Broj 109

0

Uvodnik IO 109

Složićete se da mnogima 2009. godina neće ostati u lepom sećanju ili bar ne onaj njen atribut koji se odnosi na poslovanje, a posebno na posledice koje je iznedrila svetska ekonomska kriza. Nadam se da će 2010. imati malo više milosti prema napaćenoj domaćoj privredi, posebno prema IT segmentu koji je ni kriv ni dužan platio ceh opšte recesije i jedva se provlačio kroz optimizacije u poslovanju sudarajući se pri tom sa smetovima nerazumevanja šta je to na čemu se zasniva ozbiljan biznis i bez čije podrške nikako ne bi smeo da bude.

Intervju: Softver (ni)je kriv

Firma DataLab razvila je Pantheon, ERP rešenje koje koristi preko 19000 korisnika u malim i srednjim preduzećima. O ovom rešenju, njegovoj primeni i implementaciji, edukaciji tržišta i dilemama sa kojima se DataLab susreće razgovaramo sa Miodragom Ranisavljevićem, direktorom srpskog ogranka ove firme.

Cloud computing: Azurno plavo iz Microsofta

Lansiranje Windows 7 operativnog sistema pratila je pojava prve kompletne verzije Windows Azura, manje zapažene, pre svega namenjene poslovnim korisnicima i razvojnim timovima. Nakon pojave konkurentskih platformi namenjenih aplikacijama Cloud computinga kao što su Google API, Amazon EC2 i GoGrid postavilo se pitanje kada će i Microsoft objaviti sopstveno rešenje. Odgovor je stigao u vidu Windows Azura, platforme koja objedinjuje poznata serverska rešenja namenjena virtualizovanom pristupu u novoj paradigmi zvanoj Cloud computing.

Intervju: Učenje izdvaja iz mase

Na Sinergiji 09, održanoj u Beogradu od 17. do 19. novembra, istaknuti gost-predavač bio je Rafal Lukawiecki, direktor kompanije Project Botticelli, stručnjak sa preko pedeset Microsoftovih sertifikata. Iskoristili smo priliku da sa njime porazgovaramo o edukaciji IT profesionalaca, svežim tehnologijama iz „Microsoftove kuhinje“, virtualizaciji, sigurnosti…

Cyber bezbednost: aplikacije ugroženije od operativnih sistema

Širom razvijenog sveta, vlade, odbrambena industrija, kompanije u finansijskom sektoru i sektoru telekomunikacija sve su više izložene snažnom talasu cyber napada. Broj napada i njihova sofisticiranost su tako veliki da mnoge organizacije imaju problem određivanja koje nove pretnje i ranjivosti predstavljaju najveći rizik i kako bi resursi trebalo da budu izmešteni da bi se obezbedilo da se prvo razračunaju sa najverovatnijim napadima i napadima koji donose najviše štete. SANS Institut, organizacija koja se bavi obukom kadrova za cyber bezbednost, sačinio je izveštaj nakon svetskog istraživanja cyber kriminala koje je obuhvatilo period mart-avgust 2009. godine. U tekstu koji sledi prenosimo vam deo najznačajnijih zaključaka.

Upozorenje stručnjaka: “Pecanje” opasno po biznis

Kao jedan od vrhunskih zanata cyber kriminala, koji utiče i na korisnike i na biznis, phishing je poslednjih nekoliko godina porastao i po obimu i po sofisticiranosti. A aktuelna ekonomska kriza dodatno je napravila plodno tlo za nove, društveno projektovane pokušaje prevare poslovnih ljudi i korisnika Interneta. Budući da su časni modeli sticanja novca sve manje dostupni, „hakerski stručnjaci” se sve lakše odlučuju za phishing kao način da se dođe do tuđeg identiteta ili poverljivih poslovnih podata. Potencijalni uticaj ovoga na posao može biti veliki, bilo da se radi o phishingu zaposlenih i njihovih klijenata ili o kompromitaciji kompanijskog sajta. U ovom broju „Internet ogledala“ ponovo se bavimo ovom temom, sada kroz analizu firme VerySign, koja govori o tome kako phishing može uticati na poslovanje i o čemu bi trebalo voditi računa kako bi se sprečila ova vrsta prevare.

Intervju: Sigurno poslovanje

Firma Net ++ Technology godinama se na našim prostorima bavi informatičkom bezbednošću, sigurnošću računarskih sistema i mreža, tom sve značajnijom kategorijom u svetu u kojem postoji mnogo rizika za poslovanje. O spremnosti srpskih IT menadžera da se ozbiljnije pozabave bezbednošću u svojim sektorima i ISO standardima, o tome šta se podrazumeva pod zaštitom i gde smo mi u celoj priči, razgovaramo sa Vladimirom Vučinićem, direktorom kompanije Net ++ Technology, Symantecovog Gold Partnera.

Tema broja: Dinamička infrastruktura – podrška IT budžetu

Dinamička infrastruktura je paradigma informacione tehnologije koja se odnosi na dizajniranje data centara tako da postojeći hardver i softver mogu dinamički da odgovore na promenljive nivoe zahteva na fundamentalniji i efikasniji način nego ranije. Ova paradigma takođe je poznata i kao Infrastructure 2.0 i Next Generation Data Center.

VoIP: Kvalitet servisa – da li je potrebna/moguća regulativa?

Na sajtu Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo (MTID) predstavljen je tekst Nacrta zakona o elektronskim komunikacijama. Pod naslovom “Zaštita prava korisnika” predviđena je dužnost operatora da u ugovoru koji sklapa sa svakim korisnikom definiše ponuđeni nivo kvaliteta usluge, dok bi Republička agencija za telekomunikacije (RATEL) imala obavezu da po stupanju na snagu Zakona donese pravilnik o tehničkom pregledu i merenju čime bi se regulisala kontrola kvaliteta pruženih usluga.

Share.

Leave A Reply