala i divio se nekom BBS-u. Informatika, koja je tada bila dopunski predmet, koji se pratio u vidu jednog časa nedeljno bila je isključivo teoretska. Ako bismo zaslužili pustili bi nas u jednu malu učionicu koja je gledala na školsko dvorište, gde je bilo 8 ili 9 Pekom računara (domaća proizvodnja – direktno iz EI Niš). Pekom je imao malu tastaturu, crno beli monitor i čini mi se 32 kb memorije. Njegove mogućnosti tada su se nama činile beskrajnim. Mogao si da napišeš kakav god hoćeš program u BASIC-u da ga kompajliraš i da on radi. Sreći nikad kraja…

Koji cloud je najbolji za posao?

Još koliko prošle godine ljudi su se raspravljali oko definicije Cloud Computinga, da bi ove godine ta tehnologija uzela maha. Vodeći proizvođača hardvera i sigurnosnih rešenja sada se utrkuju ko će svojim prizvodima ponuditi rešenje za potencijalne prepreke na koje bi mogao da naiđe novi model. No, rasprava na jednu temu i dalje traje – javni ili privatni cloud?

Cloud Security

Iako opasnosti po mrežu i informacionu bezbednost postoje od samog početka informatičke ere, njihova složenost i učestalost napada je „eksplodirala“ poslednjih godina. Ako se ima u vidu da „sajber kriminal“ može da bude, sa jedne strane, veoma isplativ, a sa druge ne preterano rizičan, ne treba da čudi neverovatan porast broja Internet kriminalaca i, posledično, mnogo veći broj opasnosti i napada. U poslednjih par godina DDoS napadi su skočili sa desetak na stotine gigabita u sekundi, što je rezultat sofisticiranih malwarea i rastućih „zombi armija“.

Intervju: Filozofija usluga

Kompanija HP, koja i dalje zasluženo nosi epitet jednog od najvećih proizvođača hardverske opreme u svetu, poslednjih godina sve više pažnje poklanja razvoju servisa koji treba da obezbede korisnicima značajne uštede i merljiv povraćaj IT investicija. O ovom poslovnom zaokretu, portfoliju servisa i podršci koju HP pruža korisnicima preko partnerske mreže razgovarali smo sa Goranom Miloševićem koji u HP-u Srbija obavlja funkciju Technology Service managera.

Profesionalni data centri

Podaci su vaše najveće blago – stoga, kada bi vam neko ponudio da ih izmestite van okrilja vaših prostorija, u prvi mah ne biste pomislili da predlog dolazi od nekoga ko se iole razume u IT problematiku. Zapravo, istina je potpuno suprotna.

Data centar u jednom reku

Savremena preduzeća zahtevaju veliku pažnju prilikom odabira IT opreme, bez obzira na njihovu veličinu. S obzirom da u Srbiji, u poređenju sa globalnom svetskom situacijom, postoji vrlo mali broj „velikih“ preduzeća (godišnji prihod preko 200 miliona evra po SAP klasifikaciji), praktično svi isporučioci IT rešenja su upućeni na segment malih i srednjih preduzeća (Small and Medium Business – SMB)…

Novo u ponudi kompanije TeleGroup: audio i videokonferencijski sistemi

TeleGroup Beograd je proširio poslovnu ponudu i kroz saradnju sa liderom u oblasti audio i videokonferencijskih sistema kompanijom Polycom tržištu Srbije nudi najsavremenije HD sisteme za interaktivnu (audio i video) komunikaciju u realnom vremenu sa fizički udaljenih lokacija

Share.

Leave A Reply