Broj 112

0

Uvodnik IO 112

Protekli mesec je doneo zaista interesantne događaje koji će po onome što je najavljeno ostaviti vidljiv trag na domaćoj IT sceni. Ovde pre svega mislim na osnivanje udruženja e-Razvoj. „Ovo udruženje će se baviti prikupljanjem i obradom predloga projekata, projektnim zadacima i distribuiranjem informacija o mogućim izvorima finansiranja projekata vezanih za informatičko društvo, kao i inicijativom za osnivanjem novih privrednih društava. Takođe će se insistirati na partnerstvu privatnog i javnog sektora“, istakla je na osnivačkoj skupštini predsedavajuća prof. dr Marijana Vidas Bubanja. Idejni tvorac i predsednik ovog udruženja je Slobodan Krstić iz preduzeća Jugoimport SDPR, čovek koji je uložio ogromnu energiju da okupi ekipu stručnjaka iz različitih kompanija i organizacija kako bi ova ideja počela da se sprovodi u delo i donese prve konkretne rezultate.

Goruća pitanja

– Srbija na listama svetskih sajtova – PayPal u Srbiji

Intervju: Tehnologija na delu

Slaviša Milinković je IT menadžer u Centroproizvodu, jednom od vodećih proizvođača hrane u nas. Diplomirao je 1999. godine na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Na ovom poslu je od 2004. godine. Imao je prilično težak zadatak: da tehnološki oplemeni kompaniju koja je decenijama bila u vrhu poslovanja i omogući joj ne samo da opstane na toj poziciji već i da napreduje. Razgovarali smo s njim o primeni novih tehnologija u poslovanju velikih sistema, svakodnevnom praćenju razvoja IT-ja i o problemima sa kojima se susretao tokom njihove implementacije.

BI4: Alat za napredno poslovno izveštavanje

BI4 je alat za napredno izveštavanje namenjen korisnicima ERP rešenja Microsoft Dynamics NAV. Zahvaljujući kvalitetu i izuzetno povoljnim cenama licencnih paketa i širokoj partnerskoj mreži, dostupan je gotovo svim NAV korisnicima, širom sveta (više od 75.000 preduzeća).

Intervju: Za potpunu kontrolu poslovanja

Kompanija SAP organizovala je sredinom marta konferenciju na kojoj je premijerno predstavljen SAP BusinessObjects, skup rešenja i alata iz Business Inteligence segmenta. Zapaženo predavanje na konferenciji imao je Bernard Knapik, direktor SAP BusinessObjects za Centralnu i Istočnu Evropu u SAP-u. U pauzi između predavanja gospodin Knapik je odvojio vreme da bi u intervjuu za naš časopis čitaocima bliže objasnio mogućnosti BusinessObjectsa kao poslovnog alata i benefite koje kompanije dobijaju njegovom implementacijom.

Deloitte istraživanje: Cyber kriminal – jasna i prisutna opasnost

Pretnje postavljene organizacijama od strane cyber kriminala porasle su brže nego što se potencijalne žrtve a i profesionalci za cyber bezbednost mogu izboriti sa njima, što je ciljane organizacije izložilo značajnom riziku, zaključak je Deloitteovog pregleda rezultata ankete 2010 CSO CyberSecurity, koju je ova istraživačka kuća sponzorisala i kojom je upravljala u saradnji sa CSO Magazinom, američkom tajnom službom i CERT Coordination centrom. U tekstu koji sledi izložena je Deloitteova interpretacija nekih od ključnih rezultata ankete.Deloitte veruje da neka od otkrića ukazuju na značajnu nepodudarnost između pogleda mnogih anketiranih i aktuelne stvarnosti cyber kriminala, te da cyber kriminal konstituiše značajno više uobičajenu i širu pretnju nego što to anketirani prepoznaju. Budući da su među anketiranima bili uglavnom rukovodioci i profesionalci odgovorni za bezbednost IT okruženja svojih organizacija, ova nepodudaranja zavređuju preispitivanje.

Blog off: Toliko o bezbednosti…

Kroz poslove implementacije i optimizacije informacionih sistema često sam dolazio u situacije koje su me dovodile u nedoumicu i predstavljale mi “enigmu”. Često sam samom sebi postavljao pitanja šta je to security, da li ljudi to razumeju, da li ljudima zaista treba security… Zašto sam se to pitao? Zato što sam u “oblacima”. Kroz ponudu naših Cloud servisa uvek sam se sretao s pitanjem securitya. Sada mogu da kažem da su odgovori jednostavni, ali je put do njih bio dugotrajan i iscrpljujući.

