Broj 110

0

Uvodnik IO 110

Evo zagazili smo i u ovu 2010. godinu koja je najavljivana kao godina blagog oporavka i početka izvlačenja iz skoro dvogodišnje recesije. Prvi vesnik da se nešto u tom smislu zaista i događa je ovogodišnji sajam potrošačke elektronike CES koji je okupio preko 120 hiljada posetilaca, za nijansu više nego prethodni.

CES 2010: Sve usmereno ka sadržaju

Više od 2500 tehnoloških kompanija predstavilo je preko 20 hiljada proizvoda tokom trajanja CES-a, najvećeg svetskog sajma potrošačke elektronike, koji je održan početkom januara u Las Vegasu.

Istraživanje: TMT trendovi

Na konferenciji za novinare održanoj 20. janura u Beogradu prezentovani su rezultati istraživanja konsultantsko-revizorske kompanije Deloitte, koje pod nazivom “Trendovi u telekomunikacijama u 2010. godini” donosi predviđanja zbivanja u sektoru telekomunikacija tokom ove godinu.

Mobilni IT u 2010: Iskorak u budućnost

Što se IT-ja tiče, ova, 2010. godina, po svemu sudeći biće godina mobilnih tehnologija, njihovog masovnog usavršavanja i nuđenja tržištu novih rešenja koja će zauvek izmeniti način na koji komuniciramo.

Intervju: Boris Krstović, Spoonlabs – Rešenje za izdavače

Sistem za upravljanje sadržajem (CMS) postaje sve aktuelniji i u svetu i kod nas. Njime se već duže vreme u Srbiji bavi Spoonlabs, čiji CEO Boris Krstović za Internet ogledalo govori o ovom rešenju, problemima sa kojima se njegova firma susreće u njegovoj realizaciji i načinima na koje će CMS u potpunosti izmeniti svet izdavaštva kakvo smo do nedavno poznavali.

Search Engine Optimization (SEO): Trikovi za vrh Googlea

Search Engine Optimization (SEO), ili u slobodnom prevodu „optimizacija za pretraživača“, je, definiše Wikipedia, „ proces unapređenja količine ili kvaliteta saobraćaja ka Web sajtu kroz pretraživače preko prirodnih odnosno neplaćenih rezultata pretrage“. Uobičajeno je da što se sajt nalazi pre (ili više) na listi rezultata pretraživanja to je veći procenat onih koji će do njega doći. Kao strategija Internet marketinga, SEO se bavi time kako pretraživač radi i šta ljudi traže na njemu.

Tema broja: Ekonomija oblaka – poslovna vrednost

Cloud computing kao koncept pobuđuje sve veću pažnju i stiče sve veći broj pobornika. No, i dalje ima skeptika koji su skloniji dosadašnjim rešenjima. Kako istina nikada nije crno-bela, ozbiljna komparacija dve paradigme više je nego korisna.

Mobilnost: HP Pavilion dv6 – Krupni kvaliteti i sitne zamerke

HP je krajem prošle godine srpskoj javnosti predstavio prenosivi računar prevashodno namenjen kućnim korisnicima i onima kojima je multimedija na prvom mestu. S obzirom na ciljanu grupu potencijalnih korisnika, HP se odlučio za saradnju sa poznatom srpskom dizajnerkom Draganom Ognjenović u okviru čije modne revije na Beogradskoj nedelji mode je predstavljen i model HP Pavilion dv6. Ovih dana računar je stigao u našu redakciju na test, pa smo u prilici da iznesemo i lične impresije o njemu.

Saveti: Šta korisnik može da uradi da izbegne lošu implementaciju ERP-a

Da li ste se ikada zapitali zašto svaki put kada čujete priču o neuspehu implementacije ERP poslovnog softvera dobavljač koji radi implementaciju bude kriv? Korisnik je učinio sve što može da izbegne problem, ali je dobavljač pružio ili lošu obuku i podršku, ili jednostavno slab kvalitet proizvoda ERP poslovnog softvera. Iskreno, ne mislimo da se loša ERP implementacija može desiti bez bar nekog doprinosa od strane korisnika. Kao korisnik, Bez obzira na uticaj dobavljača tokom procesa selekcije, konačna odluka je korisnikova i oni moraju da budu sigurni da su doneli ispravnu odluku.

“Šta CIO-i treba da znaju o Windowsu 7?” Planirajte rokove i budžet!

Windows 7 će biti najveći infrastrukturni projekat koji je većina IT odeljenja uradila u proteklih deset godina. Organizacije bi trebalo da izrade svoje biznis planove, planove implementacije i budžet u cilju usvajanja Windowsa 7 i izbacivanja Windowsa XP, kao i da podrže potrebe njihovih biznis aplikacija. Tekst koji sledi, Gartnerova analiza koju potpisuje Michael A. Silver, govori o tome šta CIO-i treba da znaju o Windowsu 7 kako bi uspešnije poslovali i izbegli brojne zamke koje će se u dogledno vreme pojaviti ukoliko se ne pređe na novi Microsoftov operativni sistem.

Rešenja: Windows Server 2008 R2 – “Ispeglana” verzija

Vreme u IT-ju prosto leti. Kao da je juče Microsoft predstavio dugo očekivani Windows Server 2008, a već sada je tu i Windows Server 2008 R2. Microsoft je u ovom slučaju primenio isti „trik“ koji se kod Windowsa 2003 pokazao kao vrlo uspešan: na tržištu se pojavi glavna edicija servera koja bude u upotrebi neko vreme, a zatim se pojavi i R2 edicija koja „ispegla“ sve uočene nepravilnosti (dobro de, skoro sve) primećene u glavnom izdanju. Na nedavno održanoj Sinergiji 09, Windows Server 2008 R2 je bio glavna „zvezda“ mnogobrojnih predavanja, kako stranih, tako i domaćih stručnjaka. U ovom tekstu ćemo predstaviti neke od najvažnijih novina Windows Servera 2008 R2, a u narednim brojevima „Internet ogledala“ ćemo se detaljnije pozabaviti tehnikalijama novog Servera.

Rešenja: HP serveri za MSP – Neophodne performanse po razumnoj ceni

Mnoga mala i srednja preduzeća (MSP) nemaju zasebna IT odeljenja. U najboljem slučaju možda imaju jednog ili dva čoveka koji održavaju IT. Njihovi IT zahtevi su, međutim, vrlo slični zahtevima velikih kompanija.

Share.

Leave A Reply