Broj 111

0

Uvodnik IO 111

Novi broj “Internet ogledala” će sigurno obradovati sve one koji su željni dobrih vesti i kojima manjka optimizam kao motorna snaga poslovanja u kriznim situacijama.

Blogovanje – Alternativa mainstream medijima?

Fenomen sa kojim se susrećemo u tekstu koji sledi novijeg je datuma. Blogovanje (naziv je kovanica nastala od engleski reči Web i log) se na Internetu pojavilo 1997. godine, ali je tek poslednjih nekoliko godina doživelo pravi bum. Danas se u svetu svakodnevno piše (ne računajući Kinu u kojoj ondašnja popularna glumica ima 50 miliona čitalaca bloga koji redovno postuje) više od sto miliona blogova (u Srbiji ih je oko 20 hiljada), što svedoči o tome da blog postaje sve moćnije sredstvo komunikacije.

Arhiviranje e-maila – odgovor na izazove

Mala i srednja preduzeća su naročito osetljiva na ometanje poslovanja i pad produktivnosti zbog gubitka elektronske pošte. Iste te kompanije, u najvećem broju slučajeva, imaju najmanje sredstava da se protiv ovih rizika same bore. Ovaj tekst će vam pokazati kako preduzeća mogu imati koristi od arhiviranja e-mailova, kako da se bore protiv gubitka podataka i kako da ostvare veću produktivnost i konkurentnost kroz ovu aplikaciju kritičnu za poslovanje.

Rešenja – Optimizacija kroz oblak

Predimenzionirani ili samo nedovoljno iskorišćeni informacioni sistemi doprineli su „reinkarnaciji“ tehnologija kao što je virtualizacija, terminalski principi rada i pojavi novog poslovno-tehničkog koncepta Cloud computinga ili SaaS (Software As A Service). Put optimizacije infrastrukture kroz cloud computing doprinosi značajnom smanjenju troškova i povećanju efikasnosti sa istim ili čak i manjim ICT resursima što direktno utiče na profit kompanije. U vremenu krize i konsolidacije poslovanja nastala je potreba za smanjenjem troškova u svim sferama poslovanja. Imperativ svih menadžera je smanjiti trošak, povećati efikasnost i produktivnost. S obzirom na to da se savremeno poslovanje ne može zamisliti bez informacionoga sistema, njegova efikasnost je morala biti maksimalna što se ogleda kroz „uptime“ sistema.

IDC predviđanja za 2010. godinu – oporavak i transformacija ICT-ja

Tekst koji sledi rezultat je globalnog IDC-evog istraživanja koje govori o stanju u ICT-ju u 2010. godini. Sa aspekta srpskog IDC tima on donosi zanimljiva “Top ten” predviđanja za ovu oblast poslovanja; predviđanja koja onima koji odlučuju o IT-ju nude smernice za ponašanje i hvatanje koraka sa svetskim trendovima.

Aplikacije – Microsoft Office 2010

Postignite više, potrošite manje i prigrlite budućnost koja je pred vama – to je poruka koju malim i srednjim preduzećima upućuje Microsoft, kada im preporučuje da isprobaju novo izdanje Microsoft Office svite aplikacija. Ono je još uvek u beta fazi testiranja, ali sve opcije su tu i mi smo ga isprobali…

ERP – Orijentacija u poslovanju

Biznis kompas je osnovan sa ciljem da malim preduzećima u Srbiji omogući da pod povoljnim uslovima dođu do pravog poslovnog informacionog sistema, objašnjava se na kompanijskom sajtu misija preduzeća koje je na tržištu prisutno od januara 2009. i čiju osnovnu ponudu čini ERP paket KOMPAS, gde je softversko rešenje zasnovano na ERP softveru UPIS koji je razvila kompanija IIB (čiji moduli su detaljno opisani u ranijim brojevima “Internet ogledala”).

Share.

Leave A Reply