Messaging: Axigen eMail server

Komunikacije e-mailom je danas nezaobilazni oblik kako poslovne tako i sveopšte korespondencije među korisnicima interneta. Teško je i zamisliti i jedan dan u životu, kako preduzeća, tako i pojedinca, koji ne počinje proverom primljenih pošiljki. Krajnji korisnici verovatno i ne razmišljaju o tome na koji način im i preko kojih sve protokola stiže pošta. Važno je da je tu i da je koriste. Međutim, ako zaplivamo poslovnim vodama, stvari se tu menjaju i to drastično. IT menadžeri zaduženi za informatičku podršku poslovanju u svojim kompanijama itekako vode računa na koji način će organizovati prijem i slanje e-mailova svojih zaposlenih, obezbediti visok nivo bezbednosti i funkcionisanje bez gu-bitaka važnih dokumenata i bez nepotrebnih zastoja.

Intervju: Optimizacija servera po razumnoj ceni

Poput blagostanja, i krize efikasno brišu granice. Bez obzira o kojoj zemlji ili o kom tržištu je reč, mala i srednja preduzeća danas nedvosmisleno žele tehnologije koji ih neće opterećivati ni sa tehnološkog, ni sa finansijskog aspekta. Više nego ikada u prvom planu je njihova potreba da se potpuno usredsrede na svoj suštinski posao, a ne na tehnologiju koja bi trebalo da ga omogući. Drugim rečima, konsenus oko sistema koji je pouzdan i pojednostavljuje tehnologiju. A donedavno je je jedini način da se to postigne predstavljala tehnologija klasteringa – koja je u najvećem broju slučajeva preskupa. Upravo zbog toga, kao i zbog mogućnosti da konsoliduju i optimizuju svoje serverske sisteme, pažnju u ovom segmentu IT tržišta privuklo je rešenje „x10sure“ (iks-ten-šer), koje je krajem marta promovisala kompanija Fujitsu. U pitanju je sofversko i hardversko rešenje koje povećava kapacitete za virtuelizaciju i automatizaciju čak i najmanjeg serverskog sistema, dok istovremeno štiti i od ispada – objašnjava za “Internet ogledalo” Bojan Jevtić, specijalista za tehnologije servera i sistema za skladištenje podataka u kompaniji Fujitsu Technology Solutions, sa sedištem u Beogradu.

Najbolje IT prakse: EMC i Oracle – spoj za uspešno poslovanje

EMC i Oracle, moćne kompanije IT industrije, udružile su znanje i sredstva kako bi, na obostrano zadovoljstvo, podigle nivoe konkurentnosti, osnažile poslovanje, ostvarile prihode koji se mere milijardama dolara i učvrstile liderstvo na IT tržištu. Tekst koji sledi sažeti je izvod iz EMC-evog izveštaja o saradnji sa Oracleom koja je ovoj kompaniji do-nela zavidan rast i koja se pokazala kao izvanredan spoj za uspešno poslovanje. Original tekst možete pročitati na adresi: http://www.emc.com/collateral/emc-perspective/h6867-oracle-emc-it-ep.pdf.

EMC Data Domain: Brzo i ekonomično

EMC Data Domain su uređaji koji omogućavaju velike uštede u prostoru za backup, velike brzine backupa i restorea, lako konfigurisanje backup okruženja, optimizovanje Disaster Recovery rešenja i mnoge druge prednosti. Uređaji spadaju u EMC portfolio backup uređaja i mogu se koristiti kao zamena za Tape Library ili zajedno s njim.

Mobilnost: Tehnologija u službi društvenog razvoja

Zbog svestranog, eksplozivnog razvoja koji doživljavaju mobilne ručne platforme, neće-mo više govoriti „mobilni telefon“; distanciraćemo se od tog „arhaizma“ opredelivši se za neodređeni a ipak tačniji naziv: „bežični uređaj“. Pitanje definicije takvog uređaja će prestati da nas okupira čim okusimo komfor koji nudi naš novi bežični saveznik. Tako će tehnologija i praksa ponovo „pobeći“ sklonosti jezika da definiše objekte. Međutim, baš izborom terminologije pokazaćete da ste u toku sa tehnološkim trendom.

Share.

Leave A Reply