Broj 101

0

IO uvodnik 101

Da li će izdavaštvo, posebno novinsko, i kod nas doživeti ili već doživljava korenite promene? Sudeći po mnogim pokazateljima to je već izvesno. Prve nagoveštaje svetskih trendova u našoj zemlji već možete videti na sajtovima naše izdavačke kuće, gde su ponuđena virtuelna izdanja oba naša časopisa (Internet ogledalo i GM Business&Lifestyle) koje možete da čitate i prelistavate, a da pri tome imate utisak da je ispred vas „pravi“ časopis.

Budućnost danas

San svakog sistem administratora i IT menadžera je da upravlja računarskom mrežom koja se brine sama o sebi. Zamislite sledeću situaciju: dolazite ujutru na posao, smeštate se u udobnu fotelju, počinjete da prelistavate dnevnu štampu… U tom trenutku vam robot poput “C-3PO” iz “Star Wars” serijala želi dobrodošlicu, pruža šolju sveže kafe i onako usput izveštava da je tokom noći sistem otkrio virus na nekoliko radnih stanica, da ih je izolovao od ostatka mreže, očistio od virusa, a zatim vratio na mrežu. Nemoguće? Naučna fantastika? Pa, ako izuzmemo robota, sve ostalo nam je već na raspolaganju.

Sve lakše na Web

Ako su poslednjih godina prošlog veka postojali pokušaji da se predvidi šta će se dešavati u prvoj deceniji ovog u smislu pravaca razvoja e-poslovanja i e-marketinga, a postojali su, osim čuvene prve rečenice Doc Searlsa iz Manifesta “ClueTrain” (1999. godine) “tržišta su konverzacija”, što jeste aktuelni trend razvoja poslovnog nastupa na Internetu, veoma mali broj njih je bio uspešan. U tekstu koji sledi opisane su promene koje su se desile u ovom veku kada je reč o razvoju sistema e-poslovanja i online promocije.

Egzotika novih tehnologija

Prema čuvenoj enciklopediji novog doba Wikipedii, “mobilni web” je određen kao način pristupa web sajtovima pomoću mobilnog uređaja koji koristi javnu mobilnu mrežu. Takođe, servisi mogu da obuhvate usluge kao što su SMS poruke i druge, koje nisu uobičajene na tradicionalnom internetu.

[dalje]

Online servisi: Lako i sa “teškašima”

Razmena velikih datoteka preko Interneta oduvek je bila teška i komplikovana. Dobro je poznato da e-mail ni u kom slučaju ne može biti odgovarajuće rešenje jer je ograničen na prilično skromne kapacitete atačmenta (u najboljim slučajevima iznosi oko 20 MB). Korisnici su prinuđeni da pronalaze alternativna rešenja koja mogu, ali ne moraju biti efikasna.

Internet zavisnost

Britanska agencija Rojters nedavno je objavila frapantne podatke o internet zavisnosti u ovoj zemlji prema kojima od novodefinisanog poremećaja nazvanog diskomguglejšn, koji se javlja usled nemogućnosti pristupa internetu, “boluje” čak 44% ostrvljana, a dodatnih 27% priznaje da je pod većim stresom kada ne mogu da se priključe na Internet…

Share.

Leave A Reply