Broj 114

0

Uvodnik IO 114

Fudbalsko prvenstvo sveta je događaj koji je u ovom trenutku u centru pažnje i koji će sasvim sigurno baciti u senku sve aktuelnosti koje nisu vezane za njega. No, možda je zgodna prilika da između dve utakmice, uz hladno pivce pripremljeno za “fudbalski ugođaj”, nervozu zbog propuštenih gol šansi umanjite čitanjem najnovijeg izdanja “Internet ogledala”.

Intervju: Goran Oparnica, direktor INsig2 – “Istražitelji” iz Zagreba

Hrvatska kompanija INsig2 je nastala pre šest godina kao “ćerka firma” in2, u čijem prostoru se i danas nalazi. Zapošljava oko 400 ljudi u deset predstavništava u celoj regiji. INsig2 je u prošloj godini ostvario ukupan godišnji promet od preko sto miliona kuna (preko petnaest miliona evra). Kompanija je specijalizovana za obezbeđenje, tj. za sigurnost poslovanja u najširem smislu te reči, pokrivajući sigurnost svih poslovnih procesa unutar određene firme – bavi se tehničkom zaštitom i IT sigurnošću u smislu sprečavanja namerne krađe podataka, ali kao svoju specifičnost ističu mogućnost kompletne integracije između tehničke i IT zaštite. Bavi se i razvojem softvera. O kompaniji, ali i uopšte problemima bezbednosti i zaštite za “Internet ogledalo” govori Goran Oparnica, direktor INsig2.

Bežične tehnologije: CDMA – Inovacije koje pokreću napredak

U vreme gvozdene zavese – tokom jednog od prethodnih života Evrope – govorilo se da dobro čuvanu državnu granicu „ni ptica ne može da preleti“. Ali ta izreka nije otišla u zaborav samo zato što su mnoge stare granice izbledele, već i jer postoji nešto što može da „preleti“ svaku granicu, a to su radiotalasi. Nekada su naši susedi pratili „naš“ radio i TV program sa malobrojnih ali moćnih antena, a sada mnoge zgrade i stubove naseljavaju elegantne antene brojnih provajdera, a njihove parnjake ne naginjemo po krovovima, već ih, minijaturne, nosimo u ruci, džepu, tašni i torbi za notebook. I po nekoliko odjednom.

TETRA napredna rešenja za Mission Critical komunikacije

TeleGroup Beograd od 2008. godine uspešno sarađuje sa kompanijom Motorola kao ovlašćeni je distributer za Srbiju i Crnu Goru. Na nedavno održanom skupu „Dan Motorole“ u organizaciji kompanije TeleGroup, stručnoj javnosti su predstavljena rešenja Motorola MOTOTRBO i TETRA koja ispunjavaju najviše standarde za specifične grupe korisnika (vojska, policija, vatrogasne službe…) na polju profesionalnih radio komunikacija.

Mozy – cena uspomena i podataka

Kako sam došao na ideju da krenem sa ovim servisom u Srbiji?

Microsoft Poslovni softver „kao usluga“!

Istraživanje tržišta pokazuje činjenicu da sve veći broj preduzeća ima potrebu za efikasnim i isplativim načinom vođenja poslovnih procesa, a pri tom stavljajući akcenat na što jednostavniji način implementacije novog informacionog sistema. Iz tog razloga kompanije NPS i Asseco SEE pokrenule su jedinstven projekat novog koncepta pružanja informatičkih usluga pod nazivom Hosting ili “Software As A Service” upravo ERP-poslovnog rešenja Microsoft Dynamics NAV Express.

Stvari koje treba da znate kada rešavate problem mreže

Radite u maloj organizaciji u kojoj ste mrežni administrator PC-jeva, rutera i svičeva. Znači, sve što je pokvareno je VAŠ problem i jedino vaša greška, konstatuje u jednom od White Papersa Global Knowledgea instruktor Dheeraj (Raj) Tolani počinjući priču o dvanaest bitnih stvari koje moraju da znaju oni koji rešavaju probleme mreže. S obzirom da je Tolani, koji radi u Global Knowledgeu kao instruktor po ugovoru i vodi različite kurseve posvećene mrežama, u industriji duže od 17 godina, a radio je na različitim tehnologijama i sa različitim vendorima, uključujući Cisco, Banyan Vines, Microsoft, Comptiu i Novell, te da je bio konsultant u raznim medicinskim, finansijskim, pravnim, vladinim i izdavačkim kompanijama, njegove savete svakako valja pažljivo saslušati. Mi ih navodimo onim redom kojim to čini i Tolani.

Blog off – Moša!

Ja sam mislio da u Srbiju sve dolazi sa zakašnjenjem, ali, na žalost, prevario sam se. Loše svetske novotarije dolaze nam brže nego što se izmisle. Kao da smo postali ogledno polje i to samo za loše seme. Kako drugačije objasniti hitan predlog za usvajanje zakona o dozvoljenom presretanju elektronske komunikacije? Izvođač ovih “radova” trebalo bi da bude BIA. Korektno. Pa šta onda tu nije dobro?

Share.

Leave A Reply