Broj 108

0

Uvodnik IO 108

Primetili ste, sigurno, da se u poslednjih nekoliko brojeva Internet ogledala, kroz „Temu broja“, bavimo tehnologijama koje su nastale prethodnih godina, a koje su sada aktualizovane i izbile u prvi plan.

Sinergija 2009: nova i drugačija

„Sinergija, konferencija koja je postala mesto okupljanja domaćih i stranih IT profesionalaca i koja iz godine u godinu postavlja visoke standarde, i ove godine sprema brojna iznenađenja”, najavljuje se na zvaničnom sajtu Konferencije koja će biti održana od 17. do 19. novembra u Sava centru. Nešto više o tim iznenađenjima, kao i o tome kako teku pripreme za “IT događaj godine”, razgovarali smo sa Borkom Kovačevićem, novim direktorom Sinergije.

Imidž građen na kvalitetu

Eunet je prvi u Srbiji započeo sa komercijalnim pružanjem usluga s usmerenjem na Internet još 1995. godine, uz partnertsvo sa kompanijom Eunet International koja je tada bila vodeći evropski operater. Deceniju i po kasnije, korisnici prepoznaju Eunet kao „vodećeg internet provajdera na ovim prostorima“, mladi stručnjaci kao poželjnog poslodavca, a kompanije koje se bave istom ili sličnom delatnošću kao respektabilnu konkurenciju. O razvojnom putu prvog srpskog internet provajdera, brojnim servisima koje danas nudi korisnicima i pionirskom iskoraku ka Cloud computingu priča Saša Marković, direktor razvoja kompanije Eunet.

Optimizacija – “put kojim se ređe ide”

Vreme u kojem živimo ostaće zabeleženo u istoriji kao vreme globalizacije, a mi smo direktni akteri tog procesa. Globalizacija se sprovodi u raznim aspektima, ali se možemo složiti da su komunikacije, internet i informacioni sistemi najveći „krivci“ ovog procesa. Internet je, sa svojim socijalnim mrežama i drugim sadržajima, postao globalno selo gde su informacije svima ravnopravno dostupne.

Na putu do oblaka

Gospodin Paul St. John, regionalni menadžer EMC-a za Centralnu Evropu, pre nego što se preselio na “Stari kontinent” dve godine je radio u Čikagu, u Documentumu, nekad samostalnoj kompaniji, a sada delu EMC-ja koji se bavi upravljanjem sadržajem i arhiviranjem podataka. Danas na trenutak kada je EMC, svetski poznat proizvošač uređaja za skladištenje podataka, preuzeo Documentum gleda kao na „početak jedne velike priče“, jer je od te 2003. godine EMC kupovao kompanije gradeći portfolio tehnologija kako bi napravio ono što se zove virtuelna infrastruktura ili privatni oblak (private cloud)…

Deset saveta za implementaciju

Nakon inicijalnog koprcanja koje je trajalo godinama, tehnologija mobilnog širokopojasnog interneta je konačno došla na svoje. Kako su potencijali sazrevali i snižavala se cena, mobilna povezivost postala je najvažniji metod da se bude u kontaktu sa ljudima i podacima dok smo u pokretu. Predviđa se da će 2010. godine, na globalnom nivou, mobilni širokopojasni internet koristiti 500 miliona ljudi, od kojih će većinu činiti poslovni pretplatnici.

IT – pokretač poslovanja

Kompanija HP je pre nekoliko godina otvorila svoju kancelariju u Srbiji, brzo se proširila po celom regionu tzv. CDG (Country Developed Group) grupe zemalja i svojim prisustvom značajno uticala na IT poslovanje u ovom delu sveta. Zato je Franz Scherz, jedan od HP-ovih menadžera, pravi sagovornik na temu regionalnog razvoja IT-ja, mesta Srbije u tom segmentu, poslovanja HP-a na lokalnom nivou… Razgovor sa njim donosi uvid u to gde smo sada i šta bismo mogli očekivati u budućnosti.

Multimedija iz kutije

Kako se Internet svakim danom širi obezbeđujući nove načine pristupa i deljenja fotografija, filmova, audio datoteka ili meta podataka koji idu uz njih, sve više će nam biti potrebno neko media centar rešenje koje će ovaj multimedijani sadržaj objediniti “pod jednu kapu”. U slučaju da do sada niste čuli za program Boxee i njegove mogućnosti, obavezno pročitajte nastavak teksta…

Share.

Leave A Reply