Broj 104

0

Uvodnik IO 104

Poštovani čitaoci,Svesni da većinu među vama čine IT menadžeri i drugi IT profesionalci, a polazeći od činjenice da izuzetno dinamičan razvoj informaciono komunikacionih tehnologija koji

Upravljanje dokumentima

SharePoint je Microsoftova tehnologija za upravljanje dokumentima koja je, pod različitim imenima, korišćena proteklih nekoliko godina. Uprkos dugom trajanju, mnogi korisnici kompjutera nisu svesni njenog postojanja, a malobrojni još uvek pokušavaju da razumeju kako ova tehnologija krajnjim korisnicima pojednostavljuje mrežno okruženje. Svaka organizacija koja generiše određeni sadržaj može imati benefite od korišćenja SharePointa. Neke manje organizacije zahtevaće samo WSS 3.0, ali će veći deo njih imati najveće benefite od implementacije MOSS 2007.

Virtuelizacija, šta posle nje

Od svih virtuelizovanih aplikacija, neke donose dobit, neke direktno utiču na zadovoljstvo krajnjeg korisnika, a neke na reputaciju kompanije. Smanjivanje troškova uz omogućavanje da kritične aplikacije zadovolje zahteve koji su deo poslovne politike je glavni zadatak kompanija. Konkretan zadatak menadžera je prevencija narušavanja SLA (Service Level Agreement) i omogućavanje visokog kvaliteta (Quality of Experience) na korisničkoj strani.

Tehnike virtuelizacije

Virtualizacija kompjuterskih resursa nije nov pojam. Ideja je nastala tokom šezdesetih godina prošlog veka u IBM-ovim laboratorijama. Tada se virtualizacija vezivala isključivo za velike (neki bi rekli i preskupe) mainframe sisteme koje su mogle da priušte samo izuzetno velike kompanije i organizacije, poput vojske, naučno-istraživačkih instituta, univerziteta… Virtualizacija i dalje funkcioniše po istim principima, mada se dosta toga promenilo u proteklih 40 godina.

Rešenja: Pantheon i MobileOrder

Poslovanje u uslovima smanjenog obima zahteva optimizaciju svih procesa preduzeća. Uviđajući tu potrebu, firme Jamada d.o.o. (DataLab Pantheon) i Esteh d.o.o. (MobileOrder) zajedničkim snagama razvile su rešenje koje optimizuje proces prodaje na terenu.

Kako odabrati sistem za upravljanje sadržajem na Internetu?

Sa problemom izbora softvera koji će upravljati sadržajem i dokumentima na korporativnom web sajtu morate se susreti pre ili kasnije. Bez obzira da li se za potrebe organizacije uzima u obzir kupovina komercijalnog rešenja, implementacija besplatnog (open source) ili razvoj u sopstvenoj režiji ostaje dilema koja su to prava pitanja koja treba postaviti samom sebi, a zatim i konsultantu koji pomaže oko izbora rešenja, kompaniji od koje biste kupili rešenje, sistem integratoru koji treba da implementira neko open source rešenje ili pak programeru, firmi koja bi razvila kompletan sistem od nule…

Isporuka odmah

Kada je prvi put predstavljena javnosti, push e-mail tehnologija je prevashodno bila namenjena za poslovnu upotrebu. Kompanija Research in Motion, tvorac BlackBerry uređaja, bila je jedan od pionira u ovom poslu i kada se kaže push e-mail većina korisnika nekako po defaultu prvo pomisli na BlackBerry. Ovi uređaji i push tehnologija imaju veliku popularnost na američkom kontinentu, mada BlackBerry groznica drma i ostatak sveta, pa čak i našu zemlju, tako da je na našim ulicama moguće videti sve više poslovnih ljudi kako u svojim rukama drže ove spravice.

ICT podrška sportskom događaju godine

Sportski događaj kakav je Univerzijada zahteva besprekorno funkcionisanje. Za potrebe održavanja sportskih takmičenja kompanija Saga je obezbedila telekomunikacionu mrežu na više od 30 sportskih objekata u Beogradu i okolini, koji su omogućavali rad podsistema za bezbednost, realizaciju TV prenosa, brzi pristup internetu, fiksnu telefoniju, prikupljanje rezultata takmičenja i akreditaciju.

Share.

Leave A Reply