Broj 105_106

0

Uvodnik IO 105

Ovih dana se nekako ništa značajno ne dešava. Naročito u IT-ju. „Čekaju jesen“, kaže mi kolega, dobro upućeni novinar. „Ko čeka jesen?“, pitam ga zbunjeno. „IT firme“, odgovara on i nastavlja „stegle su sve resurse i to traje od marta pa na ovamo, a jesen je doba kad IT sektor radi kao lud.“

Istraživanje IDC: Srpsko IT tržište raslo i u 2008. godini

Srpsko IT tržište nastavilo je sa solidnim rastom od 18,9% na godišnjem nivou, izraženo u američkim dolarima, u 2008. godini. Tržište je pokrenuto rastućom ekonomijom, strukturnim reformama, privatizacijom i prilivom direktnih stranih ulaganja (FDI). Međutim potrošnja na IT tržištu je u izvesnoj meri usporena zbog parlamentarnih i predsedničkih izbora, ostavljajući IT tržište sa nižom stopom rasta nego što se inače moglo postići. Prema nedavnom izveštaju IDC-a, ukupna potrošnja na hardver, softver i IT usluge u Srbiji dostigla je gotovo 891 milion dolara u 2008. Međutim, mereno u lokalnoj valuti, tržište je imalo skromniji rast godine na godinu od 12%, zbog fluktuacije vrednosti dolara.

Trendovi: Investiranje u IT – Kako uštedeti u kriznim vremenima

Svetska ekonomska kriza je uveliko došla u naša preduzeća i čini se da joj se još ne nazire kraj. Po običaju, kada dođe vreme krize, menadžeri u kompanijama se nekako prvo okreću IT sektorima u nadi da će na tom mestu uspeti da uštede najviše novca.

Rešenja: Small Business Server 2008 – Mnogo za malo

U današnje vreme mala preduzeća postavljaju sve veće i veće zahteve kada su u pitanju informaciono-komunikacione tehnologije i po tome se ne razlikuju od velikih poslovnih sistema. I jednima i drugima je izuzetno značajna stabilnost IT sistema, sigurnost, olakšan menadžment računarske mreže, e-mail je nešto bez čega se ne može zamisliti moderno poslovanje… Ono po čemu se u ovom slučaju velika i mala preduzeća razlikuju su finansijske mogućnosti, jer je za implementaciju kvalitetnog IT sistema potrebno uložiti određenu svotu novca, što je za mala preduzeća znatno veći napor nego za velike poslovne sisteme. Kvalitetna IT rešenja su do skoro bila skupa i za velike kompanije, dok su se mala preduzeća na razne načine dovijala da naprave kakav-takav IT sistem.

Rešenja: SugarCRM – „Slatko“ rešenje na dohvat ruke

Pojam CRM-a (Customer Relationship Management) datira iz osamdesetih godina prošlog veka, kada su velike svetske kompanije prepoznale značaj korišćenja računara i softvera u upravljanju odnosima sa svojim kupcima, odnosno korisnicima. CRM se dakle odnosi na informacionu podršku onim funkcijama firme koje uključuju direktne kontakte sa krajnjim korisnicima, a one se mogu podeliti u tri velike grupe: marketing, prodaja i servisna podrška.

E-business: QVoucher – Micropayment u Srbiji

Micropayments (mikroplaćanja) su elektronske finansijske transakcije u kojima se prenosi mala količina novca, pri čemu taj prenos mora biti jednostavan i pristupačan korisnicima, a cena prenosa značajno manja od vrednosti same transakcije. S tim u vezi, svaki proces plaćanja iznosa koji je dovoljno mali na način koji je značajno isplativiji u odnosu na troškove obrade uplate kreditnom karticom ili drugim konvencionalnim sistemom elektronskog plaćanja može se smatrati mikroplaćanjem.

E-government: Mobilna vlada – Sveprisutna javna uprava

Začeci koncepta elektronskog poslovanja u javnoj upravi vežu se za sredinu devedesetih godina prošlog veka kao posledica razvoja i masovnosti upotrebe interneta. E-government predstavlja korišćenje IKT u cilju transformacije relacija uprave sa građanima, poslovnim sektorom i drugim javnim agencijama, dok šira definicija obuhvata sve digitalne interakcije između organizacija vlade i javne uprave sa navedenim entitetima. Razvojni put e-governmenta je započeo web prisustvom, da bi vremenom dostigao nivo dvosmerne interakcije zahvaljujući evoluciji IKT-a. Prvobitni koncepti e-governmenta obeleženi su idejom realizacije jedinstvene online tačke pritupa svim servisima javne uprave, dok se u novije doba javljaju shvatanja koja se očitavaju kroz tzv. “sveprisutnu” javnu upravu ili U-government (ubiquitous government).

Share.

Leave A Reply